Inteligența artificială în domeniul sănătății: deblocarea potențialului său (Artificial Intelligence in Healthcare: Unlocking its Potential), de Janek Gunatilleke, 2022

Inteligența artificială este deseori privită drept soluția magică dar, în multe cazuri, soluțiile bazate pe inteligență artificială și pe datele din domeniul sănătății nu abordează pe deplin problema și, uneori, nu sunt sigure din punct de vedere clinic.

La acest moment, inteligența artificială folosită în domeniul asistenței medicale este, în cel mai bun caz, sporadică, soluțiile oferite se află la stadiul de verificare a conceptului, specialitățile care o folosesc sunt foarte puține, iar dovezile de eficiență sunt slabe.

Pe de o parte, față de alte domenii, asistența medicală s-a confruntat întotdeauna cu provocări semnificative, amplificate și de evenimentele fără precedent precum pandemia Covid-19. În plus, natura domeniului asistenței medicale și impactul acesteia asupra vieții oamenilor face ca anumiți factori să fie mai importanți decât în alte industrii.

Totuși, pentru că soluțiile de inteligență artificială funcționează și adaugă valoare în alte industrii, ele au potențialul de a face același lucru în domeniul sănătății și de a contribui la soluționarea problemelor cu care se confruntă acesta.

Pentru că ghidurile și manualele existente oferă informații bune, însă poate fi complicat să le „puneți cap la cap”, această carte vă prezintă o abordare mai holistică și indică anumiți facilitatori care au nevoie de sprijin, planificare și finanțare la nivel național. Ea extinde stilul tehnic și academic al resurselor anterioare pentru a oferi un ghid de referință accesibil, azat pe dovezi și adus la viață prin exemple reale și interviuri cu experți.

Cititorul va obține la final, o mai bună înțelegere a potențialului ca inteligența artificială să adauge valoare în domeniul sănătății și să îmbunătățească rezultatele pentru pacienți și va afla despre cazurile în care implementarea AI a funcționat și care sunt lecțiile învățate din cele în care nu a funcționat.

În final, cineva care este interesat să proiecteze și implementeze soluții de inteligență artificială în domeniul asistenței medicale va găsi această lectură ca fiind foarte utilă deoarece îi crește șansele de succes.

Share This Post