Îmbătrânire onestă. Ghidul unui cunoscător al celei de-a doua jumătăți a vieții (Honest Aging An Insider’s Guide to the Second Half of Life), de Rosanne M. Leipzig, Ed. Johns Hopkins University Press, 2023)

Scrisă de Dr. Rosanne M. Leipzig, un medic cu o experiență de top de peste 35 de ani în îngrijirea persoanelor în vârstă, lucrarea este un ghid indispensabil pentru a doua jumătate a vieții. Autoarea descrie la ce să ne așteptăm din punct de vedere fizic, psihologic, funcțional și emoțional pe măsură ce îmbătrânim.

Expert în geriatrie bazată pe dovezi, autoarea evidențiază modul în care persoanele în vârstă de 80 de ani diferă de cele de 60 de ani și de ce este important pentru sănătatea fiecăruia să știm acest lucru. Ea oferă, cu candoare, umor și empatie, cunoștințe și sfaturi practice pentru a ne optimiza îmbătrânirea, pornind de la povești ale pacienților, dar și pe baza unor date oferite de știință și de ultimele cercetări.

Lectura vă ajută să recunoașteți schimbările legate de vârstă în corpul și mintea dumneavoastră și să înțelegeți ce este tipic pentru îmbătrânire și ce nu este. Apoi, oferă îndrumări pentru probleme de sănătate comune, inclusiv probleme de memorie, energie, dispoziție, somn, incontinență, mobilitate și căderi, auz și vedere, dureri, probleme gastrointestinale, greutate și sex. În plus, împărtășește sfaturi despre cum să luați decizii cu privire la îngrijirea sănătății, conducerea unui autovehicul și unde să locuiți. Cu pragmatism și grijă pentru detaliile practice, cartea include liste de verificare utile și liste de medicamente necesare pentru vizitele la medic.

Nu în ultimul rând, autoarea vă recomandă cele mai bune opțiuni tehnologice, cum ar fi dispozitive de mobilitate, sisteme de dispozitive de urgență și multe altele.

În final, combate miturile comune despre îmbătrânire și oferă resurse pentru informații suplimentare și auto-ajutorare și sprijin.

Share This Post