De ce dormim? Noua știință a somnului și a viselor (Why We Sleep. The New Science of Sleep and Dreams), de Matthew Walker, Ed. Penguin Books, 2018

Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții, sănătății și longevității noastre și, cu toate acestea, este din ce în ce mai neglijat în societatea secolului XXI, cu consecințe devastatoare. Și aceasta pentru că fiecare boală majoră a vremurilor noastre – Alzheimer, cancer, obezitate, diabet – are legături cauzale foarte puternice cu un somn deficitar.

Până de curând, știința nu a avut niciun răspuns la întrebarea de ce dormim, la ce bun servește sau de ce absența sa este atât de dăunătoare pentru sănătatea noastră. În comparație cu celelalte impulsuri de bază ale vieții – mâncarea, băutura și reproducerea – scopul somnului a rămas evaziv.

Acum, într-o carte scrisă de un om de știință, profesorul Matthew Walker, acesta explorează douăzeci de ani de cercetări de ultimă oră pentru a rezolva misterul importanței somnului. Examinând creaturi din întregul regn animal, precum și studii umane majore, lucrarea abordează totul, de la ce se întâmplă cu adevărat în timpul somnului REM, până la modul în care cofeina și alcoolul afectează somnul și de ce modelele noastre de somn se schimbă de-a lungul vieții, transformând aprecierea noastră asupra fenomenului extraordinar care ne protejează viața. Aflăm de ce somnul ne ajută să ne vindecăm, să avem o stare de spirit bună și multe alte beneficii neprețuite pentru sănătatea noastră.

Share This Post