Cum pot fi tratate tulburările de somn – episodul 2

Timp aprox. de lectură: 9 minute

Tulburările de somn implică probleme legate de calitatea, momentul și cantitatea de somn, care au ca rezultat stresul din timpul zilei și afectarea funcționării normale.

Există mai multe tipuri diferite de tulburări de somn, dintre care insomnia este cea mai frecventă.

Alte tulburări de somn-veghe includ apneea obstructivă în somn, parasomniile, narcolepsia și sindromul picioarelor neliniștite.

Problemele de somn pot fi adesea ameliorate prin adoptarea unor obiceiuri de somn regulate.

Dacă problemele de somn persistă sau dacă acestea interferează cu modul în care vă simțiți sau funcționați în timpul zilei, ar trebui să solicitați evaluarea și tratamentul unui medic.

Tulburările de somn ar trebui să fie abordate în mod specific, indiferent de problemele psihice sau de alte probleme medicale care pot fi prezente.

Insomnia cronică este de obicei tratată cu o combinație de medicamente pentru somn și tehnici comportamentale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală. Mai multe tipuri de medicamente pot fi utilizate pentru a trata insomnia și pentru a vă ajuta să adormiți sau să rămâneți adormit. Cele mai multe dintre acestea pot crea obișnuință și, de aceea, ar trebui utilizate doar pentru perioade scurte și sub îngrijirea unui medic. Unele antidepresive sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata insomnia.

Un alt sfat important este păstrarea igienei somnului. Iată câteva sfaturi pentru un somn sănătos care ar putea rezolva problemele de somn.

  1. Respectați un program de somn – aceeași oră de culcare și de trezire, chiar și în weekend.
  2. Permiteți corpului dumneavoastră să se relaxeze cu o activitate de calmare, cum ar fi cititul departe de lumina puternică și evitați dispozitivele electronice înainte de somn.
  3. Evitați siestele de după-amiază.
  4. Faceți exerciții fizice zilnic.
  5. Pregătiți mediul din dormitor pentru somn (cel mai bine este să fie un mediu liniștit, răcoros și întunecat) și la fel salteaua și perna (trebuie să fie confortabile și să ofere sprijin).
  6. Evitați alcoolul, cofeina și mesele grele seara.

O altă întrebare care se pune este dacă consumul mai multor fructe și legume ajută la somn.

Cercetătorii din Finlanda au efectuat recent un studiu pentru a examina relația dintre durata somnului și consumul de fructe și legume. Studiul, care apare în Frontiers in Nutrition, a examinat obiceiurile de somn și de nutriție a 5.043 de adulți din Finlanda. În cadrul diferitelor chestionare, participanții au furnizat informații despre durata somnului și despre consumul de alimente. Participanții au furnizat, de asemenea, informații despre situația lor socioeconomică.

Studiul a constatat că persoanele care consumau mai puține fructe sau legume pe zi fie dormeau mai puțin, fie aveau un somn excesiv. Mai exact, studiul a constatat că persoanele care consumă în jur de 460 de grame de fructe și legume pe zi au avut mai multe șanse de a obține o cantitate ideală de odihnă decât cele care au consumat mai puțin din aceste alimente. Cercetătorii au observat și că un consum mai mic al acestor alimente a fost asociat cu un somn insuficient sau excesiv, ambele având implicații negative.

În general, concluziile studiului subliniază necesitatea de a ne concentra pe nutriție pentru a îmbunătăți somnul. Pentru cei care doresc să își îmbunătățească calitatea dietei, poate fi util să țină un jurnal alimentar pentru a evalua aportul de fructe și legume și să ajusteze în consecință.

În timp ce cercetătorii recunosc faptul că studiul prezintă o limitare, prin faptul că este bazat pe date auto-raportate, ei încurajează studiile longitudinale pentru a înțelege mai bine aceste asociații și implicațiile lor asupra sănătății publice.

Comportamentul de somn slab este asociat cu alegeri alimentare proaste„, a explicat Sudha Tallavajhula, medic specialist în tulburări neurologice de somn la UTHealth Houston, într-o discuție cu Medical News Today despre acest studiu. „Somnul slab se traduce, de obicei, prin niveluri mai scăzute de energie în timpul zilei; acest lucru poate determina pacienții să aleagă alimente „ușoare”, cum ar fi conservele și produsele procesate, mai degrabă decât ingrediente proaspete care ar putea necesita mai multă muncă.”

Acesta a comentat, de asemenea, ce înseamnă acest studiu din perspectiva sănătății publice.

Principala implicație pentru sănătatea publică este că, atunci când introducem intervenții pentru a îmbunătăți stilul de viață alimentar, nu putem ignora importanța somnului și a altor parametri ai stilului de viață. „

Mulți oameni apelează la metode complementare de sănătate pentru a rezolva problemele de somn. Potrivit National Institutes of Health, unele pot fi sigure și eficiente, altele nu au dovezi care să le susțină eficiența sau ridică probleme de siguranță. De exemplu, tehnicile de relaxare, folosite înainte de culcare, pot fi utile pentru insomnie. În plus, suplimentele de melatonină pot fi utile pentru persoanele cu unele tipuri de insomnie.

Mulți specialiști în medicina somnului își pun speranțele în tehnologiile emergente care le permit medicilor să depisteze și, eventual, să diagnosticheze apneea de somn prin intermediul monitorizării fără contact pe aplicații de smartphone, ceea ce ar putea evita necesitatea de a trimite prin poștă și de a prelua testele de apnee de somn la domiciliu sau de a cere pacientului să vină la laborator pentru testare. Ar putea exista o cale eficientă pentru telemedicină pentru tulburările de respirație din timpul somnului. Vizita inițială și monitorizările ar putea fi finalizate prin telemedicină simultană bazată pe video, fie cu specialistul, fie cu un membru al echipei; diagnosticul ar fi realizat prin supravegherea de către medic a monitorizării fără contact a tiparelor de respirație la domiciliul pacientului pe parcursul mai multor nopți; iar respectarea și ajustarea PAP (positive airway pressure therapy) ar fi evaluate și facilitate prin soluții de cloud computing și vizite simultane de telemedicină.

Această paradigmă se extinde dincolo de apneea de somn. Diagnosticul și tratamentul insomniei și al tulburărilor de mișcare legate de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite, ar putea, de asemenea, să se desfășoare într-un mod similar, deși fără a fi nevoie de un test de diagnosticare. Deși vizitele simultane de telemedicină ar putea fi folosite pentru diagnosticarea insomniei și pentru implementarea terapiei cognitiv-comportamentale pentru insomnie (CBT-I), programele CBT-I bazate pe internet extind dramatic accesul la această modalitate dovedită de tratament al insomniei.

Reducerea costurilor și creșterea accesului la asistență medicală ar putea avea implicații financiare substanțiale pentru furnizori, pacienți, plătitori și angajatori. Într-adevăr, o analiză economică recentă realizată de Frost and Sullivan a folosit o modelare economică sofisticată pentru a arăta că economia Statelor Unite ar putea economisi peste 100 de miliarde de dolari anual dacă fiecare pacient cu apnee în somn ar fi diagnosticat și tratat. Deoarece această modelare economică a folosit căile de diagnosticare actuale, s-ar putea economisi miliarde de dolari în plus prin implementarea soluțiilor de diagnosticare „fără contact”. În cele din urmă, creșterea tehnologiilor de consum pentru somn va conduce mai mulți pacienți către centrele de sănătatea somnului, pe măsură ce populația generală își va cunoaște mai bine problemele de somn și va căuta să-și optimizeze sănătatea somnului.

Comoditatea telemedicinii este deosebit de importantă pentru gestionarea pe termen lung a bolilor cronice, cum ar fi apneea obstructivă în somn, insomnia și narcolepsia. Un studiu pilot prospectiv recent, randomizat, cu grupuri paralele, a demonstrat că o paradigmă de diagnostic și tratament al apneei obstructive în somn bazată pe telemedicină nu a fost inferioară îngrijirii tradiționale față-în-față în ceea ce privește rezultatele funcționale.

În mod similar, o meta-analiză a concluzionat că terapia cognitiv comportamentală furnizată prin internet este eficientă în îmbunătățirea somnului la adulții cu insomnie.

Telemedicina poate reduce timpul și crește regularitatea urmăririi clinice și permite monitorizarea continuă și interviul motivațional al pacientului. Deși rămân întrebări importante cu privire la efectul pe termen lung al telemedicinei, prin îmbunătățirea accesului și a confortului pacientului și prin creșterea eficacității practicii, telemedicina poate contribui la soluționarea deficitului de forță de muncă specializată în sănătatea somnului și la promovarea rezultatelor pozitive în materie de sănătate prin extinderea domeniului de aplicare a practicilor de medicină a somnului.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. https://www.psychiatry.org/patients-families/sleep-disorders/what-are-sleep-disorders
  2. https://www.euronews.ro/articole/cazurile-de-insomnie-in-crestere-la-ce-probleme-de-sanatate-poate-duce-lipsa-somn
  3. Get Enough Sleep – MyHealthfinder | health.gov
  4. Cardiovascular disease: Healthy sleep patterns can reduce the risk (medicalnewstoday.com)
  5. Sleep, Ageing and Dementia| Woolcock Institute of Medical Research
  6. News: Deep Sleep Protects Against… (NPR News) – Behind the headlines – NLM (nih.gov)
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5181604/
  8. https://www.medicalnewstoday.com/articles/eating-more-fruits-and-vegetables-may-lead-to-optimal-sleep-duration
  9. https://www.medicalnewstoday.com/articles/eating-more-fruits-and-vegetables-may-lead-to-optimal-sleep-duration
  10. Sursa foto: Sleep, Ageing and Dementia| Woolcock Institute of Medical Research
Share This Post