Timp aproximativ de lectură: 8 minute
Dincolo de faptul că pot împodobi permanent corpul unei persoane, tatuajele pot constitui, de asemenea, o modalitate de a comemora evenimente importante din viață sau pot fi simboluri ale vindecării mentale și emoționale.
La nivel mondial, se estimează că 25% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani au cel puțin un tatuaj. Aceasta înseamnă milioane de persoane care au apelat la această artă permanentă pe piele. Unele țări au cifre și mai mari. Astfel, conform unui sondaj al Pew Research Center realizat în 2023, 32% dintre americani au cel puțin un tatuaj, iar 22% au mai multe.
În contextul popularității lor în creștere, persistă și unele întrebări legate de potențialele efecte ale tatuajului asupra sănătății. De aceea, în perioada recentă, cercetătorii s-au concentrat asupra modului în care tatuajul ar putea afecta sănătatea fizică a unei persoane pe termen lung.
Ce spun cele mai recente studii despre acest subiect?
Unele cercetări au descoperit o legătură între tatuaje și un risc crescut de cancer, iar dovezi recente par să sugereze că tatuajele ar putea crește în special riscul de cancer de sânge.
Cel mai îngrijorător este un studiu de la Universitatea Lund din Suedia, care a apărut recent în revista eClinical Medicine. El a constatat o legătură cu 21% mai mare între tatuaje (indiferent de mărime) și limfom, un tip de cancer al sângelui.
Pentru a identifica această legătură, cercetătorii de la Lund au analizat datele din Registrul național suedez al cancerului, concentrându-se pe persoanele care aveau între 20 și 60 de ani atunci când au primit un diagnostic de limfom, între 2007 și 2017.
În timp ce cercetătorii implicați în acest studiu erau deja conștienți de proprietățile potențial cancerigene ale unor cerneluri de tatuaj, ei au declarat că impactul acestora asupra riscului de cancer nu fusese demonstrat, ceea ce i-a determinat să întreprindă cercetarea actuală.
Autorul principal al acestui studiu, Christel Nielsen, PhD, profesor asociat la Universitatea din Lund, în Suedia, a explicat Medical News Today (MNT) motivele care au stat la baza lui:
„În ultimii 10 ani, în special în Europa, s-a pus foarte mult accent pe conținutul chimic al cernelii de tatuaj. Cerneala de tatuaj conține adesea substanțe chimice despre care se știe că provoacă cancer în alte contexte, de exemplu la lucrătorii expuși profesional. Știm, de asemenea, că cerneala este transportată departe de piele de către sistemul imunitar, deoarece organismul încearcă să elimine particulele de cerneală pe care le percepe ca fiind ceva străin care nu ar trebui să se afle acolo. S-a demonstrat că acest proces mută pigmentul în ganglionii limfatici și că acesta este depozitat permanent acolo….De aceea, am vrut să aprofundăm și să înțelegem modul în care sănătatea noastră este afectată de stocarea permanentă a substanțelor chimice potențial toxice în cadrul sistemului imunitar”.
Cum a decurs studiul?
Practic, cercetătorii au identificat cazurile de limfom în Swedish National Cancer Register – o bază de date centralizată a cazurilor de cancer din țară. Pentru a include persoanele cele mai susceptibile de a avea un tatuaj, ei au restrâns vârsta pacienților pe care erau interesați să îi identifice la 20-60 de ani atunci când au fost diagnosticați cu limfom, între 2007 și 2017.
Au contactat apoi persoanele afectate și persoanele din grupul de control – câte trei pentru fiecare persoană afectată – pentru a le cere să participe la studiu. Astfel au ajuns la un grup de studiu format din 1 398 de persoane cu limfom și 4 193 de persoane fără limfom.
Apoi au descoperit că 21% dintre persoanele cu limfom aveau un tatuaj, iar 18% dintre cele fără limfom aveau un tatuaj. Astfel, riscul a fost cu 81% mai mare pentru persoanele cu tatuaje decât pentru cele fără tatuaje, în 2 ani de la realizarea unui tatuaj. Acest risc a scăzut între anii 3-10 după tatuare și apoi a crescut la un risc cu 19% mai mare după 11 ani.
În general, participanții cu tatuaje au prezentat un risc cu 21% mai mare de limfom în comparație cu cei din grupul control. Dimensiunea tatuajului nu a influențat riscul de limfom.
Cele două limfoame la care persoanele cu tatuaje prezentau cel mai mare risc comparativ cu cele fără tatuaje erau limfomul difuz cu celule B mari și limfomul folicular.
Christel Nielsen a mai declarat: „Este important să rețineți că limfomul este o boală foarte rară și că creșterea de 21% înseamnă un risc de bază care este foarte scăzut. Cu toate acestea, recomand persoanelor tatuate să fie conștiente de faptul că tatuajele ar putea avea efecte adverse asupra sănătății și că ar trebui să solicite asistență medicală dacă prezintă orice simptome care crede că ar putea fi legate de tatuaj….Noi am realizat studii paralele pe două tipuri de cancere cutanate (melanom malign și carcinom cu celule scuamoase) care vor fi publicate în curând. De asemenea, suntem pe punctul de a începe noi studii pentru a investiga dacă tatuajele cresc și riscul altor boli ale sistemului imunitar, cum ar fi boala tiroidiană și artrita reumatoidă”.
Ce ar explică riscul crescut de cancer?
Autorii acestui studiu nu au investigat de ce riscul crescut a apărut în cazul persoanelor tatuate. Totuși ei și-au ajustat analiza pentru factorii care ar fi putut influența, cum ar fi nivelul de educație, venitul, fumatul sau starea civilă, pentru a minimiza efectul potențial al statutului socioeconomic și al stilului de viață asupra rezultatelor.
Pentru a explica corelațiile, mai ales dacă diferențele observate între persoanele cu și fără tatuaje ar putea fi, de fapt, cauzate de factori de stil de viață, MNT a apelat la medicul Wael Harb, hematolog certificat și oncolog medical la Memorial Care Cancer Institute de la Orange Coast și Saddleback Medical Centers din Orange County, California, neimplicat în această cercetare.
Potrivit acestuia: „Studiul a inclus ajustări pentru mai mulți factori de stil de viață, inclusiv fumatul și statutul socioeconomic. În timp ce tatuajele în sine s-au dovedit a fi un factor de risc pentru limfom, factorii de stil de viață asociați cu persoanele care își fac tatuaje (de exemplu, fumatul, consumul de substanțe) ar putea contribui, de asemenea, la creșterea riscului….însă, rezultatele studiului indică necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a diferenția efectele tatuajelor de factorii de stil de viață și pentru a înțelege mai bine rolul stilului de viață în asociațiile observate”.
Rachel Orritt, PhD, manager de informații medicale la Cancer Research Marea Britanie, care, de asemenea, nu a fost implicată în studiu, a declarat că „nu există suficiente dovezi pentru a spune că tatuajele cresc riscul de cancer al oamenilor, deoarece și alte motive ar putea explica de ce persoanele cu tatuaje au avut un risc mai mare de limfom malign, așa că sunt necesare mai multe cercetări…Acesta este un domeniu dificil de studiat, deoarece există o mulțime de ingrediente diferite posibile în cerneala de tatuaj, ceea ce face dificilă înțelegerea efectelor”.
Alte riscuri pentru sănătate ale unui tatuaj care au fost demonstrate…
Tatuarea expune oamenii nu numai la cerneala din tatuaj, ci și la riscurile asociate cu utilizarea acelor.
Ca urmare există riscul ca hepatita C să fie transmisă prin intermediul acelor de tatuaj care nu sunt sterilizate corespunzător și se consideră că există legături între hepatita C și riscul crescut de limfom non-Hodgkin.
În plus, un studiu publicat în Applied and Environmental Microbiology la începutul lunii iulie 2024, a testat eșantioane de 75 de cerneluri pentru tatuaje și machiaj permanent utilizate în mod obișnuit în Statele Unite și a constatat că 26 dintre acestea erau contaminate cu bacterii cauzatoare de infecții. Printre acestea se numără Staphylococcus epidermidis, o infecție care poate provoca complicații grave de sănătate, și Cutibacterium acnes, care provoacă acnee.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare
- Cancer risk after tattooing: What are the real health implications? (medicalnewstoday.com)
- New research links tattoos of any size with a higher lymphoma risk (medicalnewstoday.com)
- https://edition.cnn.com/2024/05/30/health/tattoo-lymphoma-cancer-study/index.html
- Can Tattoos Cause Cancer? The Health Risks of Inking (healthline.com)
- Can Tattoos Increase the Risk of Skin Cancer? | Roswell Park Comprehensive Cancer Center – Buffalo, NY