Săptămâna Mondială de Sensibilizare privind Rezistența Antimicrobiană[1] (18-24 noiembrie)
Auzim de multe ori vorbindu-se despre rezistența antimicrobiană, un fenomen complex și extrem de serios.
Simplu spus, ea apare atunci când microorganismele (bacteriile, ciupercile, virusurile și paraziții) reușesc să-și păstreze capacitatea de a continua să se dezvolte, chiar și atunci când sunt expuse la medicamente antimicrobiene menite să le ucidă sau să le limiteze creșterea (cum ar fi antibioticele, antifungicele, antiviralele, etc.).
Ca efect, medicamentele devin ineficiente, iar infecțiile persistă în organism, persoana riscând agravarea bolii și chiar decesul. În plus, crește riscul de răspândire la alte persoane.
Organismele internaționale și europene din domeniul sănătății ne avertizează că rezistența antimicrobiană este una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății cu care se confruntă omenirea.
Astfel, Organizația Mondială a Sănătății, într-un raport[2] din 2019, ne spune că aceasta ar putea provoca 10 milioane de decese pe an și o cheltuială totală de 100 trilioane de dolari USA pentru economia mondială, până în 2050.
Un alt raport, de data aceasta al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor[3], din 2022, estimează că, în Uniunea Europeană, Islanda și Norvegia, peste 35 000 de persoane mor în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice. Astfel de infecții cauzează în UE costuri suplimentare cu asistența medicală și pierderi de productivitate în valoare de 1.5 miliarde de euro.
Vorbim așadar de o problemă serioasă care, nu doar că poate duce la îmbolnăvire gravă și deces, dar înseamnă și o povară financiară importantă pentru fiecare dintre țările noastre, pentru fiecare dintre noi.
Iată de ce, în Săptămâna mondială de sensibilizare privind rezistența anti-microbiană (18-24 noiembrie), fiecare dintre noi poate face ceva pentru a îmbunătăți sensibilizarea și înțelegerea rezistenței antimicrobiene.
Prin poziția și rolul pe care-l au în sistemul de sănătate, asistenții medicali pot face foarte multe pentru a sprijini acest efort de sensibilizare și salvare a pacienților și a altor persoane din cercul lor de cunoștințe dacă îi educă pe aceștia:
- să nu iaantibiotice fără un motiv justificat (adică doar pentru infecții virale sau pentru simptome) și recomandare medicală .
- că antibioticele sunt ineficace împotriva virusurilor.
- că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor.
- că utilizarea nenecesară a antibioticelor le face să devină ineficiente în situații critice.
- că administrarea antibioticelor ar trebui să înceteze numai la finalizarea întregii cure de tratament.
- că antibioticele generează adesea efecte secundare, cum ar fi diareea.
Iar educația se poate extinde și asupra administrării antifungicelor, antiviralelor și a altor medicamente antimicrobiene.
Doar prin educație și colaborare putem contribui la combaterea efectelor serioase ale acestui fenomen periculos.
În plus de această temă importantă și de îndemnul la acțiune, vă încurajez să citiți articolele lunii noiembrie din revistă și vă trimit, ca de fiecare dată, cele mai bune gânduri.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București
[1] World Antimicrobial Resistance Awareness Week, 18-24 November [WHO]
[2] New report calls for urgent action to avert antimicrobial resistance crisis
[3] Homepage | European Centre for Disease Prevention and Control