Consumul de alcool și riscul de cancer

Timp aproximativ de lectură: 8 minute

În decembrie 2024, US Surgeon General (Chirurgul General al Statelor Unite ale Americii – SUA) a emis un avertisment îngrijorător cu privire la riscurile de cancer generate de consumul de alcool.

Chirurgul General este considerat „medicul națiunii,” oferind americanilor cele mai bune informații științifice disponibile pentru a-și îmbunătăți sănătatea și a reduce riscul de îmbolnăvire și rănire. Chirurgul General supraveghează Corpul Comisionat al Serviciului de Sănătate Publică al SUA (USPHS), un grup de elită de peste 6 000 de ofițeri în uniformă care sunt profesioniști în domeniul sănătății publice. Misiunea USPHS este de a proteja și promova sănătatea populației în SUA.  Chirurgul General este nominalizat de președintele Statelor Unite și confirmat de Senatul SUA și are un mandat de patru ani. Biroul Chirurgului General face parte din Biroul Secretarului Adjunct pentru Sănătate din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA (echivalentul Ministerului Sănătății din România). Actualul Chirurg General este viceamiralul Vivek H. Murthy, Doctor în medicină și deținător al unei diplome de Masterat în Administrarea afacerilor.

Raportul său numit “Surgeon General’s Advisory” (Avizul) este o declarație publică care atrage atenția asupra unei probleme urgente de sănătate publică și oferă recomandări cu privire la modul în care aceasta ar trebui abordată. Avizele sunt rezervate provocărilor semnificative de sănătate publică care necesită conștientizarea și acțiunea imediată a națiunii. Prezentul document a fost elaborat în urma unei revizuiri substanțiale a dovezilor disponibile, găsite în principal prin intermediul cercetărilor publicate în limba engleză și al resurselor sugerate de o gamă largă de experți în domeniu, acordându-se prioritate meta-analizelor și revizuirilor sistematice ale literaturii.

Determinarea existenței unei relații de cauzalitate între un factor de risc – un comportament, o expunere sau o caracteristică – și un rezultat asupra sănătății, cum ar fi cancerul, se face prin evaluări cuprinzătoare ale dovezilor științifice și prin aplicarea unor criterii științifice bine stabilite. Această abordare științifică include evaluarea relației dintre factorul de risc (de exemplu, consumul de alcool) și apariția ulterioară a unui rezultat al bolii (de exemplu, cancerul) în cadrul unor studii observaționale în care un număr mare de persoane sunt urmărite în timp. Aceasta include, de asemenea, o analiză atentă a efectului factorului de risc în studiile pe animale și cercetarea pentru înțelegerea căilor biologice și chimice care duc la apariția cancerului.

Aceeași abordare care a fost utilizată pentru a concluziona că fumatul de țigară cauzează cancer pulmonar a fost stabilită și pentru stabilirea consumului de alcool drept o cauză a cancerului.

În ultimele două decenii, numeroase studii observaționale de înaltă calitate și revizuiri meta-analitice au evaluat și au observat o relație semnificativă între consumul de alcool și creșterea riscului de cancer. Astfel, o meta-analiză globală a 572 de studii care au examinat date din 486 538 de cazuri de cancer a dus la constatări în concordanță cu această concluzie. O altă analiză grupată a 20 de cohorte de peste un milion de femei a constatat că riscul relativ de cancer de sân a crescut cu 10 % în cazul femeilor care au consumat până la aproximativ un pahar pe zi, comparativ cu cele care nu au consumat alcool. Mai mult, un studiu global realizat în 195 de țări și teritorii, la care au participat 28 de milioane de persoane, a constatat că nivelurile mai ridicate de consum de alcool au fost asociate cu un risc mai mare de cancer.

Consumul de alcool este foarte frecvent în SUA – de exemplu, în 2019-2020, 72% dintre adulți au raportat că au consumat una sau mai multe băuturi pe săptămână, dar mai puțin de jumătate dintre adulții din SUA sunt conștienți de relația dintre consumul de alcool și riscul de cancer.

Legătura directă dintre consumul de alcool și cancer a fost stabilită pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980, iar dovezile acestei legături s-au consolidat în timp. Acest ansamblu de dovezi științifice demonstrează o relație de cauzalitate între consumul de alcool și riscul crescut de cel puțin șapte tipuri diferite de cancer, inclusiv de sân (la femei), colorectal, esofag, ficat, gură (cavitatea orală), gât (faringe) și laringe. Cu cât se consumă mai mult alcool, cu atât crește riscul de cancer.

La nivel mondial, 741.300 de cazuri de cancer au fost legate de consumul de alcool în 2020 – 185.100 dintre aceste cazuri au fost legate de consumul a aproximativ două băuturi pe zi sau mai puțin. Riscul de cancer este mai scăzut la niveluri mai scăzute de consum de alcool. Cu toate acestea, mai multe persoane consumă 2 sau mai puține băuturi pe zi, ceea ce face ca numărul absolut de cazuri pentru acest interval să fie similar cu numărul de cazuri pentru un consum mai ridicat de alcool.

În ciuda dovezilor clare care demonstrează efectul consumului de alcool asupra riscului de cancer, există un mare decalaj în înțelegerea publică a riscului. Într-un sondaj din 2019, 45% dintre americani au recunoscut consumul de alcool ca factor de risc pentru cancer, comparativ cu 91% dintre americani care au recunoscut riscul expunerii la radiații, 89% pentru consumul de tutun, 81% pentru expunerea la azbest și 53% pentru obezitate. În plus, conștientizarea publică a consumului de alcool ca factor de risc de cancer nu s-a îmbunătățit substanțial în ultimele aproape două decenii, chiar dacă dovezile care documentează legătura dintre consumul de alcool și riscul de cancer au crescut.

Cercetări aprofundate au demonstrat mecanisme biologice specifice prin care alcoolul provoacă cancer. De exemplu, mai multe studii au arătat că dacă șobolanii și șoarecii beau apă cu etanol (același tip de alcool pur din băuturile care conțin alcool) sau cu principalul său produs metabolic de degradare, acetaldehida, numărul tumorilor crește în mai multe locuri din organism. La niveluri ridicate, cum ar fi cele care apar odată cu consumul de alcool, acetaldehida este extrem de toxică și cauzează cancer. În mod cumulativ, cercetările riguroase efectuate în cadrul studiilor observaționale, biologice și genetice au arătat că consumul de alcool crește riscul de cancer pentru cel puțin cele șapte localizări menționate.

Cele mai importante două organizații internaționale care analizează dovezile privind carcinogenitatea atribuie cel mai înalt nivel de dovezi cauzale asocierii dintre consumul de alcool și apariția cancerului. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), care este agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), clasifică alcoolul drept agent cancerigen din grupa 1 – alături de tutun, azbest și formaldehidă, printre altele – cel mai înalt nivel de clasificare al IARC pentru cazurile în care „există suficiente dovezi pentru a concluziona că acesta poate provoca cancer la om”. În mod similar, World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR) clasifică dovezile care leagă alcoolul de cancer drept convingătoare. În plus, Programul național de toxicologie din SUA a concluzionat în 2000 că „consumul de băuturi alcoolice” este cunoscut ca fiind un cancerigen uman. Acest ansamblu de dovezi concludente conform cărora alcoolul cauzează cel puțin șapte tipuri de cancer este recunoscut și de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și de Institutul Național pentru Cancer (NCI) al National Institutes of Health din SUA.

Deși relația de cauzalitate dintre consumul de alcool și cancer este ferm stabilită, sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la efectul potențial al consumului de alcool asupra creșterii riscului de cancer la alte organe, cum ar fi pielea, prostata, pancreasul și stomacul, și asupra scăderii riscului pentru rinichi. De asemenea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care modelele specifice de consum de alcool (de exemplu, consumul excesiv de alcool față de consumul neexcesiv de alcool) pot afecta riscul de cancer, precum și modul în care consumul de alcool la anumite vârste și în timpul anumitor perioade de dezvoltare, cum ar fi adolescența și vârsta adultă, poate influența riscul de cancer.

Cum cauzează alcoolul cancer? Există dovezi extinse din studii biologice conform cărora etanolul (tipul de alcool pur care se găsește în toate băuturile care conțin alcool) provoacă cancer în cel puțin patru moduri distincte: 1. alcoolul se descompune în acetaldehidă în organism. Acetaldehida este un metabolit care provoacă cancer prin legarea de ADN și deteriorarea acestuia. Atunci când ADN-ul este deteriorat, o celulă poate începe să crească necontrolat și să creeze o tumoare canceroasă. 2. alcoolul generează specii reactive de oxigen, care cresc inflamația și pot deteriora ADN-ul, proteinele și lipidele din organism printr-un proces numit oxidare. 3. alcoolul modifică nivelurile hormonale (inclusiv estrogenul), care pot juca un rol în dezvoltarea cancerului de sân. 4. agenții cancerigeni din alte surse, în special particulele din fumul de tutun, se pot dizolva în alcool, facilitând absorbția lor în organism, ceea ce crește riscul de apariție a cancerului de gură și gât.

Dovezile cele mai bine stabilite se referă la primele două căi biologice – ale acetaldehidei și inflamației. Reglarea hormonală și alcoolul ca solvent sunt considerate, în general, căi importante pentru carcinogeneză, dar nu sunt încă pe deplin înțelese. De asemenea, continuă cercetările privind alte mecanisme posibile, inclusiv deficitul de folat, prin care alcoolul poate provoca cancer.

Etapele cheie recomandate de Avizul emis de US Surgeon General din SUA includ:

-actualizarea etichetei de avertizare existentă pe băuturile care conțin alcool pentru a include un avertisment cu privire la riscul de cancer asociat consumului de alcool, plus modificarea caracteristicilor etichetei pentru a face ca eticheta de avertizare să fie mai vizibilă, mai proeminentă și mai eficientă în creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile de cancer asociate consumului de alcool.

-reevaluarea limitelor recomandate pentru consumul de alcool pentru a ține seama de cele mai recente dovezi privind consumul de alcool și riscul de cancer.

-consolidarea și extinderea eforturilor de educare pentru a crește gradul de conștientizare a faptului că consumul de alcool cauzează cancer.

-informarea pacienților în contexte clinice cu privire la legătura dintre consumul de alcool și riscul crescut de cancer.

-evidențierea consumului de alcool ca principal factor modificabil de risc de cancer și integrarea strategiilor dovedite de reducere a consumului de alcool în inițiativele și planurile de prevenire a cancerului la nivelul populației.

-pentru persoanele fizice, să fie conștiente de relația dintre consumul de alcool și riscul crescut de cancer atunci când se gândesc dacă să bea sau cât să bea, deoarece riscul de cancer crește pe măsură ce consumul de alcool e mai mare.

Dr. Vivek Murtek, actualul Chirurg General al SUA, a declarat următoarele într-un interviu acordat PBS News pe 3 ianuarie 2025: „Există o mulțime de cazuri în care oamenii fac cancer și nu știm de ce s-a întâmplat. Nu știm cum ar fi putut fi prevenit. În calitate de medic, de-a lungul anilor, am avut grijă de mulți pacienți bolnavi de cancer. Am văzut devastarea cauzată în viețile lor și în viețile familiilor lor, în egală măsură. Acum avem oportunitatea de a lua măsuri care ar reduce riscul de cancer, ajutându-i pe oameni să-și reducă consumul de alcool.”

Mirela Mustață, Redactor executiv

Traducere și adaptare după:

Share This Post