Timp aproximativ de lectură: 4 minute
Este un apel mai mult decât oportun la acțiune, făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) către guverne și profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a intensifica eforturile de eliminare a deceselor materne și neonatale care pot fi prevenite și de a acorda prioritate sănătății și bunăstării femeilor.
Apelul, intitulat Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță, vine într-un context în care, în ciuda progreselor semnificative înregistrate în domeniul sănătății materne și a nou-născuților (mortalitatea maternă la nivel mondial a scăzut cu 40 %, între 2000 și 2023), există încă un număr alarmant de decese care pot fi prevenite, în timp ce progresele au încetinit, începând cu 2016.
Sute de mii de femei își pierd încă viața în fiecare an, din cauza complicațiilor sarcinii sau nașterii. Aceasta înseamnă aproximativ un deces prevenibil la fiecare două minute. Dacă adăugăm numărul de copii care se nasc morți sau mor în prima lună de viață, ajungem la un deces prevenibil la fiecare 7 secunde.
Africa Sub sahariană este responsabilă pentru 70% din decesele materne la nivel mondial, cu rate ridicate ale mortalității neonatale.
În timp ce Norvegia are cea mai scăzută rată a mortalității, de 1,6 decese la 1 000 de nașteri vii, SUA are cele mai ridicate rate ale mortalității infantile și materne dintre țările cu venituri ridicate, fiind afectată recent și de accesul limitat la îngrijirea sănătății reproductive. Astfel, situația s-a înrăutățit în 2022, când Curtea Supremă a SUA a anulat cauza Roe v Wade, ceea ce a dus la interzicerea sau restricționarea accesului la avort în 21 de state. Această schimbare a modificat semnificativ atât accesul la îngrijirea sănătății reproductive, cât și modul în care sunt tratate complicațiile sarcinii în aceste state.
Sub tema „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță„, campania lansată de OMS, care va ține un an, își propune să sprijine guvernele și comunitatea mondială din domeniul sănătății în consolidarea sistemelor de sănătate și îmbunătățirea sănătății și bunăstării pe termen lung a femeilor și a nou-născuților.
Politicile care au ca prioritate sănătatea fetelor și a femeilor, în special a celor mai marginalizate din societate, vor preveni decesele materne și ale nou-născuților. O analiză recentă a OMS a fost publicată în Lancet Global Health . Ea arată că sângerările grave (hemoragiile) și tulburările hipertensive precum preeclampsia sunt principalele cauze ale deceselor materne.
Progresele înregistrate până în prezent în reducerea mortalității materne sunt rezultatul unor politici bazate pe dovezi care au condus la investiții, acțiune și inovare. Printre acestea se numără soluții precum studiile EMOTIVE, care au arătat o reducere cu 60% a sângerărilor grave atunci când a fost utilizat un dispozitiv relativ simplu pentru a detecta pierderea de sânge și când apoi a fost aplicată o abordare bine definită pentru tratamentul hemoragiei postpartum.
Cercetările OMS arată, de asemenea, că moașele calificate au capacitatea de a evita mii de decese și rezultate nefavorabile atât pentru mame, cât și pentru copii, în special dacă sunt capabile să ofere servicii complete de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv servicii de contracepție. În plus, clinicile mobile sunt o intervenție vitală, în special în zonele de conflict, unde barierele în calea îngrijirii sunt ridicate și decesele care pot fi prevenite persistă.
Soluțiile orientate către femei în comunitățile lor reduc barierele în calea îngrijirii, în special pentru populațiile marginalizate. Inegalități grave apar, de asemenea, între zonele urbane și rurale, între diversele categorii socio-economice și în funcție de vârstă, etnie și sex. Deseori, eforturile globale în domeniul sănătății nu reușesc să abordeze această dinamică a inegalităților în interiorul unei țări. Recunoscând, abordând și încercând să rezolve aceste provocări, țările pot îmbunătăți rezultatele medicale pentru toți cetățenii, nu numai pentru femei.
În timp ce complicațiile obstetricale directe, cum ar fi hemoragia și preeclampsia, rămân principalele cauze ale mortalității materne, afecțiunile non-obstetricale și preexistente contribuie la aproape un sfert din decesele materne la nivel mondial. Printre acestea se numără anemia, bolile netransmisibile, afecțiunile psihice și bolile infecțioase precum malaria și HIV. Toate acestea cresc riscurile pentru sănătatea a milioane de femei din întreaga lume. De asemenea, diabetul gestațional, cea mai frecventă afecțiune medicală în timpul sarcinii, împreună cu afecțiunile cardiace, astmul, epilepsia, hemoglobinopatiile și tulburările legate de consumul de substanțe, au un impact semnificativ asupra rezultatelor sănătății materne și fetale. Cu toate acestea, aceste afecțiuni sunt adesea subdiagnosticate, și subtratate.
Pentru a asigura o îngrijire holistică, în care femeia este în centrul atenției, sistemele de sănătate pot adopta câteva priorități care pot aduce beneficii importante:
- să nu se mai concentreze doar pe sarcină, ci să abordeze sănătatea femeilor pe tot parcursul vieții, inclusiv adolescența, anii de reproducere și postmenopauza.
- să integreze serviciile de sănătate sexuală și reproductivă în cadre mai largi de sănătate, recunoscând că nevoile de sănătate ale femeilor merg mult mai departe decât perioada de sarcină.
- să consolideze prevenirea, depistarea și gestionarea bolilor netransmisibile, a afecțiunilor psihice și a bolilor infecțioase care afectează femeile în mod disproporționat.
În ceea ce privește sănătatea sugarului, OMS a subliniat faptul că prima lună de viață este cea mai vulnerabilă perioadă pentru supraviețuirea copilului. Conform datelor sale, 2.3 milioane de nou-născuți au murit la nivel mondial în 2022. Deși decesele neonatale au scăzut cu 44% din 2000, aproape jumătate (47%) din toate decesele copiilor sub vârsta de 5 ani au avut loc în timpul perioadei de nou-născut.
La nivel mondial, principalele cauze ale deceselor neonatale includ nașterea prematură, complicațiile la naștere, infecțiile neonatale și anomaliile congenitale. Aceste afecțiuni sunt adesea legate de îngrijirea inadecvată la naștere sau de lipsa unei îngrijiri calificate imediat după naștere și în primele zile de viață. Cu toate acestea, OMS a observat că femeile care beneficiază de o continuitate a îngrijirii asigurată de moașe profesioniste care sunt instruite și reglementate în conformitate cu standardele internaționale au un risc cu 16% mai mic de a-și pierde copiii și cu 24% mai mic de a avea o naștere prematură.
Experiența din întreaga lume din ultimele decenii arată că progresul este posibil și că putem pune capăt deceselor materne și neonatale care pot fi prevenite.
Investițiile care sunt necesare nu se referă doar la supraviețuire, ci și la asigurarea unui viitor mai bun, mai plin de speranță pentru femei și copiii lor.
Dovezile strânse de cercetători arată că cheltuielile pentru sănătatea maternă și a nou-născuților reprezintă o investiție în capitalul uman, nu un cost. Ele conduc la dezvoltare economică și la societăți mai fericite și mai sănătoase.
Mirela Mustață, redactor executiv
Surse de documentare:
- www.who.int/news-room
- Healthy Beginnings, Hopeful Futures: A Conversation with WHO’s Dr. Allotey
- World Health Day 2025 – Healthy beginnings, hopeful futures | CODEXALIMENTARIUS
- Global and regional causes of maternal deaths 2009–20: a WHO systematic analysis – The Lancet Global Health
- https://www.ajmc.com/ – World Health Day 2025 Focuses on Improving Global Maternal, Infant Health
- Sursa foto: World Health Organization (WHO)