Managementul timpului

Autor: Ciobanu Ileana,

asistent principal BFT S.U.U. Elias Bucuresti

„Timpul e modalitatea naturii de a face sa nu se intample toate deodata”- Woody Allen

ceas adn

Va voi arata acum secretul succesului absolut si in toate domeniile! Nu, nu este o gluma. Este o abordare practica a fenomenului natural fiziologic de pierdere a vremii.

Ziua are, cate ore? 24. Ma rog, acum are numai 16, s-a dovedit stiintific chestia asta, nu putem sa comentam. Cate din aceste 16, ma rog, 24 ore lucrati? Cate ore dormiti, cate ore mancati? A, nu mancati. Cate ore sunt ale dumneavoastra, sa le impartasiti, sporindu-le valoarea absoluta?

Timpul, acela care pentru englezi inseamna bani, pentru noi are un pret incalculabil si ni se scurge printre degete.

Spunea un poet epigramist, roman, evident, despre timp:

„N-am sa-l definesc cu ura,

Insa, rece si concret

E un fel de corcitura

De dorinta si regret.”

Toata lumea a auzit despre managementul timpului. Toata lumea stie de principiul lui Paretto, despre regula 60.20.20, cu totii urcam vertiginos piramida lui Maslow, prin metodele SMART si FORTE, ne stabilim prioritati, inventam si folosim instrumente de gestionare a timpului.

Berlioz spunea: „Timpul e cel mai bun profesor, dar, din pacate, el isi omoara toti elevii.”

Nu avem timp pentru toate cele care ne trec prin cap. Ok, sa facem atunci o selectie. Exista lucruri importante, care trebuie facute imediat de catre noi insine, nu de altcineva, exista lucruri pe care, daca nu le facem pe loc, le fac imediat altii si picam de „papagali”, exista lucruri pe care le fac altii mai bine decat noi si exista si lucruri care nu are nici un sens sa le faca cineva vreodata.

Si, invatati sa delegati sarcinile, nu va chinuitit sa faceti dumneavoastra totul pe lumea asta, in afara de faptul ca e imposibil, fizic vorbind, nu este nici sanatos, nici pentru voi, nici pentru cei din jur, nici pentru mediu, credeti-ma pe cuvant!

Cati oameni din jurul dumneavoastra nu fac nimic pentru a creste? – pentru a spori timpul, pentru a fi? Dati-le o sansa, oameni buni, acestor fiinte, sa poata invata ceva, sa poata exista intru” Dumnezeu! Daca ei nu stiu ce au de facut, explicati-le, daca ei nu stiu cand au de facut, aratati-le, daca ei nu stiu ca trebuie facut, mai trimiteti-i o data la scoala!

Acum, destul cu ce au de facut ceilalti. Sa vedem ce facem noi… Si, mai ales, cand?

Schopenhauer spunea: „Oamenii de rand cauta sa petreaca timpul, oamenii de talent, sa il intrebuinteze”, iar Henry David Thoreau: „Nu poti omori timpul fara a insulta eternitatea”.

Fiecare piesa din ceasornicul trup are ritmurile sale, invatati cand e momentul cel mai potrivit pentru dumneavoastra, personal, sa mancati, sa dormiti, sa lucrati, sa ganditi, sa faceti sport, sa faceti politica. Nu glumesc. Ce ar fi sa fim atenti la felul in care functioneaza ceasornicul om?

BIORITMUL FACE LEGEA

Avem zile bune si zile proaste. Uneori, ne invinovatim pentru lipsa puterii de concentrare, pentru nervozitate sau, pur si simplu, pentru lene. Nu este drept, pentru ca aceste stari au o baza obiectiva care nu depinde de noi. Cine este vinovatul? Bioritmul. Evolutia sinusoidala a starilor noastre fizice, intelectuale si emotionale.

Organismul uman reprezintă un miraculos oscilator biologic universal, subordonat stimulilor endogeni (semnalele genetice ale pace-maker-ilor) si factorilor de mediu (zeitgerber – sincronizatori de timp), de care sunt dependente bioritmurile.

Bioperiodicitatea este o proprietate fundamentalã a materiei vii. Elementul comun al derulării timpului îl reprezintã ritmurile biologice, întrucât toate functiile biologice se desfãsoarã în timp. Perioada unui ritm biologic este bine precizată, fapt care reflectã caracterul individual, ereditar si deci transmisibil generatiilor următoare. Omul se naste astfel, nu numai cu o structură biologică spatială, ci si temporală.

CLASIFICAREA RITMURILOR BIOLOGICE

Este valabilã si astăzi clasificarea lui Halberg si Reinberg (1967).

Bioritmurile se evidentiaza astfel:

a) Bioritmuri cu frecventă înaltă: până la 30 de minute (ex. – ritmul cardiac);
b) Bioritmuri cu frecventă medie: ultradiene (30 minute -20 ore), circadiene (20-28 ore) si infradiene (28 ore – 2 1/2 zile);
c) Bioritmuri cu frecventă joasă, dintre care cele mai cunoscute sunt cele sezoniere;

d) Bioritmuri multianuale – cu perioade de circa 11 ani, legate în general de „ciclul solar” cu periodicitate de 11 ani în functie de evolutia petelor solare.

În prezent, se consideră că suntem în perioada ciclului solar nr. 23, Soarele având o intensitate ciclică a activitătii cu un maxim si un minim la fiecare 11 ani (a se vedea tabelele obtinute de la Brussels World Data Center). În ultimii ani, fazele de activitate solară maximă au fost 1989 si 2000, iar fazele de activitate solară minimă între 1985 -1996.

Ciclul emotional

Cu o durata de 28 de zile si in directă legatură cu fazele Lunii, ciclul emotional este cel care ne guvernează starile emotionale, inclusiv stabilitatea si fluctuatiile acestora. Cand curba emotionala este deasupra axei, deci pozitiva, starile noastre sunt si ele pozitive. Optimismul, gandirea pozitiva, bucuria de a trai caracterizeaza psihicul nostru. Iertam mai usor, ne imprietenim mai usor, ne manifestam cu precadere sentimentele bune.

Ciclul intelectual

Cu o durata de 33 de zile, acesta este ciclul gandirii, indiferent daca avem sau nu o ocupatie de tip intelectual. Oricare dintre noi trebuie sa gandeasca, sa rationeze, sa ia decizii din momentul in care se trezeste si pana ce adoarme. Asadar, este important pentru toti sa-si cunoasca fazele ciclului intelectual.

In faza pozitiva, rezolvam cu usurinta problemele zilnice, intelegem ceea ce ni se spune, putem invata lucruri noi. In faza urmatoare, ne surprindem cititnd „pe deasupra”, fara sa ne fi concentrat.

DINAMICA ENERGIILOR

In corp toate miscarile energetice sunt cunoscute si prin urmare previzibile. Pentru fiecare meridian corespunzator unui organ exista un interval de maxim, respectiv minim de activitate energetica, asa cum rezulta din tabelul urmator:

MERIDIANE

MAXIM DE ACTIVITATE

MINIM DE ACTIVITATE

PLAMANI

de la 3:00 – 5:00

de la 15:00 – 17:00

INTESTIN GROS

de la 5:00 – 7:00

de la 17:00 – 19:00

STOMAC

de la 7:00 – 9:00

de la 19:00 – 21:00

SPLINA, PANCREAS

de la 9:00 -11:00

de la 21:00 – 23:00

INIMA

de la 11:00 – 13:00

de la 23:00 – 1:00

INTESTIN SUBTIRE

de la 13:00 – 15:00

de la 1:00 – 3:00

VEZICA URINARA

de la 15:00 – 17:00

de la 3:00 – 5:00

RINICHI

de la 17:00 – 19:00

de la 5:00 – 7:00

PERICARD

de la 19:00 – 21:00

de la 7:00 – 9:00

VEZICA BILIARA

de la 23:00 – 1:00

de la 11:00 – 13:00

In activitatea practica, cronobiologia este utilizata ca ghid de tratament si ca sursa de informatii suplimentare. Plecand de la ideea ca toate functiile organismului se supun ciclurilor temporale regulate „de deschidere” (maxima activitate) si „de inchidere” (minima activitate), utilizarea cronobiologiei permite in functie de moment stabilirea vindecarii unui organ, prin administrarea remediilor in orele de maxima activitate.

managementul timpului

MEDICATIA CRONOTERAPEUTICA

Efectul unei anestezii locale la dentist dureaza de cinci ori mai mult la orele 15.00 – cea mai buna ora pentru o ingrijire lunga si delicata – decat la orele 19.00antiinflamatoarele trebuie sa fie luate seara pentru o mai buna eficacitate si pentru o mai mare tolerantă.

Un tratament pentru afectiunile endocrine este mult mai eficient daca este administrat dimineata, deoarece atunci glandele respective au cea mai mare nevoie de substante hranitoare sau de hormoni.
Daca activitatea renala este maxima dimineata intre orele 5.00 si 11.00, pentru a stimula eliminarea prin diureza a toxinelor, va trebui sa consumi cea mai mare cantitate din cei 2 litri si jumatate de apa necesari intr-o zi, intre aceste ore.

CEASORNICELE REGLATOARE ALE CORPULUI UMAN

Corpul nostru are un numar de 3 ceasornice reglatoare:

epifiza – reglata pe 24 ore – ritm endogen;

hipotalamus – reglat pe ciclul lumina/intuneric;

cortex – reglat pe ritmurile sociale.

Sa ne imaginam cum ar trebui sa arate un astfel de orar pe care, daca il respectam, vom fi mai odihniti, mai veseli, mai optimisti si mai eficienti:

Ora 05.00

– capacitate de memorizare minima

– rinichii incep sa functioneze la capacitate maxima

Ora 06.00

– secretie maxima de cortizol si catecolamine – trezirea!

– efect antiglucidic maxim al insulinei (ideal pentru micul dejun)

Ora 07.00

– cea mai abrupta crestere a T.A. (tensiune arteriala)

– tratamentele endocrine au efect optim.

La 07.30 se opreste secretia de melatonina

– ideal miscare – ardere glucide

Ora 08.00

– maxim de secretie cortizolica;

– maxim de secretie pancreatica;

– viscozitate si coagulabilitate maxima a sangelui;

– clearance renal maxim;

– consuma acum legume si fructe, daca vrei sa slabesti.

Ora 09.00

– maxim de secretie tiroidiana;

– maxim de testosteron;

– cortex stimulat – e momentul sa gandim! activitate optima cerebrala pana la ora 11.00;

– consumati grasimi – branza, oua.

Ora 10.00

– maxim glicemie;

– consumati o banana sau un iaurt;

– musculatura e dornica de activitate.

Ora 11.00

– maxim de T.A.

– continuati activitatea fizica si intelectuala;

– daca nu ati mancat pana acum – atentie la hipoglicemie!

Ora 12.00

– masa de pranz – proteine: carne slaba, peste, vegetale, condimente;

– maxim de activitate pentru vezicula biliara.

Ora 13.00

– consumati un fruct;

– faceti izotonie.

Ora 14.00

– nivel scazut al cortizolului;

– scad vigilenta, capacitatea de concentare. Nu programati sedinte!

Ora 15.00

– cresc glicemia si temperatura corpului.

La 15.30 avem cel mai bun timp de reactie, coordonare perfecta.

Consumati ciocolata si grasimi vegetale!

Cel mai bun efect al anesteziilor in stomatologie!

Ora 16.00

– maxim potential activitate fizica;

– glicemie minima;

– maxim de T.A.;

– viscozitate si coagulabilitate minima sanguine;

– maxim de insulina la femei;

Consumati iaurt degresat, un mar, cereale!

Ora 17.00

– pauza de redinamizare -10 minute?

Ora 18.00

– creste secretia de serotonina;

– creste temperatura corpului;

– maxim de insulina la barbati.

Sunt indicate intalnirile personale!

Ora 18.30

– antihistaminicele au efect maxim;

– Nu luati corticoizi – efecte secundare pe timpul noptii!

Ora 19.00

– se reia secretia de melatonina;

– maxim de temperature.

Program antistress!

Ora 20.00

– Nu se secreta sucuri digestive suficiente pentru a digera grasimi.

– Masa de proteine; mestecati lent – peste de mare bogat in iod, legume, fructe.

– E stimulata lipogeneza!

Ora 21.00

– efect optim al antiinflamatoarelor.

O plimbare, un concert…

Ora 22.00

O lectura instructiva inainte de culcare, buna capacitate de intelegere, memorare.

Ora 23.00

Bea un ceai de musetel sau tei!

– temperatura corpului scade;

– somn de calitate.

Ora 24.00

Nu mai trage de timp. Culca-te!!!

Somnul e esential pentru refacerea celulei neuronale, hepatice si pentru secretia de hormoni reproducatori.

Ora 01.00

Ora 02.00

– activitate cerebrala intensa;

– maxim de acetilcolina;

– minim de temperatura;

– maxim de relaxare musculara;

– maxim de melatonina;

Vise placute!

Ora 03.00

– maxim de secretie de STH si prolactina;

– minim de cortizol;

– frecventa mare a nasterilor naturale.

Ora 04.00

– incepe secretia de cortizol;

– temperatura cea mai scazuta.

Daca te-ai trezit – nu mai adormi! Oricum, e semn de depresie.

Laboratoarele de cosmetica au luat in considerare universul nocturn al corpului nostru si toate aceste descoperiri au lansat o noua generatie de creme. Drenanti activi au fost integrati in formule „special pentru noapte”, aplicate cu putin timp inainte de culcare.

Timpul nu poate fi lungit, in schimb, poate fi largit. Daca intri in fiecare secunda si faci asa, cu mainile, deschizi un nou timp. Traieste cu maxim de atentie fiecare timp pe care il ai!

In afara de faptul ca nu se mai intoarce, il pierzi, pur si simplu, daca nu faci nimic cu el, e dus, – este unic. Fiecare clipa pe care o ai de la Dumnezeu este unica. Si este a ta. Numai tu poti face ca ea sa aiba valoare in absolut, sau sa fie ca si cum n-ar fi existat niciodata.

Nasteti timp, doamnelor si domnilor, cu fiecare expir si inspir, cu fiecare picatura de adrenalina si de acetilcolina, din fiecare sinapsa a dumneavoastra, cu fiecare bataie a inimii, daruindu-va va veti dobandi pe dvs. Nu, timpul nu poate fi lungit, dar, daca in fiecare secunda explodezi de iubire, timpul devine infinit pe latime, si, ce importanta are pe ce dimensiune cred unii ca se scurge timpul, cand descoperi prin toata fiinta ta ca infinitul iti apartine pe toate dimensiunile, doar sa deschizi mana si universul intreg iti sta, in fiecare secunda, in palme.

Folositi-va, cu maxim de atentie, propriul timp si propriii timpi. Adica, invatati sa va ascultati fiecare particica a fiintei voastre!

Ascultati ce va spune trupul dumneavoastra! Cand el cere odihna, dati-i odihna. Cand va cere mancare, dati-i mancare, cand va cere dragoste, dati-i ce puteti.

Ascultati-va inima! Si daruiti-va pe dumneavoastra tuturor, ca sa o puteti intelege.

Nu disperati! Ce lucru complicat! Cum sa fiu eu atent si la toate astea, cu tot ce am pe cap! Fiti optimisti! Si un ceas defect arata ora exacta de doua ori pe zi. (Marie von Ebwer Eschenbach).

Si nu luati de bun tot ce spun eu. Dar, sa nu uitati ca, pana la urma dreptate au cei ce spun ca „Timpul sta pe loc. Noi trecem.” (Antoine de Rivarol)

Share This Post