Cum sa scapi de singuratate, cand e vara si te simti singur?

PSIHOLOG BOGDANA BURSUC

http://www.mindinstitute.ro/ro/bogdana-bursuc

bogdana.bursuc@mindinstitute.ro

De ce sa vorbim despre singuratate vara, cand e vacanta, cand este sezonul bucuriei si al relaxarii?

… Pentru ca singuratatea este in fiecare dintre noi. Pentru ca singuratatea este o emotie mult mai frecventa decat ne gandim, mai frecveneta chiar decat dragostea, dar, cu toate acestea, vorbim mult mai rar despre ea. Am invatat sa ne rusinam de ea. Am invatat sa gandim ca arata defectele noastre: daca as fi mai atractiv, daca as fi mai amuzant, daca as fi mai special, atunci nu as mai fi singur si nu m-as mai simti asa …

Cu totii suntem expusi la reclame, filme si discursuri despre vara (si vacanta) ca un sezon al veseliei, in care te bucuri si petreci timp impreuna cu prietenii si familia. Aceste scenarii despre vacanta sunt un mit care genereaza foarte multa nefericire si singuratate in aceasta perioada a anului. Am invatat sa gandim ca, daca nu avem o vacanta idilica, ceva nu este bine, avem o problema. In realitate, milioane de oameni sunt singuri sau se simt singuri in vacanta de vara si nu este absolut nimic in neregula cu ei. Mai mult decat atat, sunt oameni extraordinari!
Vacanta de vara nu este doar un moment al bucuriei si al dragostei, este si un moment al singuratatii. Sunt multe lucruri care ne pot face sa traim sentimente de singuratate in vacanta de vara:

faptul ca este pentru prima data dupa multi ani cand petrecem vara singuri, fie pentru ca s-a stins cel drag, fie pentru ca am divortat; faptul ca tocmai s-a incheiat o relatie si planurile de vara in doi nu mai sunt posibile; diferenta dintre atunci si acum; faptul ca nu avem pe cineva special in viata noastra cu care sa impartasim bucuria verii; anticiparea unei pierderi sau a unei despartiri; diferenta dintre scenariul unei vacante pline de bucurie si voie buna si realitatea vietii personale;

E normal sa simtim singuratate chiar daca e vara si vacanta. Insa, daca singuratatea ocupa mult mai mult loc in viata noastra decat potem tolera, e timpul sa luam masuri astfel incat sa nu ne copleseasca. Iata cateva lucruri care ne pot ajuta.

1. Ce e normal ?

Sa simtim un anumit nivel de singuratate este normal in timpul vacantei de vara asa cum este normal pentru orice alta perioada a anului. Multi dintre noi nu acordam atentie relatilor noastre sau faptului ca nu avem o relatie de-a lungul anului. Astfel, atunci cand vine perioada concediilor si “avem timp” sa ne gandim la asta, ne intalnim cu sentimental de gol, de pierdere sau de singuratate. Relatiile sau lipsa lor sunt prezente tot timpul in viata noastra, de aceea nu este realist ca venirea vacantei sa aduca o vindecare spontana.
E normal sa simtim singuratate in acest caz. Faptul ca simtim singuratate spune despre nevoile noastre, despre faptul ca avem nevoie de cineva, ca avem nevoie sa fim impreuna si ca acest lucru este important pentru noi … altfel … nu ne-am simti singuri. Vacanta de vara este o perioada care ne aduce in contact cu aceasta emotie si ne permite sa fim atenti la nevoile noastre de afectiune si comuniune, pe care le neglijam adesea de-a lungul anului.

2. Sunt doar niste zile !
Multi dintre noi transforma vacanta in mult mai mult decat este ea de fapt: investim foarte mult in ea emotional, gandindu-ne ca trebuie sa recuperam ceea ce nu am facut 365 de zile si ca trebuie sa ne “ajunga” pentru urmatoarele 365 de zile. In realitate, sunt doar niste zile. Orice am face nu putem transforma aceste zile intr-un miracol.
Adesea avem asteptari foarte mari de la zilele de vacanta. Ne gandim ca trebuie sa fie perfecte, ca “totul trebuie sa fie perfect”, iar pentru multi dintre noi o vacanta perfecta inseamna sa fii alaturi de cineva drag si totul sa fie bine. Bineinteles, perfectiunea este rareori tangibila.
Pentru confortul nostru personal este important sa reducem asteptarile si sa redefinim ce inseamna o vacanta perfecta anul acesta: sa fim sinceri cu noi si sa spunem care sunt lucrurile pe care le putem face ca sa ne simtim bine in vacanta de anul acesta; sa ne concentram asupra lucrurilor pe care le putem face si nu asupra lucrurilor pe care nu le putem face sau pe care nu le putem avea.

3. Atentie la ce acorzi atentie !!
La ce acorzi atentie si cum o faci este un lucru important. Atunci cand ne simtim singuri avem tendinta de a ne concentra pe cat de rau ne simtim sau avem tendinta de a ne distrage atentia si de a ne concentra pe lucrurile care ne ajuta sa evitam sa ne mai simtim rau. Din nefericire, nici una dintre aceste strategii nu rezolva problema. Ele chiar inrautatesc lucrurile.
E important sa ne dam seama ca sentimentul de singuratate nu este problema reala. Faptul ca ne simtim singuri nu este problema, ci este un simptom al problemei. Faptul ca ne simtim asa este o reactie la ceva care nu este in regula pentru noi si care trebuie rezolvat: poate fi ceva care ni s-a intamplat sau poate fi ceva ce noi gandim sau facem. Desi foarte neplacut, sentimentul de singurate este util. Trebuie sa ne uitam in spatele emotiei de singuratate si sa vedem care este acel lucru la care noi reactionam astfel. O data ce problema reala este identificata este mult mai usor sa gasesti solutiile, dar pentru asta trebuie sa “primim” emotia de singuratate.

4. Daca esti singur nu inseamna ca trebuie sa te simti mizerabil…
Ce ne face sa ne simtim si mai rau cand ne simtim singuri sunt unele dintre gandurile si comportametele noastre. Doua dintre ele sunt deosebit de periculoase:

“Voi ramane singur” / “Voi fi intotdeauna singur” – Faptul ca esti singur acum spune mai degraba despre trecutul tau si despre lucrurile care s-au intamplat si NU despre viitorul tau. Faptul ca esti singur acum este un efect, un rezultat a ce s-a intamplat si nu o cauza a ceea ce se va intampla. Singuratatea este de cele mai multe ori cauza pentru care oamenii isi modifica comportamentul si incep sa caute relatii noi si sa nu mai fie singuri.

“Sunt singur pentru ca nu sunt bun de nimic” – Cu siguranta nu esti complet singur. Sunt oameni cu care muncesti, persoane din familie sau cunostinte care sunt in jurul tau. Faptul ca esti acum singur este datorat mai ales faptului ca nu ai dezvoltat comportamentele care sa te conecteze cu ceilalti. Ca atare acest lucru spune despre comportamentele tale si nu despre tine ca persoana. Daca ai fi fost o persoana nedezirabila si buna de nimic, nu ar fi existat niciodata oameni in jurul tau cu care sa iti petreci timpul. Dar ei au existat cu siguranta in diverse perioade ale vietii si este important sa ne amintim asta despre noi.

5. Nu sta singur !


Cum sa scapi de singuratate?

Share This Post