ZILELE S.U.U.M.C. „DR. CAROL DAVILA”

Interviu realizat cu doamna Giorgeta GROSU, Director îngrijiri medicale Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”

PRIMA EDIŢIE
A
ZILELOR SPITALULUI UNIVERSITAR DE URGENŢĂ MILITAR CENTRAL
„DR. CAROL DAVILA”

CERCUL MILITAR NAŢIONAL
BUCUREŞTI
7-9 SEPTEMBRIE 2011

I: În „Catedrala Medicinei Militare Românești” se va oficia prima slujba a „marelui preot in halat alb”, unde 300 de participanti legați prin Juramântul lui Hipocrate vor rosti în gând, pentru pacienții lor, Rugăciunea lui Maimonide.

În calitate de director de îngrijire ce ne puteți spune despre acest eveniment aflat la prima ediție?

R: Anul acesta se împlinesc 180 de ani de existenţă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și ne-am gândit să omagiem istoria medicinei militare, ca un act de conștiintă profesională, datorat memoriei Maestrului nostru Prof. G-ral. Dr. Carol Davila, cel care a pus bazele învăţământului medical militar pe pământul adoptiv al Patriei sale. Ne dorim ca ideea organizării acestui eveniment să devină o tradiție pentru generațiile viitoare.

În primăvară, am discutat cu doamna colonel dr. Ioniţă Radu Florentina despre acest obiectiv, am facut un plan de atac, am mobilizat o armată de colegi și am plecat la luptă pe un front …profesional, necunoscut, cel al organizării de evenimente.
Ne-am consultat cu membrii Comitetului de organizare și am gândit, împreună cu un arhitect, cum sa arate insignele, medaliile, diplomele și mapele. Am considerat că este firesc să alegem ca simbol, cea mai veche cladire din spital, fostul Club al Ofițerilor, iar pe diplomă să se regăsească două imagini: clădirea Comandamentului și bustul Generalului Carol Davila – prima lucrare executată la comanda și singurul monument public al lui Brâncuși în București (în curtea spitalului există o copie din bronz, originalul se află la Muzeul Militar).
Suntem o unitate medicală de elită și dorim să fim percepuți ca o entitate deschisă în relația cu pacienții, indiferent daca aceștia poartă sau nu uniforma militară.

I: Care sunt invitații „Zilelor Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila»”, în perioada 7-9 septembrie 2011?

R: Avem invitați, de la foști pacienți până la actuali demnitari. Conducerea Ministerului Apărării Naționale, comandanți de spitale militare din țară, profesori universitari din viață civilă, asistenți medicali din alte ministere cu rețea sanitară proprie.
Programul evenimentului va debuta în sala de spectacole a Cercului Militar National, pe 7 septembrie, cu „Întâlnirea generațiilor”.
Deschiderea oficială a Simpozionului „Zilele Spitalului Universitar de Urgență Militar Central” va fi facută în data de 8 septembrie, între 9.30-10.30, în prezența reprezentanților de marcă ai MapN și ai vieții medicale românești.

I: Care este  arhitectura evenimentului, din perspectiva știintifică?

R: Arhitectura primei ediții a fost gândită din doua perspective: știintifică și socială.
Secțiunea știintifică este structurată pe patru paliere: medical, chirurgical, varia și nursing.
Programul social constă într-o „Întalnire între generații”, o lansare de carte si un bal.

I: Din experiența participării la manifestări științifice internaționale – congrese, simpozioane, ce ne puteți împărtăși?

R: În străinătate, asistenții medicali sunt implicați în organizarea unor astfel de evenimente, ei participă alături de medici la simpozioane deschise, unde iși spun punctul de vedere, lansează provocări echipei medicale și încearcă împreună să găsească soluții.
Pentru acest eveniment am încercat să construiesc o echipă de asistenți medicali care să se implice în organizare, altora le-am adresat rugămintea de a realiza o lucrare profesional-științifică care să poată fi creditată EMC. Avem un număr de 54 de lucrari științifice care acoperă toate specialitațile medicale și chirurgicale, unele dintre acestea fiind elaborate în tandem cu medicii.

I: Ce vă doriți pentru asistenții medicali din Spitalul Militar, atat plan profesional cât și personal?

R: În plan profesional îmi doresc ca toți asistenții medicali din spitalul nostru să facă cursuri de Educație Medicală Continuă, să participe la cât mai multe congrese și conferințe naționale și internaționale, să aibă studii superioare de specialitate, să efectueze stagii de pregătire, în spitalele militare din străinatate, în cadrul unor proiecte bazate pe schimbul de experiență. În plan personal, doresc colegilor mei sănătate, liniște sufletească și putere de muncă. Îmi doresc sa putem deveni o mare familie.

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”

Luminita Pinzariu

Share This Post