Ziua Internationala a Moasei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Moaselor, in data de 05 mai 2012, OAMGMAMR-filiala Municipiului Bucuresti a organizat conferinta cu tema „Forum pentru sanatatea femeii gravide”.

Aflat deja la a –III-a editie, evenimentul se incadreaza in activitatile internationale recomandate de Confederatia Internationala a Moaselor (ICM) sub sloganul anului 2012 – „Moasele salveaza vieti” si vine ca o recunoastere si ca un omagiu pentru activitatea profesionala pe care o desfasoara moasele din Romania.

Asistarea femeii gravide inainte, in timpul si dupa nastere este esentiala, iar moasele pot asigura sanatatea mamei si a copilului nou-nascut.

Din statisticile europene si internationale rezulta ca activitatea moaselor, bine pregatite profesional si in conditiile in care dispun de o independenta a deciziilor a dus la o reducere semnificativa a mortalitatii materne si neonatale.

In conditiile in care in Romania rata mortalitatii infantile reprezinta inca o problema, rata nasterilor este mai mica decat rata mortalitatii, rata avorturilor provocate a crescut amenintator, iar rata operatiilor cezariene este printre cele mai crescute din Europa, moasele prin competentele lor profesionale pot contribui cu succes la reducerea semificativa a acestor statistici negative.

Educatia cu privire la sanatatea reproducerii, planning-ului familial si din ce in ce mai prezenta Scoala a mamei, pot asigura un impact social benefic, dar si unul  economic, pentru sistemul de sanatate.

In Romania se fac pasi importanti pentru stabilirea cadrului legislativ si social in care moasele sa-si poata desfasura activitatea. Organizatia profesionala, asociatii si organizatii ale mamelor, viitorilor parinti, etc si-au dat mana pentru a promova si defini rolul profesional unic al moaselor in contextul european si mondial actual.

Este important ca moasele sa fie bine pregatite, sa dispuna de competente si reglementari legislative clare, astfel pot deveni parteneri cheie ai factorilor de decizie politici, si ai autoritatilor din sanatate, pentru stabilirea directiilor de abordare a problemelor din domeniul sanatatii mamei si copilului nou-nascut si nu in ultimul rand pentru consolidarea acestei profesii in Romania.

Doina Carmen Mazilu

Presedinte OAMGMAMR-filiala Bucuresti

[nggallery id=11]

Share This Post