Toamna fierbinte a sistemului de sanatate din Romania

La 18 iulie 2013, se constituie, prin acordul celor 8 organizații fondatoare(Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiștilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar din România, Federația Sanitas, Federația Sindicatelor Medicilor “Dr Ioan Cantacuzino”, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor), Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate.

Scopul coaliției „este de a determina îmbunătățirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv poziția socială și imaginea acestora în societate, nivelul veniturilor, respectul societății, relația cu angajatorul sau cu autoritățile publice”.

Părțile își propun să acționeze în direcția creșterii gradului de consultare al lor și de influențare a deciziilor politice luate la nivelul instituțiilor statului, în special cele cu responsabilități în domeniul de sănătate.

OAMGMAMR s-a afiliat la Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate cu acordul membrilor Consiliului Național, întrunit în perioada 26-27.09.2013.

Revendicările comune sunt: Minimum 6% din PIB; Dublarea salariilor medicilor rezidenţi, O legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat,  O lege a salarizării specifică sistemului de sănătate (creşterea salarii); Apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; Organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public astfel încât să fie asigurate  servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi; Consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate, dar fiecare entitate membră a Coaliției are sau poate avea revendicări specifice care sunt discutate în cadrul întrunirilor, în vederea adoptării unei poziții comune.

Pentru prima data în istoria postdecembristă profesioniștii din sănătate au organizat acțiuni comune de protest, Grevă Japoneză,  pichetarea Ministerului Sănătății și un Marș al tăcerii la care au participat peste 4000 de persoane.

Toate acestea au făcut în sfârșit Guvernul să admită că sănătatea este prioritate națională.

Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate apreciează în acest context că sunt deschis la negocieri , care dacă vor fi purtate cu bună credință vor găsi soluții de rezolvare a problemelor.

Tot odată, în comunicatul de presă  se arată ……… „ne pregătim de grevă dacă negocierile vor eșua”.

Doina Carmen Mazilu
Presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti

Share This Post