Detoxificarea previne bolile cronice – Mit sau Realitate?

Rezultatele unui studiu publicat recent de serviciul de stiri “Natural News” din SUA sunt profund ingrijoratoare: 1000 de produse contin metale grele si alte toxine.

Testele efectuate de un laborator independent din SUA asupra nivelurilor de toxine prezente in 1.000 de alimente, suplimente alimentare si bauturi de larg consum confirma acest lucru.

Avand in vedere ca exista aproximativ 80.000 de compusi chimici, numarul toxinelor potentiale este incredibil de mare. De aici, putem trage concluzia ca fiecare dintre noi poarta un bagaj toxic. Singurele intrebarari sunt: ce anume si in ce cantitate.

De ce este atat de importanta aceasta intrebare? De ce sunt privite toxinele cu o asemenea ingrijorare si cu o astfel de atentie?

Raspunsul sta in rolul critic pe care ele il joaca in declansarea sau inrautatirea multor boli cronice, alaturi de agentii infectiosi, genetica, factori psihologici si deficiente nutritionale.

Pana acum se credea ca predispozitia genetica este cel mai important factor cauzal in ceea ce priveste bolile cronice la adulti. Aceasta ipoteza este pusa tot mai mult sub semnul intrebarii de rezultatele studiilor cu gemeni identici sau de cele care arata ca genomul uman nu s-a schimbat semnificativ in ultimele decenii, in timp ce prevalenta bolilor cronice la adulti a crescut dramatic.

Toate acestea ne dau motive intemeiate sa credem ca declansarea acestor boli cronice este legata cumva de factorii de mediu si de stilul de viata.

Astfel, unele studii estimeaza ca 70-90% din riscurile de imbolnavire sunt legate de mediul in care traim. Daca ne uitam si la deficientele compusilor bio-chimici necesari oamenilor pentru o viata sanatoasa (deficiente nutritionale), atunci combinatia lor cu toxinele reprezinta componenta de mediu a etiologiei diverselor boli cronice, cea care a fost pana acum oarecum ignorata de medicina conventionala.

Intelegand rolul componentei de mediu in declansarea bolilor cronice, putem explica cresterea prevalentei unora dintre ele (precum hipertensiunea, bolile vascular-coronariene, diabetul de tip 2, cancerul, bolile cronice de plamani si artrita) la adult, din ultimul deceniu. Si aceasta, in ciuda imbunatatirii nivelului de informare si educare a opiniei publice cu privire la sanatate si riscurile asociate, in ciuda dietelor sarace in grasimi si cholesterol, in pofida statinelor si altor medicamente anti-hipertensive si a promovarii lor ca metode de prevenirea a diverselor boli cronice.

Astfel, statisticile sunt extrem de graitoare: de exemplu, in SUA, pe baza datelor publicate in 2011, procentul adultilor care nu sufera de nicio boala cronica a scazut dramatic de la 13% in 1998 la 7.8% in 2008, iar numarul varstnicilor cu 4 sau mai multe boli cronice se apropia de 20% in 2008 fata de 11.6% in 1998.

In acelasi timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii prognozeaza, pentru urmatorii 20 de ani, o crestere de 70% in prevalenta cancerului.

Revenind la factorii de mediu care interactioneaza cu genomul individual cauzand diverse boli cronice, este important de stiut ca ei sunt de mai multe feluri

– substante organice care exista in mod natural in mediul inconjurator – acestia includ, de exemplu, mucegaiul, acarienii, precum si alte substante alergene de origine vegetala sau animala;

–  substante anorganice sau toxine provenite din diverse elemente chimice, precum metalele grele (arsenic, mercur, plumb, cadmiu) – ele pot fi gasite in praful din mediul inconjurator, in apa, amalgamuri dentare si diverse produse de larg consum. Metalele grele se depun in creier, ficat, rinichi si oase;

–  pesticidele (insecticide, ierbicide, fungicide) – acestea sunt produse de sinteza chimica care sunt raspandite in mod intentionat in mediul inconjurator pentru a combate diversi daunatori. Efectul toxic asupra oamenilor consta in dereglari la nivel neurologic, endocrin, de dezvoltare, reproductiv, respiratorii si imunologice,  risc de cancer;

–  agenti poluanti moleculari – diversi compusi chimici precum substantele ignifuge, substante care elimina petele, diverse substante folosite de industria cosmetica si produse de curatenie.

In zilele noastre, atat toxinele organice cat si cele obtinute sintetic sunt practic omniprezente in mediul inconjurator si in organismul omului, reprezentand o cauza din ce in ce mai importanta a bolilor cronice.

Si mai ingrijorator este faptul ca toxinele prezente in corpul mamei pot afecta, in mod semnificativ, fetusul, care, prin circulatia sanguina comuna, primeste toxinele de la mama. Acest fenomen se intampla chiar si daca mama nu prezinta simptome clinice asociate acestui bagaj toxic. Noul nascut este cel mai sensibil la actiunea acestor toxine. Ele pot afecta negativ etapele critice ale dezvoltarii lui, in primul rand dezvoltarea creierului, care este cel mai vulnerabil.  Avand in vedere ca problema toxinelor materne este din ce in ce mai prezenta, lumea medicala ar trebui sa-si indrepte atentia asupra studierii toxicitatii prenatale si a masurarii nivelului de toxine prezente in sistemul circulator al mamei. Astfel ar putea intelege mai bine impactul toxinelor  materne asupra dezvoltarii copilului.

Medicina conventionala pare sa fi dat gres nu numai in prevenirea bolilor cronice la adulti, dar si in a recunoaste rolul toxinelor in declansarea acestor boli. De exemplu, in cazul toxinelor provenite din mediul extern, nu exista suficienta informatie in ceea ce priveste nivelul maxim admis dincolo de care apar efectele toxice adverse. Si aceasta pentru ca studiile pe oameni sunt imposibile, iar studiile pe animale nu sunt pe deplin concludente, rezultatele lor fiind mai degraba irelevante pentru oameni, din cauza diferentelor dintre mecanismele fiziologice si bio-chimice de eliminare a substantelor toxice acumulate.

Suntem deci pe cont propriu.

Una dintre metodele care ne este la indemana pentru apararea impotriva efectului advers al toxinelor este detoxifierea. Este un concept la moda in literatura de masa pe teme de sanatate. Sunt multe carti si articole aparute in ultimul timp pe tema dietelor detoxificante, a metodelor de detoxificare a ficatului, a legaturii dintre detoxificare si longevitate. Unele dintre metodele popularizate recent au anumite fundamente stiintifice si o eficacitate confirmata de studii (mai ales in cazul intoxicarilor acute). Cert este ca vasta majoritate a metodelor de detoxificare prezentate opiniei publice nu au fost studiate. Lucrurile incep sa se miste, insa, in lumea medicala si in aceasta privinta.

Astfel, unul dintre cercetatorii care merita notati pentru pionierat si progrese solide in domeniul studiilor legate de metodele de detoxifiere este Dr. Stephen J. Genuis si colegii lui de la Universita din Alberta, Canada.  De asemenea, este important de notat existenta unor cazuri de succes in tratarea autismului in care rutina de tratament include detoxificarile.

Inainte de a prezenta mai pe larg cateva dintre cele mai populare metode de detoxificare, un prim pas in lupta impotriva toxinelor este evitarea lor cat de mult posibil.

  1. Astfel, pare rezonabil sa luam in calcul folosire pentru baut si gatit a apei purificate prin metoda de ozmoza inversa sau, cel putin, prin folosirea unor filtre de carbon.
  2. Folosirea la minimum a unor produse de curatenie iritante prin prezenta unor alergeni sau a unor pesticide este un alt lucru bun pentru noi.
  3. Aparatele de purificat aerul ne pot ajuta in a reduce impactul mucegaiului si al altor particule microscopice continand diverse toxine.
  4. Evitarea consumului unor alimente cunoscute cu potential de a avea anumite toxine (anumite specii de pesti care absorb usor metalele grele, conservele) poate micsora bagajul nostru toxic.

Problema spinoasa pe care o avem in ceea ce priveste alimentele este absenta unor informatii credibile si suficiente legate de nivelul de toxine al diverselor produse, precum si limitele maxime admise dincolo de care apar efectele toxice asupra organismului nostru.

Discutand despre detoxificare, este important de stiut ca organismul are propriile lui mecanisme de aparare si ca metodele care il ajuta in aceasta privinta sunt primele pe care trebuie sa le aplicam.

Intr-un studiu legat de detoxificare, Sears si Genuis enumera urmatoarele interventii legate de diete si suplimente alimentare pentru care exista dovezi ale eficacitatii:

– Consumarea legumelor care contin glutation si sulf, precum broccoli, varza, ceapa si usturoiul. De asemenea, complementarea acestora cu N-acetil cisteina, seleniu si taurina ajuta absorbtia glutationului.

– Asigurarea unui nivel adecvat de calciu si zinc reduce absorbtia metalelor grele.

– Consumul de alimente bogate in fibre ajuta la reducerea absorbtiei toxinelor si la cresterea ratei de eliminare.

– Probioticele sunt cunoscute pentru rolul lor in eliminarea toxinelor din tractul gastro-intestinal.

– Taurina scade nivelul markerilor de stres oxidativ care sunt generati de expunerea la metale grele.

– Seleniul este si el important in procesele de detoxificare, ajutand la eliminarea mercurului si la reducerea nivelului markerilor de stres oxidativ

De asemenea, exista si anumite suplimente alimentare (cele care contin curcumina si extract de ceai verde) cu rol benefic in detoxificare.

Declansarea procesului de transpiratie a fost identificata si ea ca o interventie utila in eliminarea anumitor toxine. Sears si echipa lui de cercetatori au demonstrat eliminarea cadmiului, plumbului, mercurului si arsenicului prin transpiratie. Folosirea saunelor si practicarea exercitiilor fizice mai intense se dovedesc utile in eliminarea toxinelor.

Pe baza rezultatelor unui studiu facut de Genuis in 2011, eficacitatea urmatoarelor metode de detoxificare este inca nedemonstrata stiintific: masajul, baile cu ioni pentru picioare, curatarea colonului, luarea de sange, suplementele cu ierburi, apele geo-termale, curatarea ficatului si a vezicii biliare.

Legat de donarea de sange, aceasta ajuta in mod clar la reducerea excesului de fier, care poate fi mai periculos pentru sanatate decat era stiut pana acum.

Va mai trece probabil o buna perioada de timp pana cand problema toxinelor va primi atentia cuvenita din partea lumii medicale. Realitatea de acum este oarecum descurajanta, medicina conventionala fiind pregatita sa gestioneze doar intoxicatiile acute. In tot acest timp, exista o multitudine de toxine cu efecte adverse pe termen lung care pot ezulta in declansarea sau inrautatirea a numeroase boli cronice.

Pana cand medicina conventionala va gasi anti-dotul impotriva toxinelor, suntem pe cont propriu. Avem totusi sperantele aduse de detoxificare, prin cateva metode care ne sunt la indemana si aduc beneficii verificate.  Depinde doar de noi sa le aplicam cat mai corect, pentru a ne imbunatati starea de sanatate si a reduce riscul de a dezvolta o boala cronica.

Articol realizat de Mirela Mustata (redactor E-Asistent).

Sursa de documentare: articolul publicat in INTERNATIONAL HEALTH NEWS, NUMBER 245 MARCH 2014 23rd YEARWilliam R. Ware, PhD – Editor, http://www.yourhealthbase.com/ihn245.pdf

Share This Post