10 octombrie – Ziua Internațională a Sănătății Mintale

mentalPrin această zi, la nivel mondial, Organizația Națiunilor Unite recunoaște importanța sănătății mintale și promovează creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la diversele probleme din acest domeniu.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sănătatea mintală este definită ca ”o stare de bine în care oamenii își conștientizează și exploatează pe deplin  potențialul, pot face față tensiunilor și provocărilor vieții de zi cu zi,  pot lucra productiv și pot contribui, într-o forma oarecare, la susținerea comunității lor”.

Având în vedere că, tulburările mintale afectează aproape 10% din populația lumii, într-un moment sau altul al vieții lor, sănătatea mintală este deja o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial.

Ziua Internațională a Sănătății Mintale s-a sărbătorit prima oară în anul 1992, la inițiativa Federației Mondiale a Sănătății Mintale (WFMH), o organizație mondială cu membri și contacte în peste 150 de țări, inclusiv în România.

În fiecare an, această celebrare are o tematică specială care reflectă diverse subiecte cheie legate de sănătatea mintală – de exemplu, anul trecut, accentul a fost pus pe populația în vârstă și pe ce se poate face pentru îmbătrânirea activă, cu o bună stare de sănătate mintală, în timp ce tematica aleasă pentru anul 2014 este schizofrenia.

Ziua Internațională a Sănătății Mintale este marcată prin diverse evenimente menite să promoveze subiectul sănătății mintale pe agenda publică. Astfel, în anii precedenți, Direcțiile Județene de Sănătate Publică au organizat campanii de informare, educare și conștientizare în comunități, în special în școli și spitale, care să ajute populația să recunoască manifestările tulburărilor mintale din timp, pentru a putea primi ajutor. De asemenea, aceste campanii și-au propus să educe și sensibilizeze opinia publică asupra atitudinii negative față de cei cu tulburări mintale. Stigma socială este o problemă nu doar la noi, Organizația Mondială a Sănătății având constant această temă pe agenda de lucru.

Tulburările mintale se tratează și se vindecă. Este necesară, însă, o schimbare de mentalitate – de la a ne fi rușine să recunoaștem, la o abordare proactivă și inclusivă din partea celor implicați.

Celebrarea anuală a Zilei Internaționale a Sănătății Mintale își propune să încurajeze aceste atitudini și comportamente. În contextul în care procentul acelora care suferă de tulburări mintale se așteaptă să crească semnificativ în următorii ani, consecințele lipsei de acțiune consecventă și concertată pe acest front pot deveni din ce în ce mai grave, atât la nivel individual, cât și comunitar.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

Surse de documentare:

http://wfmh.com/world-mental-health-day/

http://www.healthnettpo.org/en/1103/mental-health-and-psychosocial-support.html?gclid=CjwKEAjw1ZWgBRD-n6ew0oan1xwSJABAbf8pKl0sul8q6o93PKIDvwYqfizOmxYdbkFYU0EqZ5RiAxoCSTjw_wcB

http://www.descopera.ro/dnews/8046316-depresia-in-romania-si-in-lume

http://www.amosnews.ro/flash-mob-ul-sanatatii-mintale-10-octombrie-piata-universitatii-2013-10-09#sthash.OPvzNz9N.dpuf

http://www.viata-medicala.ro/*articleID_6449-dArt.html

 

Share This Post