Istoria Institutului Clinic Fundeni

FUNDENI2Una dintre cele mai mari și prestigioase unități medicale din România a împlinit, anul acesta, 55 de ani de activitate.

Este o instituție medicală cu 1139 de paturi unde anual se internează peste 100.000 de persoane, se efectuează peste 300.000 de consultații și 6.000.000 analize și investigații.

Institutul Clinic Fundeni a fost fondat în anul 1959. Este un centru de excelență în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, etc. Pe parcursul celor 55 de ani de activitate, specialiștii din cadrul unității medicale au reușit să ducă la bun sfârșit numeroase premiere medicale. Așa se face că aici, de lungul timpului, profesioniști ai institutului au salvat sute de mii de vieți în fiecare an, milioane de pacienți fiind tratați, în cele aproximativ 500.000 de ore de activitate neîntreruptă.

Spre beneficiul pacienților, aici lucrează specialiști care îmbină practica medicală cu cercetarea fundamentală.

De asemenea, Institutul Clinic Fundeni este una dintre cele mai importante școli medicale, aici formându-se numeroase generații de medici și cadre medicale.

Institutul Clinic Fundeni este, totodată o unitate medicală ale cărei realizări s-au construit ca urmare a unei excelente colaborării cu alte instituții medicale din România și din străinătate.

Un moment ce poate fi considerat un adevărat omagiu adus cadrelor medicale, dar și pacienților săi a fost reprezentat de evenimentul prilejuit de Zilele Institutului Clinic Fundeni 2014, organizate cu ocazia celei de-a 55-a aniversări a acestei unități medicale de renume.

Prin intermediul acestui eveniment, desfășurat sub deviza ”Iubește viața”, unitatea medicală a prezentat principalele realizări și a inaugurat o serie de noi proiecte – începerea lucrărilor de construcție la Centrul de Excelență în Medicina Translațională, inaugurarea Punctului de Transfuzii (deschiderea punctului pentru donatorii de sânge după 7 ani), inaugurarea Laboratorului de Citogenetică și de Imunofenotipare (un proiect GDF SUEZ Energy România), experiența și rutina în transplant medular — linie continuă, precum și marcarea a 20 de ani de dializă în I.C. Fundeni.

De 55 de ani, Institutul Clinic Fundeni ”Iubește Viața”. Este o onoare, o mândrie, dar si o responsabilitate pentru noi să contribuim în continuare la creșterea performanței medicale în beneficiul pacienților care au nevoie de noi. Acum, după aproape o jumătate de milion de ore de activitate neîntreruptă în I.C. Fundeni, cred că putem spune că prin munca de echipă, devotament, implicare și continuă dezvoltare, am scris o istorie frumoasă și continuăm să construim o unitate medicală de referință în România. Anual avem peste 80.000 de pacienți în regim de spitalizare continuă, în timp ce în regim de spitalizare de zi vorbim deja de sute de mii de persoane care se adresează institutului. Numai în acest an (n.b. 2014), până acum, s-au realizat peste 100 de transplanturi renale și aproape 100 de transplanturi hepatice. De asemenea, nu putem să nu menționăm și activitatea de transplant medular din FUNDENI1cadrul Institutului, care din 2001 de când a fost demarată și până în prezent a înregistrat peste 600 de transplanturi medulare. Și nu ne oprim aici”, a declarat conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni în cadrul evenimentului organizat cu ocazia celei de-a 55-a aniversări a acestei unități medicale.

În cadrul Institutului Clinic Fundeni funcționează: Centrul pentru Transplant Medular (alcătuit din trei departamente care s-au înființat pe rând:  Clinica de Hematologie, Departamentul de laboratoare proprii de înaltă specializare și Unitatea de transplant medular); Centrul pentru boli digestive și transplant hepatic și Centrul pentru uronefrologie și transplant renal.

Institutul Clinic Fundeni cuprinde și Secția Clinică ATI I, II și III, Secția clinică chirurgie generală I și II, Secția clinică gastroenterologie I, II și III, Secția clinică hematologie I, II și III, Secția clinică medicină internă; Secția clinică nefrologie; Secția clinică neurologie I și II; Secția clinică pediatrie I, II și III; Secția radioterapie; Secția clinică urologie I, II și III.

 

Surse de documentare:

http://icfundeni.ro/despre-noi/

http://www.jurnaluldeafaceri.ro/55-de-ani-de-activitate-medicala-in-cadrul-institutului-clinic-fundeni/

http://www.agerpres.ro/comunicate/2014/09/30/comunicat-de-presa-institutul-clinic-fundeni-14-11-16

Foto: http://www.institutiimedicale.ro/spitale/spitalul-fundeni-bucuresti.html și http://www.doctorulzilei.ro/insitutul-clinic-fundeni/

Share This Post