Luna mai este o lună cu totul specială pentru profesiile noastre. Este luna în care sărbătorim, la nivel internațional, atât moașele, cât și asistentele medicale. Așa că vreau să încep acest editorial prin a vă dori, drage colege și dragi colegi, La mulți ani cu sănătate, putere și succes în exercitarea profesiei!
OAMGMAMR – Filiala București a sărbătorit și anul acesta Zilele Internaționale ale Asistenților Medicali și Moașelor prin organizarea, pe 11 și 12 mai, a unei conferințe de înaltă ținută, cu participarea a peste 500 de invitați speciali, voi, colegii noștri.
Numărul acesta al revistei prezintă pe larg desfășurarea conferinței și pe câțiva dintre invitați, autori de lucrări prezentate, demers pe care îl vom continua și în numerele următoare.
Cum v-am obișnuit până acum, revista vă aduce și de data aceasta noutăți din Lumea medicală prin articolul – Bolile cronice la copii și adolescenți și provocările specifice în managementul lor. Incidența și prevalența condițiilor medicale cronice precum diabetul, astmul sau obezitatea sunt în creștere în majoritatea țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare, iar acestea vor constitui cauza principală de deces, până în 2030, la nivel mondial. Ca urmare, managementul bolilor cronice la adolescenți capătă o atenție sporită și tot mai mulți specialiști cred că el trebui derulat de o echipă multidisciplinară formată nu numai din profesioniști din domeniul medical (medici, asistenți implicați în îngrijirile primare, psihologi, nutriționiști), dar și din alte domenii precum celor școlar, al pregătirii vocaționale sau al asistenței sociale. Implicarea unei asemenea echipe multidisciplinare ar asigura desfășurarea unei intervenții integrate, holistice, care ar adresa adecvat nevoile de ansamblu ale adolescenților și continuitatea procesului de îngrijire pentru un management sustenabil al bolii.
De mare interes este și articolul Tehnologia și educația medicală, propus luna aceasta pentru secțiunea Educație Medicală. El ne ilustrează rolul din ce în ce mai mare pe care tehnologia îl poate juca în educația medicală a profesioniștilor din sistemul medical, atât cei actuali, cât și cei în devenire. Iar acest fenomen este așteptat a fi din ce în ce mai prezent, pe măsură ce așa-zisa generație Y (cei născuți între anii 1982 și 2000) începe să ocupe un loc mai proeminent în societate, în sălile de clasă și pe piața muncii,
Nu lipsesc nici cărțile lunii mai (Managementul îngrijirii pacientului – Ghid clinic pentru asistentul medical, Tehnici și manopere pentru asistenții medicali și Ghid practic de obstetrică-ginecologie și infertilitate), trei recomandări pentru o lectură utilă.
Sperăm să vă bucurați și de acest număr extrem de bogat în evenimente speciale și informații de ultimă oră din lumea medicală. De asemenea, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București