Primăvara aduce evenimente importante pentru lumea medicală

editorialPe 1 martie, în lume se marchează Ziua non-discriminării, o zi instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), începând cu anul 2014. În martie 2016, UNAIDS şi Alianţa globală pentru forţa de muncă din sănătate a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au lansat Agenda pentru non-discriminare în îngrijirile de sănătate. Aceasta promovează o lume în care fiecare persoană, oriunde s-ar afla, poate primi îngrijirile de sănătate de care are nevoie, fără discriminare.

Apoi, pe 24 martie este marcată Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei. Specialiştii trag un semnal de alarmă – progresul în controlul bolii nu este suficient de rapid pentru ca obiectivele strategiei mondiale de eradicare a tuberculozei să poată fi atinse conform angajamentelor actuale. În secțiunea Istorie veți găsi și povestea acestei boli, una dintre cele mai vechi din lume.

La fel de importantă, ca în fiecare an, pe 7 aprilie, OMS îşi sărbătoreşte aniversarea prin Ziua Mondială a Sănătăţii, o ocazie specială pentru a chema la acţiune comunitatea internaţională, pe diverse teme de sănătate publică. Anul acesta, când OMS împlineşte 70 de ani, Ziua mondială a sănătăţii este marcată sub tema generoasă “Accesul universal la serviciile de sănătate: fiecare dintre noi, oriunde.” Acesta înseamnă că fiecare dintre noi poate accesa serviciile de care are nevoie, adresând principalele cauze de boală şi deces relevante în cazul său propriu şi că serviciile sunt de o calitate suficient de bună pentru a îi îmbunătăţi sănătatea.

În secţiunea Educaţia Medicală veţi putea găsi un articol despre modul în care tehnologia transformă domeniul serviciilor medicale. Este evident că ea aduce schimbări majore în modul în care acestea vor fi oferite şi aduce, de asemenea, speranţa într-un viitor cu costuri medicale mai mici la nivelul sistemelor de sănătate, cu un acces mai larg şi cu o diagnosticare mai rapidă şi mai precisă, obiective pe care specialiştii din domeniu le consideră ambiţioase, dar realiste.

De asemenea, vă invităm să citiți, în secțiunea Lumea Medicală, o pledoarie pentru combaterea izolării sociale care ne afectează sănătatea. Și aceasta deoarece o serie de studii sociale, psihologice şi medicale au demonstrat concludent că există o corelaţie directă între gradul în care o persoană se simte conectată cu altele şi starea ei de sănătate fizică şi mintală.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunilor martie și aprilie – Tratat de îngrijiri paliative la domiciliu, sub redacţia Dr. Marinela Olăroiu, Teoria şi practica Nursing, volumul I. Planuri de îngrijire asociate diagnosticelor Nursing NANDA-I, de Vasile Baghiu şi Ortopedie şi traumatologie pentru asistenţi medicali, autori: Marius Niculescu, Monica Moldoveanu.

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă provocăm să vă alăturaţi echipei noastre de autori, trimiţându-ne materiale scrise de dumneavoastră, dar şi sugestii despre temele pe care v-aţi dori să le găsiţi în revista care vă aparţine!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post