Vaccinarea anti-gripală în Uniunea Europeană

gripaGripa de sezon nu este considerată de către toată lumea drept o boală gravă. Şi totuşi ea ucide aproape 650 000 de persoane în fiecare an, la nivel global, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii săi estimează că 44 000 dintre aceştia provin din Europa.

Tocmai de aceea vaccinarea împotriva gripei este atât de importantă, în special pentru a-i proteja pe copii, persoanele în vârstă, femeile gravide sau persoanele cu sistemul imunitar slăbit pe fondul unor afecţiuni cronice, grupuri pentru care efectele gripei pot fi mult mai serioase decât pentru restul populaţiei.

Deşi circa 34 000 (peste 75%) dintre cele 44 000 de decese cauzate de gripa sezonală în Europa sunt în rândul populaţiei cu vârsta de 65 de ani, vaccinarea în cadrul acestui grup rămâne scăzută.

Jumătate dintre ţările din Regiunea Europeană a OMS vaccinează mai puţin de 1 din 3 persoane în vârstă.

Din păcate, România are una dintre cele mai scăzute rate ale vaccinării din Uniunea Europeană şi în rândul acestei sub-populaţii. De exemplu, în 2016, rata vaccinării persoanelor de peste 65 ani a fost de 8% în România (cu Estonia şi Letonia la 3-4%), în timp ce în Marea Britanie s-a situat la 71%, Spania la 56% şi Irlanda la 55%. Aceste cifre scăzute ale vaccinării realizate vin în ciuda angajamentului ţărilor din UE de a atinge un nivel de 75% în rândul populaţiei în vârstă.

În ceea ce priveşte celelalte grupuri la risc, vaccinarea este, de asemenea, scăzută – de exemplu, în cazul celor cu boli cronice, rata vaccinării a fost de sub 40% în majoritatea ţărilor. Majoritatea ţărilor recomandă vaccinarea anti-gripală în cazul lucrătorilor din sistemul medical, dar vaccinarea a fost de doar 40%. 90% dintre ţări recomandă vaccinarea în cazul femeilor gravide, dar vaccinarea în jumătate dintre ţări este de sub 10%.

Numai 8 din 29 de ţări (printre cele 8 numărându-se Finlanda, Marea Britanie şi Polonia) recomandă vaccinarea anti-gripală sezonală pentru copii şi adolescenţi, în primul rând deoarece studii de impact al vaccinării în cazul copiilor s-au desfăşurat în doar câteva ţări. Marea Britanie are o rată de acoperire a vaccinării la copii de 50-60%, în timp ce Finlanda de 50%.

gripa1

Rata vaccinării în rândul populaţiei la risc a scăzut în întreaga regiune europeană în ultimii 7 ani şi jumătate dintre ţări raportează o scădere a numărului de vaccinuri disponibile, conform unui studiu desfăşurat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolii şi Regiunea Europeană a OMS.

Acesta este unul dintre motivele pentru care, într-un efort desfăşurat pe parcursul a 10 ani, UE a adoptat câteva iniţiative importante în domeniul vaccinării. În 2009, Consiliul UE a adoptat o recomandare care încurajează statele membre să dezvolte şi implementeze strategii de vaccinare anti-gripală a populaţiei la risc, cu obiectivul de a obţine o acoperire de cel puţin 75%.

Printre factorii cheie care afectează major nivelul vaccinării se regăsesc legislaţia care reglementează vaccinarea şi accesibilitatea şi disponibilitatea serviciilor de vaccinare. În acest context, în 2018, Comisia Europeană a propus o recomandare a Consiliului UE cu privire la îmbunătăţirea accesibilităţii serviciilor de vaccinare, care sprijină următoarele măsuri:

  1. Facilitarea accesului la servicii naţionale şi regionale de vaccinare prin simplificarea şi extinderea oportunităţilor de vaccinare datorită folosirii unor furnizori din comunitate precum farmaciile, asistenţii medicali şi serviciile medicale şcolare şi de la locul de muncă.

O poveste de succes în această privinţă este Portugalia. Acolo, Asociaţia Naţională a Farmaciştilor din Portugalia a dezvoltat un program de training pe tema imunizării la care au participat 2000 de farmacişti din 1273 farmacii. 1 din 4 persoane care au fost vaccinate antigripal în acel sezon – 14-15 – au primit vaccinul într-o farmacie. Aceasta a reprezentat o contribuţie majoră de sănătate publică, Portugalia atingând atunci o rată de 60% a vaccinării în rândul populaţiei în vârstă.

  1. Dezvoltarea programelor de educaţie medicală continuă pentru a promova, în rândul tuturor profesioniştilor din sistemul medical, training-ul pe tema vaccinologiei şi imunizării, inclusiv pe tema furnizării de servicii de vaccinare prin intermediul farmaciilor.
  1. Dezvoltarea de sisteme informatice de colectare a datelor privind administrarea vaccinurilor de către farmacişti şi alţi potenţiali furnizori (asistenţi medicali, sistemul de medicină şcolară).

Centrul European de Prevenire şi Control al Boliilor continuă să sublinieze că toate persoanele cărora li se recomandă vaccinarea anti-gripală ar trebui să se vaccineze, deoarece aceasta este metoda cea mai eficace de prevenire a îmbolnăvirii.

Numai aşa putem începe să reducem costurile sociale şi economice în creştere pe care gripa le provoacă în fiecare an.

gripa2

În plus de vaccinare, considerată cea mai eficientă metodă de prevenire, medicii afirmă că gripa poate fi ținută la distanță și dacă fiecare dintre noi respectăm o serie de reguli de limitare a răspândirii acesteia. Printre alte recomandări se numără spălatul pe mâini cu apă și săpun în mod corect și regulat, acoperirea gurii și a nasului cu un șervețel, în caz de strănut, care apoi este aruncat. O altă recomandare importantă pentru pacienții sau cunoscuții noștri este consumul ridicat de lichide cum sunt ceaiurile cu lămâie și alimentația bogată în legume și fructe.

 

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20181213-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2Fweb%2Fmain%3Fticket%3DST-6951351-TUHXIlAi1sM2w0PilbZn67i3wSlZeDdEuUsqaWznzrb9F3xZnyE1SRcmas0kZhSaixL1LzvzzurW94zomjYKsPYW-PHslUMVSXYCvqGAXLsYZza-Me5XP0nmTUHGNEhr0yVoMNjCsRJW3GsN3Mk1cWw9i58

https://ecdc.europa.eu/en/news-events/low-uptake-seasonal-influenza-vaccination-europe-may-jeopardise-capacity-protect-people

https://ec.europa.eu/health/vaccination/overview_en

https://www.who.int/influenza/spotlight

https://www.vaccineseurope.eu/wp-content/uploads/2018/06/VE-Flu-Vaccination-Access-Pharmacies-0506018-FIN-FIN.pdf

https://www.mdedge.com/infectiousdisease/article/170978/vaccines/european-experts-envy-us-pediatric-flu-vaccination

https://www.vaccineseurope.eu/wp-content/uploads/2018/06/VE-Flu-Vaccination-Access-Pharmacies-0506018-FIN-FIN.pdf

https://adevarul.ro/news/societate/simptome-gripa-ministrul-sanatatii-avertizeaza-perioada-varf-e-asteptata-februarie-patru-decese-cauzate-virusul-gripal-1_5c35a36cdf52022f7567783e/index.html

sursa foto 1: https://www.who.int/influenza/spotlight

sursa foto 2: https://www.msnews.ro/tag/epidemie-de-gripa-2019/

sursa foto 3: http://www.interferente.ro/spalarea-corecta-a-mainilor.html

Share This Post