1. Moașele salvează milioane de vieți în fiecare an
La nivel mondial s-a înregistrat o scădere constantă a deceselor mamei și nou-născuților, în mare parte deoarece mai multe femei primesc îngrijire din partea unei moașe calificate: de la 67% în 2010 la 79% în 2017. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o moașă bună reduce mortalitatea mamei și a nou-născuților și rata mortalității la naștere cu peste 80 la sută, și nașterile înainte de termen.
2. Dincolo de supraviețuire, moașele oferă îngrijire medicală esențială
Chiar dacă rata mortalității materne și a nou-născuților este în scădere, sarcina și nașterea rămân riscante pentru sănătatea multor femei din întreaga lume. Pentru fiecare femeie care moare la naștere, se estimează că 20-30 persoane se confruntă cu leziuni, infecții sau dizabilități în timpul travaliului. Potrivit OMS, moașele pot furniza 87% din toate serviciile esențiale de sănătate sexuală, reproductivă, maternă și pentru nou-născut.
3. Moașele sunt apărători tipici ai drepturilor femeilor
Moașele sunt, de asemenea, promotori ai drepturile femeilor și fetelor. Prin furnizarea de informații și consiliere, acestea pot oferi ajutor în planificarea familială; pot oferi sprijin și asistență supraviețuitorilor situațiilor de tip violență de gen; și pot oferi servicii de sănătate reproductivă adolescenților.
4. Numărul acestora nu este suficient
În ciuda tuturor progreselor menționate mai sus, există un drum lung de parcurs. Moașele sunt în număr redus în multe țări în curs de dezvoltare, iar adesea le lipsesc abilitățile și mediul de susținere pentru a-și îndeplini bine sarcinile de muncă. Deficitele sunt cele mai ridicate în zonele în care nevoile sunt cele mai mari.
5. Națiunile Unite se străduiesc să întărească profesia de moașă
Organizația Națiunilor Unite susține întărirea profesiei de moașă la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății și Programul Națiunilor Unite pentru Populație oferă educație moașelor, și orientări de sănătate publică sistemelor politice, pentru a mări numărul de moașe calificate, în special în țările cu venituri mici și în țările cu cele mai mari rate de mortalitate maternă.
Adaptare după: https://news.un.org/en/story/2019/05/1037921