Luna celebrării excelenței în asistența medicală

editorialLa începutul lunii iulie am celebrat excelența în practicarea profesiei noastre, ca în fiecare an, din anul 2013 încoace.

Gala premiilor de excelență în asistență medicală organizată de filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, pe 5 iulie, la Crystal Palace Ballrooms București a ajuns, astfel, la a VII-a ediție.

Ne gândim la acest eveniment ca la o recunoaștere specială a performanțelor individuale și de echipă, o evaluare și celebrare a rezultatelor muncii pe care această comunitate de elită a asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din municipiul București o depun pentru a susține sistemul de sănătate românesc.

Printre laureații de anul acesta, la secțiunea ”Echipe de îngrijire”, sub-secțiunea ”O șansă la viață”, prima echipă nominalizată a fost cea a secției Psihiatrie XVI – Toxico-manii (Dezintoxicare) a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia”. Candidatura echipei a fost susținută și printr-o emoționantă scrisoare de mulțumire din partea unui pacient, poveste care a atras atenția, așa că am vrut să aflăm mai multe despre echipă. Vă împărtășim, în acest număr al revistei, la secțiunea Interviu, tot ce am aflat despre valorile lor, momentele speciale și relația lor cu ceilalți membri ai echipei medicale de acolo.

Prezentăm, în acest număr al revistei, și un alt eveniment marcant al lunii iulie, sărbătorit la nivel internațional pe 28 iulie – Ziua Mondială a Hepatitei. Cu ocazia acesteia, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează către opinia publică următorul apel – Informează-te! Previne! Testează-te! Tratează-te! Elimină Hepatita!. Astfel ne încurajează să acționăm. În materialele pregătite de OMS se subliniază că a investi în eliminarea hepatitei în 2030 are numeroase beneficii, care depășesc cu mult costurile de 6 miliarde USD pe an care ar fi necesare pentru atingerea acestui obiectiv. Rata deceselor cauzate de hepatită va scădea cu 5% și anii de viață sănătoasă vor crește cu 10% până în 2030, la nivel global.

În cadrul secțiunii Educație Medicală, vă propunem articolul ”Nou descoperita mantră a cancerului – Contextul e totul.” Aflăm că, datorită înțelegerii mai bune a complexității acestei boli și a importanței covârșitoare asupra evoluției bolii a contextului, definit într-un sens larg, drept genetică și stil de viață, compoziția tumorii și caracteristicile organismului în care crește, există acum, mai mult ca oricând, speranțe întemeiate pentru găsirea mai multor tratamente adecvate care pot vindeca cancerul sau îl pot transforma într-o condiție medicală cronică, cu care putem trăi.

Articolul ”Depresia – o nouă abordare”, ce aparține secțiunii Lumea Medicală, subliniază că o înțelegere mai bunăasupra problemelor de sănătatemintală, la nivel de societate, a făcutca familiile și angajatorii săaibă mai multă compasiune față de cei însuferință. Nu avem încăniște reguli clare referitoare la cineva face boalași cine nu și, cu atâtmaipuțin, cine va fi bine și cine nu, dar asta nu înseamnă că nu știm mult mai multe lucruri decât am știut vreodată. Depresia este o boală influențată de vârstă, sex, genetică, pierderi situaționale sau un mix inefabil din mai mulți dintre acești factori. Înțelegerea lor va conta mult în a disipa misterul rămas în jurul acestei boli și a ne ajuta să fim mai bine echipați pentru a o înfrunta și trata.

Vă propunem, în numărul acesta al revistei, și o interesantă incursiune în istoria tratării adicțiilor. Aflăm că modul în care sunt percepute ele, tratamentul lor și persoanele dependente s-a schimbat semnificativ de-a lungul secolelor. Astfel, pe parcursul istoriei, percepția adicției a pendulat între două școli principale de gândire: 1. adicția este o alegere cauzată de problemele morale și de voință ale persoanei dependente și 2. adicția este o boală legitimă care poate fi controlată și vindecată prin abordări medicale și psihiatrice.

Revista vă aduce și recomandările editoriale ale lunii iulie – ”International Handbook of Health Literacy (Manual internațional de alfabetizare în domeniul sănătății)”, editat de Orkan Okan, Ullrich Bauer, Diane Levin-Zamir, Paulo Pinheiro și Kristine Sørensen, ”Guide on safe food for travelers” (Ghidul călătorilor pentru alimente sănătoase), publicat de Organizația Mondială a Sănătății,și ”Agenda Medicală 2019”, de Cristina Daniela Marineci și Cornel Chiriță.

Vă dorim să citiți cu plăcere numărul de iulie al revistei şi vă invităm, ca întotdeauna, să vă alăturaţi echipei noastre editoriale, trimiţându-ne spre publicare articolele dumneavoastră.

Să aveți o vară frumoasă și plină de succes, iar celor care vor avea concedii în această perioadă le doresc și o binemeritată relaxare!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post