13 septembrie, ziua mondială a combaterii sepsisului

sepsisZiua mondială a combaterii sepsisului se marchează în fiecare an pe 13 septembrie.

Deși publicului larg îi poate părea o condiție medicală din ce în ce mai puțin prezentă, statisticile arată o realitate dură – în fiecare an, aproape 30 de milioane de oameni dezvoltă sepsis, iar dintre aceștia 7-9 milioane mor, în timp ce supraviețuitorii se pot înfrunta cu consecințe tot restul vieții.

Sepsisul e definit drept o disfuncție a organelor care amenință viața pacientului, cauzată de un răspuns dereglat al organismului în fața unei infecții, organismul rănindu-și propriile țesuturi și organe.

Această definiție se bazează pe dovezi științifice relativ recente care au dus la o înțelegere mai bună a acestei condiții medicale, în timp ce procesul în sine nu este încă pe deplin cunoscut, iar tratamentul potrivit este încă o provocare.

Sepsisul apare în mod frecvent la înrăutățirea clinică a unor infecții comune care pot fi prevenite, precum cele ale tractului respirator, gastro-intestinal și urinar sau ale unor răni.

Sepsisul este sub-diagnosticat în stadiile timpurii, când este încă potențial reversibil. Anumite grupuri au un risc mai ridicat de sepsis – copiii sub 1 an, adulții de peste 60 de ani, persoanele fără splină, cele cu boli cronice și cei cu sistemul imunitar slăbit.

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

https://www.worldsepsisday.org/toolkits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/305782.php

Share This Post