Editorial

editorialSeptembrie este o lună bogată în evenimente relevante pentru profesia noastră, iar în numărul acesta vă aducem în prim plan câteva dintre acestea.

Astfel, cu prilejul Zilelor mondiale ale sepsisului (13 septembrie) și inimii (29 septembrie), aflăm lucruri esențiale despre cum ne putem păstra sau îmbunătăți starea de sănătate.

Totodată, un alt eveniment poate fi considerat publicarea de către Organizația Mondială a Sănătății, pe 4 septembrie 2019, a unui document fundamental care subliniază că o mai mare atenție acordată nutriției în cadrul sistemelor de sănătate ar putea salva 3.7 milioane de vieți până în 2025.

Tot în numărul acesta puteți afla mai multe detalii despre deschiderea primului centru de simulare pentru pregătirea teoretică și practică dedicat în exclusivitate asistenților medicali și moașelor din București.

Secţiunea Educaţia Medicală prezintă un articol despre cât de important este pentru pacienți modul în care asistenții comunică cu ei. De fapt, comunicarea cu asistenții este pe primul loc al topului factorilor care influențează gradul de satisfacție a pacienților față de calitatea serviciilor oferite de spital și decizia de a recomanda sau nu acel spital. De aceea, facilitarea dezvoltării unor aptitudini de comunicare de calitate în rândul asistenților este esențială pentru asigurarea unei experiențe pozitive a pacienților.

De asemenea, vă invităm să citiți, în secțiunea Lumea Medicală, articolul despre noile teorii legate de ateroscleroză și atacurile de cord. Anumite persoane sunt mai predispuse atacurilor de cord decât altele, chiar dacă toți fac parte din aceeași cohortă de pacienți cu boli cardiace, iar cauza este legată, foarte probabil, de plăcile coronariene care se formează în arterele inimii din depunerile de grăsime, calciu și alte substanțe. Când acestea devin instabile, pot apărea atacurile de cord. O altă teorie recentă despre ateroscleroză și cauzele ei aduce în prim plan faptul că sângele conține micro particule de natură osoasă, iar acest lucru poate fi o dovadă a procesului de osificare a vaselor din măduva osoasă, și că particulele pot contribui la apariția unor condiții precum ateroscleroza, procesul cauzator al plăcilor coronariene.

Și deoarece în septembrie marcăm Ziua mondială a inimii, la secțiunea Istorie vă prezentăm istoria cardiologiei.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii septembrie- Care Planning – A guide for nurses (Planificarea îngrijirilor – un ghid pentru asistenții medicali)de David Barrett, Benita Wilson, Andrea Woodlands, Kinetoterapie. Metodologia poziționării și mobilizării pacientului de Constantin Albu și Medicina lentă deVictoria Sweet.

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă facem invitația deschisă și mereu de actualitate să vă alăturaţi echipei noastre de autori.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post