Găsirea unui sens în viață ne poate menține sănătatea fizică și mintală

sensviataPe măsură ce îmbătrânim, viețile ni se pot schimba în mod semnificativ. De exemplu, ne putem pierde prietenii și rudele, în timp ce carierele ne ajung, de obicei, la sfârșit. Tocmai de aceea este cu atât mai important să avem un sens în viață, odată ce traversăm acest prag.

Este exact ce ne arată un studiu recent publicat în Journal of Clinical Psychiatry din Statele Unite ale Americii. El a fost desfășurat de cercetători de la Școala de Medicină a University of California San Diego și a inclus 1,042 de adulți (între 21 și 100 de ani) din San Diego, California.

Folosind un chestionar concentrat pe ”sensul vieții”, el a suprins relația fiecărui participant la studiu cu acest deziderat, semnificația fiind ”persoana este în căutarea sensului vieții” sau ”persoana trăiește în prezența sensului vieții”.

Echipa de cercetători le-a cerut participanților să se identifice cu diferite afirmații, cum ar fi „caut un scop sau o misiune pentru viața mea” sau „am descoperit un scop de viață satisfăcător”. Fiecare participant și-a raportat singur starea fizică și starea mentală.

În ceea ce privește căutarea sensului versus dobândirea acestuia, datele au arătat o relație inversă izbitoare între cele două situații la 60 de ani: „Prezența” a atins cel mai înalt nivel la acea vârstă, în timp ce „Căutarea” a atins cel mai mic nivel. Acest lucru sugerează că pentru mulți oameni, nu a mai fost nevoie să continue căutarea sensului în acel moment; o găsiseră până la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Folosind modele statistice, cercetătorii au descoperit că sănătatea fizică s-a corelat negativ cu vârsta înaintată, dar pozitiv cu prezența unui sens în viață. De fapt, corelația a devenit și mai puternică dincolo de vârsta de 60 de ani. Starea de bine mintală a fost asociată pozitiv cu îmbătrânirea și prezența unui sens în viață, dar negativ cu căutarea acestuia. Funcția cognitivă a fost legată negativ de înaintarea în vârstă și de căutarea unui sens în viață.

În concluzie, studiul a descoperit existența unei legături clare dintre sensul în viață și o mai bună sănătate fizică, mintală și emoțională. Conform cercetătorului Dilip V. Jeste, autor al studiului, “persoanele cu un sens în viață sunt mai fericite și sănătoase decât celelalte”.

Studiul mai arată că atunci când viețile ne sunt pline cu familie, prieteni și cariere, căutarea sensului în viață este pe planul doi.  În schimb, după vârsta de 60 de ani, lucrurile se schimbă. Ieșim la pensie, de obicei, ceea ce ne poate face să ne pierdem sensul identității. În același timp, putem începe să avem probleme de sănătate sau să pierdem persoane dragi.

Nevoia de a decide ce ar trebui să facem cu timpul care ne-a rămas devine presantă. Pentru mulți dintre noi, găsirea unui sens în viață devine o condiție pentru un final împlinit al vieții, altfel anii ne pot fi dominați de stres și marcați de consecintele acestuia asupra sănătății noastre.

Prin acest gen de studii, domeniul medical începe să recunoască faptul că sensul în viață este un factor relevant din punct de vedere clinic și potențial modificabil, care poate fi vizat pentru a îmbunătăți bunăstarea și sănătatea oamenilor.

Același autor al studiului afirmă: „Este un moment interesant în acest domeniu, deoarece căutăm să descoperim răspunsuri bazate pe dovezi la unele dintre cele mai profunde întrebări ale vieții.” Cercetările sale viitoare se vor concentra pe alte atribute personale – inclusiv înțelepciunea, singurătatea și compasiunea – și modul în care acestea pot afecta căutarea sensului vieții unei persoane. „De asemenea, dorim să examinăm dacă unii biomarkeri de stres și îmbătrânire sunt asociați cu căutarea și găsirea sensului în viață”, spune el.

Subiectul nu este totuși nou în domeniul medical. Sensul vieții și reziliența omului se află in centrul logoterapiei, în traducere, terapia prin sens, dezvoltată de Viktor Frankl (1905-1997), psihiatru și psiho-terapeut austriac.

Fundamentul abordării lui Frankl este că motivația primară a unui individ este căutarea sensului în viață și că scopul principal al psihoterapiei este să ajute la găsirea lui.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Traducere și adaptare după:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327345.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=RO&utm_hcp=no&utm_campaign=MNT%20Daily%20News%202019-12-23&utm_term=MNT%20Daily%20News#6

“Cel care are un motiv pentru care sa traiasca” de Viktor Frankl, Editura Litera, 2019

http://www.timlebon.com/frankl.htm

https://www.britannica.com/biography/Viktor-Frankl

Sursa foto: https://themindsbattlefield.weebly.com/logotherapy.html

 

Share This Post