4 ianuarie – Ziua Mondială a codului Braille

braillePersoanele afectate de orbire sau cu grave deficiențe de vedere pot duce o viață independentă și mulțumită codului Braille.

Acesta este o reprezentare tactilă a simbolurilor alfabetice și numerice folosind 6 puncte pentru a indica fiecare literă și cifră sau chiar simboluri muzicale, matematice și științifice.

Istoria sistemului Braille începe în anii 1800. Charles Babier, care fusese membru al armatei franceze a lui Napolen, a dezvoltat un cod militar căruia i se spunea “scris și citit de noapte”, astfel încât soldații să poată comunica în siguranță pe timpul nopții.

Ca veteran militar, Barbier trăise momente în care soldați fuseseră omorâți deoarece folosiseră lămpile cu gaz pentru a putea citi mesajele de front pe timpul nopții. Ca urmare, inamicul descoperise poziția lor și îi atacase, ducând la moartea multora dintre ei.

Codul de “scris și citit noaptea” al lui Barbier a fost apoi îmbunătățit major de către Louis Braille, pe când acesta nu avea decât 11 ani. Louis s-a născut în Franța pe 4 ianuarie 1809, de unde și marcarea Zilei mondiale Braille pe 4 ianuarie.

El și-a pierdut vederea de mic, în urma unui accident, el înțepându-și un ochi cu sula pe care o folosea tatăl său să dea găuri în bucățile de piele pe care le prelucra.

Pe când avea 10 ani, Louis a mers la Institutul Național al Nevăzătorilor din Paris, iar 1 an mai târziu a modificat codul lui Barbier pentru a-l face un sistem cu adevărat eficient de comunicare pentru persoanele nevăzătoare.

Codul era acum bazat pe celule cu 6 puncte în loc de 12 puncte, cum avea cel al lui Barbier.

braille1Această îmbunătățire esențială a făcut ca oamenii să poată citi rapid, cu doar un deget, întreaga celulă, ceea ce nu era posibil când aceasta avea 12 puncte, și să poată muta rapid degetul la celula următoare.

Cu timpul, codul Braille a început să fie acceptat în toată lumea drept formula principală de comunicare scrisă a persoanelor nevăzătoare.

În 1853, la 1 an după moartea lui Louis Braille, Franța a adoptat sistemul Braille ca sistem oficial de comunicare pentru persoanele nevăzătoare.  Sistemul Braille le ajută să participe în societate pe măsura potențialului lor, pentru a atinge succesul academic și profesional.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

https://www.un.org/en/observances/braille-day

https://www.who.int/news-room/detail/08-10-2019-who-launches-first-world-report-on-vision

https://brailleworks.com/braille-resources/history-of-braille/

sursa foto 1: ParisLessTraveled.WordPress.com

 

Share This Post