O serie de istorii inspiraționale Povestea succeselor și provocărilor unor asistenți medicali din diverse perioade și de pe diferite meridiane

florencePerformanța și excelența în orice domeniu sunt întruchipate de numele celebre ale diferitelor profesii – medici, ingineri, sportivi, arhitecți. În realitate, oamenii excelează în toate domeniile, dar unele conferă mai multă faimă decât altele. Spre deosebire de alte profesii, cea de asistent medical nu este atât de mult în “lumina reflectoarelor”, cu toate că mulți dintre acești profesioniști au adus contribuții extraordinare în domeniul medical. Tocmai de aceea, rubrica istorie va găzdui câteva povești de succes care au marcat profesia în lume, în secolele trecute.

Dintre toate, poate cel mai cunoscut nume este cel al lui Florence Nightingale, un nume care nu necesită nicio introducere pentru oricine lucrează în domeniu.

Este cea care a revoluționat îngrijirea la patul bolnavului și a adus reforme care au schimbat fața medicinei moderne, atât pe câmpul de luptă cât și în afara acestuia.

Dincolo de legenda ”Doamnei cu lampa”, care-și ghida astfel pașii printre paturile răniților în spitalele de pe câmpul de luptă, enigmatica Florence Nightingale are o poveste care merită să fie cunoscută, pentru că încă mai poate aduce inspirație profesioniștilor de astăzi.

Deși provenea dintr-o familie britanică, ea s-a născut în Italia, în orașul al cărui nume îl va purta. Provenea dintr-o familie privilegiată și educată. Tatăl său, William Nightingale, a fost modelul său intelectual. Ea era fluentă în engleză, franceză, germană și italiană, având cunoștințe de latină și greacă. Studiase filosofia și matematica, dar și literatura shakespeareană.

În plus, de la vârsta de 18 ani, va începe o lungă prietenie cu scriitoarea Mary Clarke care o va influența puternic, atât în ce privește manierele masculine, excentricitatea, cât și dorința de a reuși într-o lume a bărbaților. Un exemplu este faptul că, deși familia sa se va opune puternic ambițiilor sale de a face nursing, acest lucru nu a contat pentru Florence.

Se va dedica acestei profesii pe care o va reforma. De exemplu, va conduce o cruciadă pentru curățenie în serviciile medicale, în timpul războiului din Crimeea din 1850. Pe atunci, rozătoarele se plimbau libere în spitalele de război victoriene. A fost nevoie de voința sa de fier și de munca sa și a echipei sale de 38 de asistente pentru reduce rata mortalității în spitalul unde lucra de la 40% la doar 2%.

diagramDeși nu este inventatorul diagramelor, Florence Nightingale va folosi infografice în rapoartele medicale pe care le va face publice. Este și cazul unuia dintre faimoasele sale rapoarte din 1858 în care folosește o diagramă pentru a indica cum au evoluat în timp pierderile de vieți omenești și numărul de răniți în război.

După terminarea războiului din Crimeea va continua acasă cruciada sa pentru menținerea igienei. Astfel, la începutul anilor 1870, va sprijini cu toate puterile o politică care să asigure tuturor clădirilor din Anglia conectarea la sistemul de canalizare. La fel cum a luptat și demonstrat eficacitatea măsurilor sale de igienă în cazul soldaților pe front, tot cifrele i-au dat dreptate și în cazul acestei ambițioase legislații. După aproape 50 de ani de aplicare, când efectele acestei noi legi se simțeau deplin, speranța de viață în Anglia a crescut cu aproximativ 20 de ani.

A fost prețuită de Regina Victoria. Aceasta i-a trimis la un moment dat o broșură special creată pentru serviciile ei, numită ”bijuteria Nightingale” cu o notă în care scria „va fi foarte mare o satisfacție pentru mine, când te vei întoarce în cele din urmă pe aceste meleaguri, să fac cunoștință cu cineva care a devenit un exemplu atât de luminos pentru sexul nostru.”  În cele din urmă, întâlnirea a avut loc în anul 1856 și au rămas în contact toată viața.

Standardele publicate de ea referitoare la organizarea spitalelor, inclusiv cele privind ventilația acestora, au devenit curând cunoscute peste tot. Ele au fost preluate, de exemplu, de ambele tabere în timpul războiului civil american. Tot ea este cea care a sprijinit-o pe Linda Richards, „prima asistentă medicală instruită din America”, să-și facă studiile sub supervizarea sa la London’s Nightingale School of Nursing.

Tot ea este prima beneficiară a Crucii roșii regale. Gândit pentru a onora asistența medicală în serviciul militar, ordinul a fost creat de Regina Victoria în 1883. Deși odată cu broșa primită de la aceasta, despre care am vorbit mai sus, Florence Nightingale a beneficiat și de un premiu din partea guvernului de 250,000 $, ea îl va dona integral pentru a ajuta la construirea Spitalului St. Thomas și a Școlii Nightingale pentru nurse. O altă onoare, primită de la Regele Edward VII, în 1907, este acceptarea sa în Ordinul Britanic de Merit, devenind prima femeie și, pentru alți 58 de ani, unica ce va fi admisă în acesta.

În anul 1859 va publica lucrarea ”Note despre nursing: ce este și ce nu este acesta” în care promovează idei de bază care sunt studiate și astăzi, precum spălarea mâinilor și discreția socială.

Pentru a scrie cărțile medicale și rapoartele sale, ea a folosit engleza standard alături de infografice. Aceasta a făcut ca scrierile sale să fie larg accesibile, chiar și pentru cei cu nivel scăzut de educație. De-a lungul vieții, Nightingale a scris aproape 200 de cărți, articole și pamflete, parte dintre ele legate de alte preocupări ale sale precum domeniul social, aspectele religioase sau mitologia romană. Dincolo de acestea, ea a scris și “Cassandra”, o lucrare polemică victoriană feministă care critica societatea pentru modul în care socializa femeile să rămână ”în umbră”.

Florence Nightingale va fi un promotor al eforturilor de eradicare a foametei și un luptător pentru sănătatea lucrătorilor sexuali din India. Ea se va împotrivi unei legislații din anii 1860 promovată de guvernul britanic care încerca să le forțeze pe aceste femei să facă examinări medicale asigurate de stat – desigur, fără teste obligatorii pentru bărbați. Nightingale a considerat că această lege este nedreaptă și ineficientă în prevenirea răspândirii bolilor venerice. Ca și alți oponenți ai proiectului, ea considera sănătatea ca fiind influențată de factori sociali precum sărăcia și dieta, și mai puțin de aspectele de gen sau puritate. Cu toate acestea, ea nu a reușit să împiedice această lege.

may12În acest context merită menționat faptul că, oarecum pe bună dreptate, familia sa, în special mama și surorile sale, s-au opus dorinței sale de a se dedica muncii de nursing. În Anglia de la începutul erei victoriene aceasta era o activitate asociată mai mult cu alcolismul și salariile mici. Este meritul lui Florence Nightingale de a fi adus și ”respectabilitate” acestei profesii.

Ca o recunoaștere a multiplelor sale merite, din 1974, lumea întreagă celebrează ziua de 12 mai (data de naștere a lui Florence Nightingale) drept Ziua Internațională a Asistentului Medical.

Mai mult, Florence Nightingale – părinte al nursingului moden, statisticiană, scriitoare prolifică, activistă a campaniilor sociale – este celebrată și printr-un muzeu care-i este dedicat în Londra.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

www.factinate.com

www.britain-magazine.com (sursa foto 1 și 2)

www.nursingschoolhub.com

Sursa foto 3 Shutterstock

Share This Post