Ziua Internațională a Asistenților Medicali – 12 mai 2020

nurse2020Celebrată anual pe 12 mai, Ziua Internațională a Asistenților Medicali se desfășoară anul acesta sub motto-ul: O voce care inspiră – Grijă pentru sănătatea lumii  (”A Voice to Lead – Nursing the World to Health”), ales de International Nurses Council (Consiliul Internațional al Asistenților medicali).

Momentul vine într-o perioadă cu totul specială. Niciodată, în decursul ultimilor zeci de ani, lumea nu a mai fost supusă unei provocări de sănătate publică de dimensiunile actualei pandemii Covid-19. Alături de restul personalului medical, asistenții medicali se află în prima linie a eforturilor pe care sistemele de sănătate din toate țările afectate le fac, oferind expertiza lor tehnică, competențele profesionale și exemple de dedicare care au devenit subiecte de presă în multe colțuri din lume.

Munca asistentului medical este esențială. În timp ce medicii tratează pacienții, asistenții medicali oferă serviciile de îngrijire, care reprezintă cealaltă componentă esențială a demersului terapeutic. În plus, ei sunt cei care interacționează cel mai mult, atât cu pacientul, cât și cu familia acestuia.

Iată de ce merită să reamintim care este istoria acestei aniversări.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali a fost sărbătorită pentru prima dată în 1965. Apoi, data de 12 mai a fost aleasă în anul 1974, pentru a comemora aniversarea nașterii lui Florence Nightingale, cea care este acceptată drept fondatorul asistenței medicale moderne.

Ziua internațională a asistenților medicali este sărbătorită în multe țări de pe glob. De exemplu, Statele Unite și Canada sărbătoresc Săptămâna Națională a Asistenței Medicale, în fiecare an, celebrare care se încheie în  12 mai. În Australia, premiul Asistentului Medical al Anului este prezentat în apropierea Zilei internaționale a asistenților medicali.

În Regatul Unit al Marii Britanii, o ceremonie specială se desfășoară în capela asistenților medicali din Abația Westminster din Londra. În timpul acesteia, o lampă simbolică este înmânată de la o asistentă la alta pentru a simboliza transferul de cunoștințe. Este, de asemenea, o altă recunoaștere adusă lui Florence Nightingale, prin folosirea simbolului supranumelui său –  „Doamna cu lampa” – așa cum a fost ea numită de către soldații pe care-i îngrijea și veghea în timpul războiului din Crimeea.

Toate aceste exemple și multe alte evenimente care se desfășoară în aceste zile sunt o dovadă că Ziua internațională a asistenților medicali reprezintă o bine-meritată apreciere a muncii asistenților medicali de pretutindeni și o dovadă că este mai mult ca oricând nevoie să se intensifice eforturile de recunoaștere a rolului jucat de aceștia.

 

Surse de documentare:

https://2020yearofthenurse.org/event/international-nurses-day/

http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2020/05/international-day-of-the-midwife-and-international-nurses-day (sursa foto)

https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/05/12/default-calendar/the-health-for-all-film-festival

Share This Post