Colaborarea, cel mai bun antidot

editorialChiar de la începutul pandemiei COVID -19, oamenii de știință din diverse domenii și țări au colaborat într-o manieră fără precedent. Aceasta s-a văzut, de exemplu, în modul în care au fost dezvoltate testele diagnostic sau în eforturile depuse la nivel mondial pentru a evalua în ce măsură anumite medicamente deja existente puteau fi folosite pentru tratarea pacienților COVID-19.

Cu toate acestea, tratamentele cu adevărat eficiente sunt încă așteptate, iar capacitățile de testare pentru diagnosticare la nivel mondial sunt încă insuficiente pentru ca pandemia să fie ținută sub control, cu adevărat. În plus, rămân mult prea multe întrebări referitoare la motivul pentru care virusul produce evoluții atât de catastrofale în anumite cazuri, dar îi afectează aproape nesemnificativ pe alți bolnavi.

Totuși, este foarte încurajator să aflăm că cercetătorii au reușit să dezvolte filtre de aer care pot distruge SARS-CoV-2, o inovație care poate limita transmiterea virusului în spațiile închise. În plus, cele mai remarcabile sunt progresele în dezvoltarea unui vaccin eficace și sigur, câteva dintre vaccinurile aflate acum în plin proces de verificare parcurgând etapa testelor clinice cu rezultate încurajatoare.

Dincolo de ajutorul pe care-l poate da știința în această confruntare cu o situație epidemică fără precedent pentru generațiile noastre, doar înțelegerea corectă a situației ne poate ajuta să colaborăm, fiecare dintre noi, pentru stoparea sau limitarea efectelor pandemiei.

Este un demers pe care noi îl facem, prin revista e-asistent.ro, care continuă să prezinte teme de actualitate legate de subiectul fierbinte al perioadei. Astfel, în secțiunea ”Eveniment” vă propunem ca, de Ziua mondială a tinerilor – 12 august, să discutăm despre redeschiderea școlilor în actualele condiții.

Secțiunea ”Educație medicală” prezintă o serie de strategii de susținere a adolescenților și tinerilor cu autism în perioada pandemiei COVID-19, extrem de utile îngrijitorilor acestora.

De asemenea, veți putea citi în numărul de luna aceasta, în secțiunea ”Lumea medicală”, și articolul ”Piese din puzzle-ul COVID-19”. El aduce în discuție trei elemente: originile SARS-CoV-2, dovezile neconcludente și contradictorii privitoare la terapia cu nicotină contra coronavirusului și tema investițiilor în vaccinuri.

În afara subiectelor fierbinți ale perioadei, vă invităm să găsiți în secțiunea ”Interviu” un articol captivant despre tehnica interviului motivational și disonanța cognitivă cepoate apărea în situația pacienților cu adicții. Interviul motivationaleste o intervenție concepută pentru situațiile în care un pacient trebuie să facă o schimbare de comportament, dar nu este sigur de acest lucru, uneori, sau este destul de ostil ideii. El se bazează pe principiul că primul pas al oricărui consult este, de fapt, crearea unui dialog. Apoi folosește strategii speciale pentru a concentra acest dialog pe schimbarea comportamentului și pentru a se asigura că pacientul este ajutat să considere schimbarea ca o opțiune posibilă.

Tot din categoria subiectelor devenite tradiție, vă propunem ca în secțiunea ”Istorie” să parcurgeți câteva repere istorice care ne vorbesc despre rădăcinile profesiei de asistent medical în Germania.

Nu pot să nu remarc şi recomandările editoriale ale lunii august: Caregiver’s Handbook (Manualul îngrijitorului), Coordonatori: Editorii Harvard Health Publishing, în consultare cu Dr. Suzanne Salamon, Director al programelor clinice al diviziei de gerontologie al Beth Israel Deaconess Medical Center și Profesor Asociat la Harvard Medical School, Editura Harvard Health Publishing, Motivational Interviewing in Health Care (Interviul motivațional în sănătate), Autori:Stephen Rollnick, William R. Miller, and Christopher C. Butler, Guilford și FIGHT BACK: Beat the Coronavirus (Contra-atacați – să învingem coronavirusul!), Autori: Chauncey W. Crandall MD, Charlotte Libov, Editura Humanix Books, 2020.

 

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură frumoasă şi vă așteptăm să ne scrieți și să vă alăturaţi echipei noastre de autori.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post