Luna aprilie, ca în fiecare an, stă sub semnul Zilei Mondiale a Sănătății. De data aceasta, tema sub care s-a desfășurat – Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță – a reprezentat-o apelul la creșterea eforturilor de eliminare a deceselor materne și neonatale care pot fi prevenite și de a acorda prioritate sănătății și bunăstării femeilor.
Pentru a marca momentul, Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a organizat pe 9 Aprilie 2025 o conferință pe această temă.
În cadrul acesteia, prima sesiune a fost dedicată sănătății mamelor și a bebelușilor. Ea a prilejuit prezentări și dezbateri despre beneficiile și riscurile nașterii naturale și ale nașterii prin cezariană; asistența în travaliu și la naștere și discuții despre supravegherea travaliului și semnele de alarmă care impun intervenția medicală; alimentația și administrarea vitaminelor în sarcină; sănătatea mintală a mamelor, cu accent pe depresia și anxietatea postnatale (semne, prevenție, tratament); comunicarea eficientă cu gravidele și mamele – tehnici și bune practici; dar și alimentația și îngrijirea nou-născutului – beneficiile alăptării și sprijinirea mamelor.
Deoarece în luna aprilie celebrăm și Ziua Mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă (pe 28 aprilie), sesiunea a doua a conferinței a fost dedicată exact acestui subiect important, atât pentru directorii de îngrijiri și asistenții-șefi din cadrul unităților medicale din București prezenți la eveniment, cât și pentru toți ceilalți colegi din capitală sau din țară.
În această parte a conferinței a fost prezentată campania “Luptăm împreună împotriva oboselii – Fighting Fatigue Together”, inițiativă lansată de Fundația Europeană pentru Siguranța Pacientului și susținută de OAMGMAMR. În acest context au fost prezentate și discutate subiecte precum: provocări în practica clinică pentru asistenții medicali și impactul implementării dovezilor; sănătatea ocupațională și pericolele pentru siguranța profesioniștilor din sănătate la locul de muncă, care sunt factorii de risc, dar și strategiile de control și, nu în ultimul rând, gestionarea eficientă a timpului.
Lucrările conferinței au beneficiat de participările onorante ale: Dr. Caroline Clarinval-Șeful Biroului OMS în România, Dr. Valeria Herdea – Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Dlui. Mircea Timofte – Președintele OAMGMAMR, Dlui. Valentin Florin Ciocan-Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Dlui. Andrei David – Director General al ANMCS, Dlui. Viorel Huşanu – Președintele Uniunii Sindicale Sanitas București, Conf. Univ. Dr. Ştefan Busnatu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila. Alături de acești invitați, vorbitorii și participanții prezenți, prin calitatea prezentărilor, implicarea și contribuția lor activă au transformat evenimentul într-unul de referință pentru cele două teme importante discutate. Le mulțumim tuturor și pe această cale.
În plus de a vă reaminti semnificația acestor subiecte și direcțiile de acțiune, vă îndemn să citiți articolele lunii aprilie din revistă pentru că aduc în discuție și alte noutăți valoroase din lumea medicală și vă trimit cele mai bune gânduri.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București