O conversație cu doctorul Anthony Fauci despre COVID-19 și gripă

anthonyfauci

Traducere și adaptare a unui interviu acordat Colegiului American de Cardiologie, în 12 august 2020, de cel mai reputat infecționist al SUA, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase

 

Odată cu debutul sezonului gripei, suprapunerea acesteia cu COVID-19 ar putea împinge sistemul medical până aproape de limită, oriunde în lume.

Consecințele vor fi resimțite cel mai grav de pacienții în vârstă, care au fost, cel mai probabil, martori ai unui declin al propriei sănătăți în ultimele șase luni, inclusiv din cauza scăderii accesului la serviciile medicale, de personalul medical care e deja epuizat și de pacienții COVID-19, actuali sau foști, pe care infecția i-a făcut mai vulnerabili.

Ca măsuri de pregătire pentru sezonul gripei, Colegiul American de Cardiologie (ACC) i-a informat pe pacienții cu boli cardiovasculare și pe familiile acestora că unul dintre pașii cei mai valoroși pe care îi pot face în fiecare an este să se vaccineze cu toate vaccinurile relevante care pot preveni anumite boli transmisibile și complicațiile lor.

În plus, pentru a-i ajuta și informa din surse autorizate pe pacienți și familiile lor, ACC a organizat un interviu cu Dr. Anthony S. Fauci, cel mai reputat infecționist al SUA, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase pentru a-i afla părerea despre acest subiect.

 

Dr. Fauci, sezonul gripal 2018-2019 a fost considerat “moderat” și, în ciuda acestui lucru, tot a provocat îmbolnăvirea a circa 35.5 milioane de americani, dintre care 16.5 milioane au mers la medic pentru acest lucru, 490.600 au fost spitalizați, iar 34 200 au decedat. Toate acestea în contextul existenței unui program de vaccinare care a funcționat fără probleme și a reușit să distribuie aproape 170 milioane de doze. Ce se va întâmpla anul acesta?

Dr Fauci: Aceasta este o întrebare cu adevărat interesantă, deoarece există câteva scenarii potențiale. Scenariul cel mai prost ar fi să avem un sezon gripal foarte intens care se suprapune cu infecția COVID-19. O asemenea suprapunere ar complica mult situația din punct de vedere al diagnosticului, al terapiei și al resurselor sistemului medical.

Mai există un scenariu posibil, pe care epidemiologii care studiază infecțiile respiratorii îl văd ocazional – în acest scenariu, când există o infecție respiratorie în plină expansiune, cum este COVID 19 acum, dacă apare o altă infecție respiratorie, precum gripa sezonieră, infecția în expansiune domină și o marginalizează pe cealaltă.

Am văzut această evoluție în 2009 odată cu apariția virusului gripal H1N1. În primăvara anului 2009, cazurile s-au înmulțit semnificativ, iar când a venit toamna, chiar dacă aveam deja vaccinuri și pentru gripa sezonieră și pentru H1N1, acesta din urmă a dominat sezonul și l-a scos pe H3N2 de pe hartă.

Din fericire, H1N1, deși cu transmisibilitate crescută, a fost slab ca virulență și numărul de morți în acel an a fost chiar mai mic decât într-un sezon obișnuit de gripă. O dinamică care poate fi luată în calcul este că virusul care lovește primul creează un anumit fel de imunitate care poate fi benefică și pentru protejarea de al doilea virus. Dar aceasta este o speculație, nu o previziune.

 

Deci, ce opțiuni avem?

Dr. Fauci: Avem nevoie de orice instrument la îndemână. Trebuie să vaccinăm cât mai mulți oameni. În același timp, trebuie să ne asigurăm că studiile clinice ale terapiilor pe care le dezvoltăm pentru COVID-19 sunt făcute cu celeritate, astfel încât să putem avea la dispoziție cele mai bune intervenții posibile.

 

S-a raportat că în emisfera sudică s-au înregistrat cu ca. 90% mai puține cazuri de gripă anul acesta decât anul trecut, precum și scăderea incidenței altor infecții respiratorii. Care credeți că sunt cauzele acestei evoluții și credeți că putem avea ceva similar și în emisfera nordică?

Dr. Fauci: Cred că este posibil, având în vedere ce am explicat puțin mai devreme despre sezoanele în care circulă două virusuri în paralel. Este posibil și ca măsurile de spălare a mâinilor, măștile și distanțarea fizică să încetinească răspândirea altor infecții virale. Și s-ar putea ca ambii factori să contribuie în același timp.

 

Ar putea această dinamică a incidenței în scădere a gripei, indiferent de motiv, să facă vaccinarea anti-gripală a atâtor oameni mai puțin importantă?

Dr. Fauci: În niciun caz. Tot e nevoie să vaccinăm cât mai mulți oameni. Nu vrem ca oamenii să facă și COVID-19 și gripă în același timp.

 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, precum și câteva alte țări, adoptă o abordare de vaccinare anti-gripală universală pentru toți cei cu vârsta de peste 6 luni. Dumneavoastră ce părere aveți?

Dr. Fauci: Recomand aceeași abordare. Oricine peste 6 luni ar trebui vaccinat, cu accent pe cei din grupurile la risc, copiii mici, femeile gravide, cei în vârstă și cei cu co-morbidități.

 

Odată ce începe sezonul de gripă, cum vom ști cu ce boală ne confruntăm – COVID-19 sau gripă? Vor avea spitalele și laboratoarele capacitatea să facă teste suficiente pentru ambele?

Dr. Fauci: Sper să putem merge la medicii noștri curanți pentru a fi testați și pentru COVID-19 și pentru gripă. În plus, există câteva companii care au început să lucreze pentru dezvoltarea unui test care le poate testa pe amândouă în același timp.

 

Este aceasta o provocare unică de diagnosticare sau mai este întâlnită în lumea bolilor infecțioase?

Dr. Fauci: Aș aprecia că această situație e fără precedent. Mai există și alte infecții respiratorii care circulă în paralel și pot fi dificil de diagnosticat în timpul sezonului de gripă, dar acelea sunt cazuri puține. Nu am mai avut o asemenea situație până acum, când două virusuri, unul de proporții epidemice, și unul pandemic, circulă în același timp. Va fi o situație unică și nu știm cum se vor desfășura lucrurile.

 

Dacă ne gândim la vaccinarea anti-COVID-19, va exista o prioritizare a vaccinării persoanelor în vârstă?

Dr. Fauci: Având în vedere că adulții în vârstă au un risc crescut de a face forme severe de COVID-19, da, vaccinarea lor va fi o prioritate. Și este esențial să transmitem acest mesaj tuturor grupurilor vulnerabile, inclusiv adulților tineri.

 

Am văzut până acum că virusul SARS-COV-2 poate ataca multe organe. Într-un an de acum, care specialitate medicală credeți că va fi cel mai mult implicată în gestionarea sechelelor pe termen lung ale COVID-19?

Dr. Fauci: O întrebare excelentă. Vedem acum din ce în ce mai mulți oameni care nu mai au infecția, dar au rămas cu sechele. Va trebui să înțelegem ce se întâmplă. Nu știu încă răspunsul la întrebarea dumneavoastră, dar știm deja că COVID-19 poate aduce complicații cardiovasculare îngrijorătoare. Sunt cazuri în care oameni tineri, complet sănătoși, au dezvoltat cardio-miopatii și au decedat. Iar la autopsii am văzut virusul în unele dintre cele mai mici vase de sânge din inimă. Cred că inima este și ea o țintă a virusului.

 

Având în vedere ce ați văzut în timpul acestei crize fără precedent, vi s-a schimbat abordarea generală față de bolile infecțioase?

Dr. Fauci: Nu chiar. Din păcate, o asemenea criză e ceva despre care am ținut prelegeri în ultimele decenii – pericolele unor boli infecțioase noi și cum cel mai negru coșmar pentru mine ar fi fost apariția unei infecții respiratorii care poate să se transmită de la animalul-gazdă la om, care să aibă două caracteristici – o transmitere foarte eficientă de la om la om și un grad înalt de morbiditate și mortalitate, cel puțin pentru un anumit grup de oameni. În acest caz, grupul de oameni la risc este al celor în vârstă care au co-morbidități, inclusiv cei cu boli cardiovasculare. Așa că pot spune că o asemenea pandemie a fost o surpriză, dar nu în totalitate.

 

Ce mesaje ar trebui să transmită profesioniștii din domeniul bolilor cardiovasculare către pacienții lor pentru a-i pregăti pentru sezonul gripal? E bine să fie mesaje diferite pentru populații diferite?

Dr. Fauci: Trebuie să transmitem mesajul că măsurile pe care le luăm pentru limitarea răspândirii COVID-19 sunt aplicabile în mod direct și pentru gripă.

Apoi, eu am câteva sfaturi simple:

Purtarea constantă a măștii, și afară și, mai ales, în spațiile închise; păstrarea distanței fizice de 1.5-2 metri; evitarea locurilor aglomerate și chiar evitarea altor oameni în astfel de spații. Poate chiar și închiderea acestor spații foarte aglomerate, în anumite cazuri. Să ținem minte că spațiile exterioare și aerisite sunt cele mai sigure, mult mai mult decât cele închise. Igiena mâinilor este esențială și ea.

Ca o concluzie a interviului său, doctorul Fauci a accentuat ”Continui să repet acești 5 pași deoarece chiar trebuie să îi respectăm. Nu există excepție, deși, e adevărat, riscul poate fi cel mai mare pentru cei mai vulnerabili dintre noi”.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

 

Traducere după:

https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2020/08/01/12/42/feature-a-conversation-with-anthony-s-fauci-md-on-coronavirus-disease-2019-covid-19-and-influenza

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320099?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2020-09-22&utm_country=RO&utm_hcp=no&apid=32792208

 

Share This Post