Efectele zincului asupra imunității și bolii COVID 19

Multe răceli comune sunt cauzate de corona virusuri. Iar diverse studii științifice desfășurate până acum au arătat că pastilele de zinc sunt eficiente în scurtarea fazei celei mai neplăcute a răcelilor obișnuite.

Așa s-a născut întrebarea pe care mulți și-o pun acum: poate zincul să scurteze durata – sau chiar să scadă virulența simptomelor COVID, diminuând astfel impactul bolii?

Mulți specialiști cred că deficiențele de vitamine și minerale pot influența prevenirea și tratamentul Covid-19. Un studiu recent a constatat că 80% dintre pacienții Covid-19 au deficiență de vitamina D. Atât vitaminele, cât și mineralele, joacă un rol critic în nenumărate procese biochimice critice la om. Unele minerale sunt necesare pentru buna funcționare a câtorva sute de enzime. Zincul este un exemplu.

Se crede că zincul protejează organismul de pătrunderea virusului în celule prin îmbunătățirea funcționării membranelor celulare, a mucoaselor sau cililor. Este implicat în asigurarea integrității epiteliului căilor respiratorii și prevenirea pătrunderii virusului în fluxul sanguin.

Zincul este, de asemenea, implicat în funcționarea unor enzime critice care joacă un rol în interacțiunile virus-celulă receptor.

Zincul are și un rol în producerea de anticorpi de către globulele albe specializate din sânge. Deficitul de zinc crește concentrațiile de citokine pro-inflamatorii și scade producția de anticorpi. S-a constatat că un nivel adecvat de zinc crește capacitatea celulelor de a combate infecțiile și de a inhiba replicarea virală.

Un studiu recent a constatat o diferență mare a severității bolii Covid-19 prezentă la internarea în spital, categoriile moderată și severă fiind mai prezente în grupul pacienților cu deficit de zinc. Mai mult, complicațiile în timpul șederii în spital au fost mai frecvente în grupul deficitar, iar șederile în spital mai lungi. De notat, totuși, că acest studiu a avut o limitare importantă din cauza numărului mic de participanți.

Un alt studiu, publicat foarte recent, a urmărit 249 de pacienți cu Covid-19 internați în spital în martie. Vârsta medie a fost de 65 de ani și jumătate au fost femei. Unul dintre obiectivele studiului a fost identificarea unei asocieri între nivelurile serice de zinc la admitere și deznodământul medical. S-a constatat că cei cu un nivel de zinc ≥ 50 μg / dL au avut nevoie de doar 8 zile pentru ca starea lor clinică să se stabilizeze, comparativ cu 25 de zile pentru cei cu nivelul zincului sub această limită. Studiul a consemnat și o rată a mortalității de 5% pentru prima categorie și de 21% pentru a doua. Cercetătorii au confirmat, de asemenea, descoperirea precedentă că nivelurile scăzute de zinc au favorizat replicarea virală crescută în culturile de celule SARS-CoV2.

Există, prin urmare, dovezi circumstanțiale, ce merită atenție, care indică importanța lipsei de zinc pentru funcționarea organismului. Există și o suprapunere relativ mare între grupurile de risc pentru Covid-19 și cele unde deficitul de zinc e mai prezent, precum și dovezi ale eficacității creșterii aportului de zinc în cazul infecțiilor respiratorii. Unele studii arată și că aproximativ 50% dintre pacienții Covid-19 care au murit, dintre cei ale căror dosare medicale au fost studiate, au avut o infecție bacteriană sau procese de sepsis. De asemenea, în aceste cazuri, coagularea trombocitelor, asociată cu deficitul de zinc, a fost observată pe scară largă.

zinc1

Simptomele deficienței de zinc sunt:

  • Pierderea în greutate
  • Schimbările frecvente ale dispoziției
  • Hipogonadismul
  • Dermatitele
  • Vederea deficitară noaptea
  • Pierderea apetitului
  • Alopecia
  • Nivelul crescut al amoniului în sânge
  • Acuitatea gustativă scăzută
  • Vindecarea mai lentă a rănilor

Deficitul de zinc este dificil de măsurat într-un laborator, deoarece zincul se regăsește în corpul nostru în proteine ​​și acizi nucleici. Ca distribuție a cantității totale de zinc în diversele organe și țesuturi, avem următoarea situație – 60 % în mușchii scheletici, 30 % în oase, 5 % în ficat și piele, în timp ce în sânge se găsește doar 1 % din cantitatea totală de zinc. Uneori, deficitul de zinc poate fi prezent chiar dacă rezultatele de laborator sunt în limite normale.

 

Următorii factori cresc riscul de deficit de zinc:

  • Vârsta peste 60 de ani
  • Alcoolismul
  • Alăptatul
  • Cancerul
  • Diareea cronică
  • Bolilele cronice ale ficatului sau rinichilor
  • Diabetul
  • Chirurgia gastro-intestinală
  • Tulburările inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn
  • Sindromul de mal absorbție
  • Sindromul intestinului scurt
  • Vegetarianismul (vegetarienii prezintă un risc mai mare de deficit de zinc, deoarece nu mănâncă carne sau fructe de mare)

Este bine cunoscut faptul că morbiditatea și mortalitatea Covid-19 sunt puternic influențate de vârstă, iar persoanele în vârstă cu afecțiuni comorbide, inclusiv hipertensiune arterială și diabet, sunt de obicei deficitare în zinc. În plus, absorbția intestinală, masticarea, factorii psihosociali și interacțiunile medicamentoase au fost sugerate ca fiind importante pentru această grupă de vârstă. Cu toate acestea, legătura dintre deficiența de zinc și susceptibilitatea crescută la Covid-19 la vârstnici rămâne deocamdată doar teoretică, în lipsa unor studii adecvat construite.

O cauză importantă a lipsei studiilor care analizează legătura dintre deficitul de zinc și morbiditatea și mortalitatea Covid-19 este tocmai dificultatea de a determina deficiența. Metoda standard implică un test de sânge, dar cantitatea semnificativă de zinc nu rezidă în sânge, după cum am văzut (doar 1% din zincul din organism este în sânge). Astfel, studiile utilizează o măsură aproximativă și pot clasifica greșit unii subiecți. Cu toate acestea, nivelurile serice de zinc sunt invers corelate cu boli precum pneumonia și fibroza chistică. Există, de asemenea, răspunsul scăzut al pacienților vârstnici cu zinc seric scăzut la un vaccin pneumococic. Aceste elemente pot fi folosite în evaluarea deficienței la zinc a potențialilor subiecți pentru studii.

Creșterea aportului de zinc cu ajutorul suplimentelor are riscurile sale. A lua o doză prea mare poate cauza probleme grave. Ce este un aport prea mare? Consensul pare a fi de 40 mg / zi. În plus, chiar și o supradoză modestă poate afecta echilibrul mineral din organism, în special pentru fier și cupru. În plus, zincul interferează cu acțiunea mai multor medicamente, cum ar fi chinolona (Cipro) și antibioticele tetraciclinice (achromicina sau sumicina). Antibioticele trebuie luate cu 2 ore înainte sau 4-6 ore după suplimentarea cu zinc, conform fișei informative NHI Zinc pentru profesioniști. Aportul ridicat de zinc poate inhiba absorbția cuprului și poate produce un deficit de cupru și anemia asociată.

Aportul zilnic recomandat în SUA este de 11 mg de zinc elementar, în medie (pentru sugari până la 6 luni – 2-4 mg, 1-12 luni 3-5 mg, copii 1-3 ani 3-5 mg, 4-9 ani 5-7 mg). Aceste numere includ atât consumul de alimente, cât și consumul de suplimente, dar unii specialiști susțin că doar câteva alimente pot face vreo diferență după vârsta de 4 ani. Utilizarea intranazală este descurajată, deoarece poate reduce simțul mirosului.

55559993 - foods with zinc mineral on a wooden table. top view

Acesta este clasamentul alimentelor bogate în zinc:

• Stridii (6) – 36 mg,

• Friptură de vită – 15 mg

• O pulpă de pui – 5 mg

• Tofu ( 1 cupă) – 4 mg

• 1 Cotlet de porc slab – 4 mg

• Linte (1 cană) – 3 mg

• Făină de ovăz (1 cană) – 2 mg
În concluzie, chiar dacă sunt studii care corelează pozitiv nivelul de zinc și buna funcționare a organismului, înainte de a recurge la suplimente, primul pas este evaluarea și încurajarea aportului său alimentar. Apoi, medicii trebuie să ia în considerare factorii de risc ai unei persoane (cum ar fi prezența bolii inflamatorii intestinale, alcoolismul), împreună cu simptomele deficitului de zinc, înainte de a stabili dacă este necesară suplimentarea cu zinc.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

Surse de documentare:

https://www.donnieyance.com/zinc-the-most-important-nutrient-for-immunity/ (sursa foto 1)

International Health News, redactor Dr. William R Ware, numarul 312 – noiembrie  2020

https://www.uchealth.org/today/zinc-could-help-diminish-extent-of-covid-19/

https://www.drugs.com/medical-answers/zinc-protect-you-covid-19-boost-immune-system-3535446/

https://www.drlamcoaching.com/blog/zinc-health-benefits/ (sursa foto 2, 3)

Share This Post