2 aprilie 2021 – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Tulburările de spectru autist (TSA) caracterizează o dizabilitate de dezvoltare care poate genera semnificative provocări sociale, de comunicare și comportamentale. Adesea nu există nimic din aspectul persoanelor cu TSA care să le deosebească de alte persoane. Cu toate acestea, ele pot comunica, interacționa, se comportă și pot învăța în moduri diferite de majoritatea celorlalți oameni.

Abilitățile de învățare, gândire și rezolvare a problemelor de către persoanele cu TSA pot varia de la cei supradotați, la cei cu dificultăți severe. Unele persoane cu TSA au nevoie de mult ajutor în viața lor de zi cu zi, alții au nevoie de mai puțin.

Un diagnostic TSA include acum mai multe afecțiuni care erau diagnosticate separat (tulburare autistă, tulburare de dezvoltare omniprezentă nespecificată altfel, sindromul Asperger). Aceste afecțiuni sunt acum denumite tulburări de spectru autist.

Diagnosticul TSA

Diagnosticarea tulburărilor de spectru autist poate fi dificilă, deoarece nu există un test medical pentru acestea. Pentru a pune un diagnostic, medicii analizează istoricul de dezvoltare și comportamentul copilului. TSA poate fi detectat uneori la 18 luni sau mai puțin. Până la vârsta de 2 ani, un diagnostic pus de către un medic experimentat poate fi considerat corect. Cu toate acestea, mulți copii nu primesc un diagnostic final decât când sunt mult mai mari, iar unii abia în adolescență. Această întârziere în diagnosticare poate însemna că unii copiii cu TSA ar putea să nu primească suficient de devreme ajutorul de care au nevoie. Pentru diagnosticare, testele psihologice specifice de evaluare a autismului sunt aplicabile de la vârsta de 2 ani. TSA poate fi diagnosticat și înainte de 2 ani, deoarece unii părinți, începând cu vârsta de un an, sunt alertați de simptomele specifice lipsei de comunicare. Cel mai frecvent, TSA se diagnostichează în jurul vârstei de 3 ani, datorită întârzierii limbajului sau dificultăților de integrare la grădiniță ale copilului. Pe de altă parte, sindromul Asperger este diagnosticat, de obicei, în jurul vârstei de 6 ani, când copilul merge la școală, iar dificultățile sale de socializare devin mai clare.

Indicii și simptome

Deși nu se limitează la acestea, semnele timpurii ale TSA pot include: evitarea contactului vizual; interes scăzut pentru alți copii sau pentru părinți sau alți adulți; vocabular limitat (de exemplu, folosesc mai puține cuvinte decât colegii sau au dificultăți de limbaj) și se supără dacă apar modificări minore în rutina lor.

Persoanele cu TSA au adesea probleme cu abilitățile sociale, emoționale și de comunicare. Mulți oameni cu TSA au, de asemenea, diferite moduri de a învăța, de a acorda atenție sau de a reacționa la lucruri.

Semnele TSA apar în copilăria timpurie și se observă, de obicei, de-a lungul vieții unei persoane. Copiii sau adulții cu TSA pot:

  • să nu manifeste interes pentru diferite obiecte (de exemplu, nu arătă spre un tramvai care trece pe stradă);
  • să nu privească spre obiecte pe care o altă persoană le indică;
  • să aibă probleme în relaționarea cu ceilalți sau să nu aibă deloc interes pentru alte persoane;  
  • să evite contactul vizual și să prefere singurătatea;
  • să aibă probleme să înțeleagă sentimentele altor persoane sau să vorbească despre propriile sentimente;
  • să prefere să nu fie îmbrățișați sau alintați, sau să fie capabili să alinte numai atunci când vor ei;
  • să pară să nu fie conștienți atunci când oamenii vorbesc cu ei, dar să răspundă la alte sunete;
  • să fie foarte interesați de oameni, dar să nu știe cum să vorbească, să se joace sau să relaționeze cu ei;
  • să repete cuvinte sau fraze pe care le-au auzit sau să repete cuvinte sau fraze în locul limbajului normal;
  • să aibă probleme în a-și exprima nevoile folosind cuvinte sau mișcări tipice
  • să repete gesturi sau acțiuni de nenumărate ori;
  • să aibă probleme cu adaptarea atunci când i se schimbă o rutină;
  • să aibă reacții neobișnuite la felul în care lucrurile miros, arată, se simt, se aud sau la gustul lor;
  • să piardă pe parcurs anumite abilități (de exemplu, să înceteze să mai rostească cuvinte pe care le foloseau anterior).

Tratament

În prezent nu există nici un remediu pentru TSA. Cu toate acestea, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, cercetările arată că serviciile de intervenție timpurie pot îmbunătăți semnificativ dezvoltarea copilului. Practic, serviciile de intervenție timpurie ajută copiii de la naștere până la 3 ani să învețe abilități importante. Ele pot include terapii care ajută copilul să vorbească, să meargă și să interacționeze cu ceilalți. Prin urmare, este important să recomandați părinților să discute cu medicul copilului lor cât mai curând posibil, dacă ei cred că acesta are TSA  sau observă orice problemă de dezvoltare.

În plus, tratamentul pentru anumite simptome, cum ar fi terapia logopedică pentru întârzierile de limbaj, de multe ori nu trebuie să aștepte un diagnostic formal de TSA.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/facts.html
  2. https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/6-lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-tulburarile-de-spectru-autist
  3. Sursa foto: Caleb Woods on Unsplash
Share This Post