7 aprilie 2021 – Ziua Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății face un apel la o campanie de construire a unei lumi mai corecte și mai sănătoase, un mesaj mai ”apăsat” care este natural în aceste condiții speciale pe care le trăim. Și aceasta deoarece pandemia a demonstrat, adesea de manieră dureroasă, câteva adevăruri despre lumea în care trăim.

Pe de o parte, COVID-19 a arătat că este o lume a inegalității, în care unii oameni sunt capabili să ducă o viață mai sănătoasă și au un acces mai bun la serviciile de sănătate decât alții – și aceasta doar datorită condițiilor în care se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc. Pe de altă parte, cei care se luptă să trăiască din venituri foarte reduse, au condiții de locuire și de educație precare, oportunități de angajare limitate și nu au acces la medii sigure, apă și aer curat, securitate alimentară și servicii de sănătate, sunt și cei care ajung pradă unor suferințe inutile, boli evitabile și moarte prematură.

Acest lucru nedrept poate fi și prevenit, crede OMS, dacă liderii pun accentul pe accesul egal la condiții de viață și de muncă favorabile sănătății, monitorizează inechitățile în materie de sănătate și se asigură că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, atunci când și unde au nevoie de ele.

Deși COVID-19 a lovit greu toate țările, chiar și în cele foarte dezvoltate cum sunt SUA, impactul său a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală, au acces mai precar la servicii de îngrijire a sănătății de calitate și au fost mai puternic afectate de măsurile puse în aplicare pentru a combate pandemia.

Chiar și în fața unei soluții pe termen lung cum este vaccinarea anti-COVID-19, nu toate țările au acces egal sau în același timp. De exemplu, pentru mare parte din Africa și Asia, acoperirea vaccinală cu vaccinul COVID-19 va fi asigurată abia începând cu prima parte a anului 2023.  Vezi graficul – Când va fi asigurată acoperirea vaccinală completă cu vaccinul COVID-19? (țările colorate în albastru închis, la finalul anului 2021; cele colorate în bleu, la mijlocul anului 2022; cele colorate în roz, la finalul anului 2022 și cele colorate în roșu, începând cu anul 2023)

Într-o notă mai optimistă, merită amintite totuși și exemplele de recunoaștere față de cei care au contribuit la efortul de stopare a pandemiei de coronavirus. Unii dintre ace știa sunt onorați de liderii lumii la cel mai înalt nivel.

Este exemplul fondatorilor BioNTech – Özlem Türeci și Ugur Sahin- care au primit Crucea Comandorului Cavalerului din Germania din partea Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pentru contribuția lor la descoperirea vaccinului Pfizer- BioNTech.

Cu aproape un an în urmă, Özlem Türeci și Ugur Sahin erau încă două nume aproape necunoscute în lumea marilor companii farmaceutice. După ce au fondat mica lor firmă de biotehnologie cu numele BioNTech în 2008, munca celor doi soți de origine turcă, acum stabiliți în Germania, s-a concentrat în primul rând pe cercetarea cancerului.

Dar pandemia devastatoare de coronavirus și proiectul BioNTech numit „Lightspeed”, lansat la jumătatea lunii ianuarie 2020, au făcut ca echipa celor doi să devină cunoscută în lume pentru crearea primului vaccin împotriva COVID-19. Vaccinul, dezvoltat de ei și produs împreună cu partenerul american Pfizer, s-a dovedit eficient în proporție de peste 90%  în crearea imunității împotriva virusului inițial, precum și împotriva variantelor sale britanice și sud-africane.

Prin urmare, se poate spune, pe bună dreptate, că CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin și directorul său medical, Özlem Türeci, sunt doi oameni care salvează viețile a milioane de oameni din întreaga lume.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2021
  2. https://www.dw.com/en/biontech-vaccine-inventors-receive-germanys-knight-commanders-cross/a-56912141 (sursa foto 2)
  3. Sursa foto 1: BBC, The economist intelligence unit, 27 Jan. 2021
Share This Post