Efectele secundare ale vaccinării sub lupa autorităților de reglementare la diferite niveluri. Cum vede un medic subiectul efectelor secundare?

Un interviu cu Dr. Joseph Chang, Director Medical al Parkland Health and Hospital System în care acesta explică de ce efectele secundare ale vaccinurilor nu sunt, de obicei, motive de îngrijorare, văzut în contextul actual în care analiza efectelor secundare la vaccinurile COVID-19 reprezintă un subiect fierbinte.

Vaccinurile permit organismului să-și construiască imunitatea prin activarea limfocitelor T și B, celule care recunosc virusul și, respectiv, produc anticorpi pentru a-l combate.

În timp ce organismul dobândește această imunitate, este normal ca o persoană să resimtă efecte secundare.

Autoritățile sanitare recunosc că fiecare dintre vaccinurile COVID 19 autorizate până acum poate cauza efecte secundare.

Cel mai frecvent, acestea sunt cel mult moderate și nu durează mai mult de câteva zile.

Conform Centrului de Control al Îmbolnăvirilor (CDC) din SUA și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), efectele secundare comune ale COVID 19 includ: febră, oboseală, dureri de cap, dureri ale corpului, frisoane, greață. Persoanele vaccinate pot să aibă efecte secundare și în jurul locului injectat, care pot include umflătură, durere, roșeață sau mâncărime.

Rar, o persoană vaccinată poate resimți o reacție alergică la unul sau mai multe ingrediente dintr-un vaccin, având iritație a pielii sau simptome respiratorii. O reacție alergică severă, numită șoc anafilactic, implică tensiune arterială scăzută, greață și dificultăți respiratorii, printre alte simptome. Șocul anafilactic este o reacție adversă extrem de rară a vaccinării. Conform CDC, în jur de 2-5 persoane la un milion de persoane (sau mai puțin de 0.001%) vaccinate în SUA au resimțit un șoc anafilactic. Majoritatea acestor persoane care au făcut șoc anafilactic aveau un istoric medical care include alergiile.

Merită reținut mai ales episodul recent cu vaccinul Astra Zeneca, când mai mult de 20 de țări europene au oprit temporar administrarea lui până la clarificarea ipotezei că acesta este cauza unor cazuri severe de formare de cheaguri și hemoragie. De exemplu, simptomele înregistrate în cazul a cel puțin 13 pacienți din minimum 5 țări, toți cu vârsta între 20 și 50 de ani și fără co-morbidități, depășesc media din populația generală, afirmă cercetătorii, care nu știu însă dacă vaccinul cauzează acest sindrom și, dacă da, care este mecanismul.

Acești pacienți, dintre care cel puțin 7 au decedat, au avut cheaguri numeroase, număr scăzut de placheți trombocitari și hemoragie internă, nu atacuri vasculare obișnuite sau cheaguri tipice. Acesta este “un tablou foarte special de simptome”, a afirmat Dr. Steinar Madsen, director medical al Agenției norvegiene a medicamentului.

De asemenea, The New York Times a raportat recent că o tulburare oarecum similară, numită trombocitopenie imună (TPI), a fost înregistrată în cazul a cel puțin 36 de oameni în SUA care au fost vaccinați cu Pfizer și Moderna. Agenția pentru alimente si medicamente (FDA) din SUA a spus că investighează cazurile, dar a afirmat că sindromul nu pare să fie mai comun în cazul persoanelor vaccinate față de populația generală. Dr. Madsen a subliniat, la rândul lui, că există o diferență între cazurile înregistrate în Europa în săptămânile recente și aceste cazuri TPI, pentru acestea din urmă nefiind vorba despre cheaguri de sânge atât de răspândite precum cele văzute în cazul pacienților europeni.

La data și ora la care scriu acest articol (n.a. – 6 aprilie), are loc ședința Comitetului de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), unde se discută noi recomandări în legătură cu vaccinul AstraZeneca. De notat că tot pe 6 aprilie a apărut în presa italiană un interviu cu Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, care a afirmat că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboză depistate în rândul unor pacienți, dar nu se știe ce cauzează reacția.

Paul Hunter, expert în boli infecțioase la Universitatea East Anglia din Marea Britanie, a subliniat într-un comunicat că, chiar dacă vaccinul crește riscul de tromboze la 5 persoane dintr-un milion vaccinate, rata mortalității COVID 19 în rândul bărbaților care au între 40 și 50 de ani este de 1000 de decese la un milion de persoane infectate.

Ca urmare, având în vedere că beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile, chiar și în cazul vaccinului AstraZeneca, mulți specialiști se așteaptă ca Agenția Europeană a Medicamentului să nu interzică folosirea vaccinului AstraZeneca, ci să ceară modificarea prospectului pentru ca acesta să nu poată fi administrat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice (recomandare confirmată de anunțul făcut de EMA într-o conferință de presă din 7 aprilie 2021).

În acest context, Dr. Joseph Chang, Director Medical al Parkland Health and Hospital System, explică într-un interviu realizat de Sam Baker, în februarie 2021, pentru KERA News (USA- Texas) de ce efectele secundare ale vaccinurilor nu sunt, de obicei, motive de îngrijorare.

Ce cauzează efectele secundare?

Efectele secundare pe care le observăm sunt cauzate, în cea mai mare parte, de răspunsul sistemului imunitar față de vaccin. De fapt, dacă aveți acele efecte secundare precum febra, durerile musculare, o stare de oboseală, chiar și semnul roșu de pe braț, toate acestea sunt semne că organismul dumneavoastră reacționează în fața particulelor virale și produce anticorpi.

Cum funcționează vaccinul?

În cazul vaccinurilor Pfizer BionTech și Moderna, particula ARN mesager pătrunde în organism și celule, iar celulele reacționează producând proteina spike. Pe măsură ce celulele produc acea proteină, corpul reacționează, deoarece nu o recunoaște. Și, precum în cazul a tot ce e străin de propriul organism, sistemul imunitar generează un atac producând anticorpi și alte tipuri de proteine protectoare împotriva proteinei spike. Iar acest lucru este ceea ce simțiți în corpul dumneavoastră și, în acest context, pot apărea efecte secundare. Acesta este procesul prin care organismul își dezvoltă memoria pentru a putea declanșa lupta împotriva acestui virus când va vedea varianta originală.

Dacă nu avem efecte secundare, înseamnă acest lucru că vaccinul nu funcționează?

Din studiile clinice pe care atât Pfizer cât și Moderna le-au desfășurat cu circa 40 000 de persoane, vedem că până la 50%-60% din aceste persoane vaccinate au avut o reacție. Mai știm că vaccinurile acestea au o eficacitate de peste 95%. Ca urmare, peste 40% din persoanele vaccinate sunt protejate, chiar dacă nu au avut efecte secundare. Așa încât nedezvoltarea de simptome post-vaccinare poate însemna doar că persoana respectivă face parte din cei 40% norocoși.

Efectele secundare care sunt îngrijorătoare

O asemenea reacție e șocul anafilactic sau reacțiile alergice severe. Acelea sunt reacții care apar în primele 15-20 de minute după vaccinare.
În unitatea unde lucrez, Parkland Health and Hospital System, le sugerăm persoanelor vaccinate ca, dacă au un istoric alergic, să rămână sub observație până la 30 de minute înainte de a putea pleca, tocmai pentru a fi extra precauți.

Centrele de vaccinare sunt pregătite să intervină, cu personal pregătit și medicamentele necesare, în caz de urgență, când apar reacții alergice severe.

Sunteți îngrijorat că efectele secundare ar putea duce la creșterea nivelului de scepticism și respingere a vaccinării?

Într-adevăr, aceasta este îngrijorarea noastră cea mai mare. Sondajele arată acum, de exemplu, că aproximativ 60% din Dallas, SUA, sunt dispuși să se vaccineze imediat ce vaccinul este disponibil sau iau acest lucru în calcul într-un mod foarte serios. Ca urmare, circa 40% din populație este fie sceptică, fie hotărâtă să nu facă vaccinul. Având în vedere că putem atinge imunitatea de turmă când 70-80% din populație e vaccinată, problema nu e rezolvată. Tocmai de aceea mă îngrijorează dezinformarea cu privire la efectele secundare sau exagerarea lor, deoarece ele îi pot speria pe oameni. De asemenea, personalul de la Parkland contribuie la informarea corectă pentru ca oamenii să poată lua o decizie informată și să se vaccineze.

În concluzie, este perfect normal ca oamenii să-și pună întrebări și sprijinul profesioniștilor în clarificarea lor este esențial. Concluziile acestora, dar și practica vaccinării anti-COVID-19, ne arată cele mai multe efecte secundare care au fost raportate în studiile clinice, , au fost minore. Când apar, aceste efecte secundare durează de obicei doar câteva zile. Un efect secundar nu e în mod necesar un lucru rău, deoarece el poate indica că organismul își pregătește apărarea împotriva virusului.

Pe de altă parte, atunci când studii dedicate sau practica vaccinării arată că anumite probleme de sănătate apar cu o rată mai mare decât rata normală, atunci s-ar putea ca vaccinul să fie de vină. Ne bazăm pe autorități să clarifice în ce condiții acele vaccinuri sunt eficace, cu riscuri minime. Pe de altă parte, dacă nu vorbim despre un efect secundar grav al vaccinului, atunci poate fi o coincidență nefericită, nelegată de vaccin. Iar aici intervine din nou rolul autorităților de reglementare și al specialiștilor în a-i ajuta pe oameni să nu asocieze în mod greșit probleme de sănătate apărute după vaccinare cu vaccinul și să nu dea vina pe acesta pentru apariția lor. De exemplu, cancerul, atacurile vascular-cerebrale, tulburările sistemului sanguin sau alte boli rare au fost prezente și înainte de pandemie și o să continue să se apară și în timpul și după pandemie. Este de așteptat ca multe persoane să dezvolte asemenea probleme de sănătate, indiferent dacă se vaccinează sau nu.

Până acum, știm că COVID 19 este o boală imprevizibilă și cu potențial fatal. În același timp, informația pe care o avem despre eficacitatea și siguranța vaccinurilor anti-COVID 19 este încurajatoare. Pot apărea efecte secundare minore, în timp ce reacțiile alergice severe apar foarte rar. Ca urmare, efectele secundare ale vaccinării nu ar trebui să fie un motiv pentru ca oamenii să evite vaccinarea. Există argumente pro și argumente contra în cazul oricărui tratament medical nou. Dar nu uitați că există argumente pro și argumente contra și în cazul refuzării unui tratament. Din tot ce știm până la momentul de față, decizia de a ne vaccina împotriva COVID 19 ar trebui să fie una ușoară.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Documentare, adaptare si traducere după:

  1. https://www.keranews.org/health-science-tech/2021-02-15/side-effects-from-covid-19-vaccine-a-sign-that-theyre-working – Side Effects From COVID-19 Vaccine: A Sign That They’re Working
  2. https://www.keranews.org/health-science-tech/2021-02-15/side-effects-from-covid-19-vaccine-a-sign-that-theyre-working
  3. KERA | By Sam Baker, Published February 15, 2021 at 7:00 AM CST
  4. COVID-19 vaccines: Safety, side effects –– and coincidence – Harvard Health Blog – Harvard Health Publishing
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/global-covid-19-vaccine-summary-side-effects
  6. ‘It’s a very special picture.’ Why vaccine safety experts put the brakes on AstraZeneca’s COVID-19 vaccine | Science | AAAS (sciencemag.org)
  7. https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24715719-valeriu-gheorghita-nu-asteptam-retragere-vaccinului-astrazeneca-asteptam-modificarea-recomandarilor-din-prospect-posibil-vaccinul-nu-fie-recomandat-persoanelor-risc-dezvolta-reactii-trombotice.htm
  8. Foto: Shutterstock – Prim plan cu vaccinarea unui pacient
Share This Post