25 aprilie 2021 – Ziua Mondială de Luptă împotriva Malariei

Zonele din lume cu transmitere a malariei sunt marcate în roșu intens, riscul este limitat în zonele în roz, în timp ce zonele în alb sunt libere de malarie. Imagine preluată de pe IAMAT.org (Asociația Internațională pentru asistență medicală acordată călătorilor).

Marcată în fiecare an la 25 aprilie, Ziua Mondială a Malariei este o ocazie de a evidenția că este necesar ca investițiile pentru prevenirea și controlul malariei să continue.

Malaria este o boală gravă, care poate fi și fatală, cauzată de un parazit care infectează un anumit tip de țânțar care apoi ajunge să se hrănească cu sânge uman. Oamenii care suferă de malarie sunt, de obicei, foarte bolnavi, au febră mare, frisoane puternice și alte simptome asemănătoare gripei. Patru tipuri de paraziți ai malariei infectează oamenii: Plasmodium(P.) falciparum, P. vivax, P. ovale și P. malariae. În plus, P. knowlesi, un tip de malarie care infectează în mod natural macacii în Asia de Sud-Est, infectează și oamenii, provocând malarie care se transmite de la animal la om (malaria „zoonotică”). P. falciparum este tipul de malarie care este cel mai probabil să ducă la infecții severe și, dacă nu este tratat prompt, poate duce la moarte. Deși malaria poate fi o boală mortală, boala și moartea cauzată de malarie pot fi, de obicei, prevenite.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății estimează că, în 2019, au existat 229 milioane de cazuri clinice de malarie și 409.000 de persoane au murit de malarie, majoritatea fiind copii din Africa. Deoarece malaria provoacă atât de multe boli și decese, boala este o mare povară pentru multe economii naționale. În plus, deoarece multe țări cu malarie sunt deja printre țările mai sărace, boala întreține un ciclu vicios de boală și sărăcie.

Cum se transmite malaria? De obicei, oamenii se îmbolnăvesc de malarie după ce sunt mușcați de un țânțar infecțios Anopheles femelă. Doar țânțarii Anopheles pot transmite malaria, iar ei se infectează înainte deoarece au luat sânge de la o altă persoană infectată. Când un țânțar înțeapă o persoană infectată, el ia o cantitate mică de sânge care conține paraziți microscopici ai malariei. Aproximativ o săptămână mai târziu, când țânțarul înțeapă o altă persoană, acești paraziți se amestecă cu saliva țânțarului și sunt injectați în aceasta.

Deoarece parazitul malariei se găsește în celulele roșii din sângele unei persoane infectate, malaria poate fi transmisă și prin transfuzie de sânge, transplant de organe sau utilizarea în comun a acelor sau seringilor contaminate cu sânge. Malaria poate fi, de asemenea, transmisă de la mamă la copilul său nenăscut înainte sau în timpul nașterii (malaria „congenitală”).

Este malaria o boală contagioasă? Nu. Malaria nu se răspândește de la o persoană la alta, ca răceala sau gripa, sau COVID-19 și nu poate fi transmisă sexual. Nu puteți obține malaria din contactul ocazional cu persoanele infectate cu malaria, cum ar fi să stați lângă cineva care are malarie.

Cine este expus riscului de malarie? Oricine poate suferi de malarie. Majoritatea cazurilor apar la persoanele care trăiesc în țări cu transmitere a malariei. Persoanele din țările în care nu există malarie se pot infecta atunci când călătoresc în țări cu malarie sau prin transfuzie de sânge (deși acest lucru este foarte rar).

Care sunt semnele malariei? Simptomele malariei includ febră și alte simptome asemănătoare gripei, inclusiv frisoane, dureri de cap, dureri musculare și oboseală. De asemenea, pot apărea greață, vărsături și diaree. Malaria poate provoca anemie și icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor) din cauza pierderii celulelor roșii din sânge. Dacă nu este tratată prompt, infecția poate deveni severă și poate provoca insuficiență renală, convulsii, confuzie mentală, comă și moarte.

Prevenirea malariei în timpul călătoriilor. Dacă veți călători într-o zonă cu malarie, asigurați-vă că luați medicamentele adecvate pentru prevenirea malariei.Pentru că sunt disponibile multe medicamente anti-malarie eficiente, consultați medicul dvs. pentru a vă ajuta să decideți care este cel mai bun medicament, pe baza planurilor dvs. de călătorie, istoricului medical, vârstei, alergiilor la medicamente și a altor factori. În plus de medicamentele pe care le luați să preveniți malaria, în timpul călătoriei trebuie să vă feriți de înțepăturile țânțarilor folosind insecticide, dormind în camere protejate cu plase de țânțari și purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, dacă ieșiți noaptea afară.

Care sunt zonele unde ne putem îmbolnăvi? Malaria se găsește de obicei în regiunile mai calde ale lumii – în țările tropicale și subtropicale. Aici, temperaturile mai ridicate permit țânțarului Anopheles să se dezvolte. Paraziții malariei, care cresc și se dezvoltă în interiorul țânțarilor, au nevoie de căldură pentru a-și finaliza creșterea înainte de a fi suficient de maturi pentru a fi transmiși oamenilor.

Malaria apare în peste 100 de țări și teritorii. Aproximativ jumătate din populația lumii este expusă riscului. Zonele mari din Africa și Asia de Sud și părți din America Centrală și de Sud, Caraibe, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Oceania sunt considerate zone în care se transmite malaria. Cu toate acestea, malaria nu apare în toate zonele cu climă caldă. De exemplu, malaria a fost eliminată în unele țări cu climă caldă, în timp ce alte câteva țări nu au malarie, deoarece țânțarii Anopheles nu se găsesc acolo.

Cum se face că malaria nu a fost eradicată? Eradicarea înseamnă că nu mai există malarie în lume. Malaria a fost eliminată din multe țări dezvoltate cu climă temperată. Cu toate acestea, boala rămâne o problemă majoră de sănătate în multe țări în curs de dezvoltare, în părțile tropicale și subtropicale ale lumii.

O campanie de eradicare a fost începută în anii 1950, dar a eșuat la nivel global din cauza unor probleme, inclusiv rezistența țânțarilor la insecticidele utilizate pentru a le ucide, rezistența paraziților malariei la medicamentele utilizate pentru tratarea lor și problemele administrative. În plus, campania de eradicare nu a implicat niciodată cea mai mare parte a Africii, unde malaria este cea mai frecventă.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Documentare și adaptare după:

  1. https://www.cdc.gov/malaria/about/faqs.html
  2. https://www.who.int/campaigns/world-malaria-day
  3. Sursa foto: https://www.iamat.org/blog/from-deet-to-doxy-malaria-information-for-travellers/
Share This Post