Scurt ghid despre cum pot gestiona cei vaccinați această etapă a pandemiei

Mulți dintre noi căutăm răspunsuri clare și definitive cu privire la ce putem și ce nu putem face în această etapă a pandemiei, după ce am fost vaccinați împotriva Covid-19.

Este în regulă să călătoresc? Eventual, să plec în vacanță în afara României, de exemplu, cu avionul? Pot să merg la o nuntă cu mulți invitați? Acum că a apărut varianta Delta, pot să merg în vizită la bunica mea vaccinată, sau vizita poate să fie mai riscantă pentru ea? Ce să fac, acum că numărul de îmbolnăviri crește și numărul de vaccinați e încă prea mic?

Din păcate, nu există un răspuns unic pentru toate aceste întrebări, deoarece riscul este diferit de la o persoană la alta, în funcție de starea generală de sănătate, de locul în care locuiește și de anturaj.

Este cert că vaccinurile oferă o protecție ridicată împotriva formelor grave ale COVID 19 și, cu anumite precauții, ele permit oamenilor să revină la o viață relativ normală, spun experții.

Spre deosebire de cei vaccinați, persoanele nevaccinate au un risc semnificativ mai mare de a ajunge la spital din cauza Covid-19 decât o persoană vaccinată, ca să nu mai vorbim despre riscul de a face o formă gravă a bolii.

Vom încerca în continuare să răspundem la câteva întrebări frecvente care apar în rândul celor vaccinați.

Care este riscul meu de a lua Covid dacă sunt vaccinat?

Dacă sunteți vaccinat, trebuie să vă gândiți la o serie de variabile, inclusiv la starea generală de sănătate, la locul în care locuiți și la riscurile pe care vi le asumați.

Pentru a înțelege de ce nu există un răspuns simplu la această întrebare, gândiți-vă la un alt risc comun: condusul unei mașini în timpul unui viscol.

Deși știm că zeci de mii de persoane sunt rănite sau ucise în fiecare an pe drumurile înghețate, riscul dumneavoastră individual depinde de condițiile locale, de viteza cu care călătoriți, de purtarea sau nu a centurii de siguranță, de caracteristicile de siguranță ale mașinii dumneavoastră și de întâlnirea sau nu pe drum cu un șofer imprudent.

În mod similar, riscul dumneavoastră individual de a contracta Covid după vaccinare depinde, de asemenea, de condițiile locale, de starea dumneavoastră generală de sănătate, de măsurile de precauție pe care le luați și de cât de des sunteți expus la persoane nevaccinate care ar putea fi infectate.

Oamenii vor să li se spună ce să facă – este sigur dacă fac asta?”, a declarat Dr. Sharon Balter, director al diviziei de control și prevenire a bolilor transmisibile din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Los Angeles County. „Ceea ce le putem spune este: acestea sunt lucrurile care sunt mai riscante, iar acestea sunt lucrurile care sunt mai puțin riscante. „

Echipa doctorului Balter a colectat recent date care ne oferă o imagine mai clară a diferenței de risc pentru cei vaccinați și cei nevaccinați, studiind infecțiile la 10.895 de persoane complet vaccinate și la 30.801 persoane nevaccinate.

Datele au arătat că:

  • rata de infectare la persoanele nevaccinate este de cinci ori mai mare decât rata de infectare la persoanele vaccinate. La sfârșitul perioadei de studiu, incidența Covid-19 ajustată în funcție de vârstă în rândul persoanelor nevaccinate a fost de 315,1 la 100.000 de persoane pe o perioadă de șapte zile, comparativ cu o rată de incidență de 63,8 la 100.000 de persoane complet vaccinate (ajustarea în funcție de vârstă este o metodă statistică folosită pentru ca datele să fie reprezentative pentru populația generală).
  • rata de spitalizare în rândul celor vaccinați a fost de 1 la 100.000 de persoane. Rata de spitalizare ajustată în funcție de vârstă la persoanele nevaccinate a fost de 29,4 la 100.000.
  • persoanele mai în vârstă care au fost vaccinate au fost cele mai vulnerabile la boli grave după o infecție descoperită. Vârsta medie a persoanelor vaccinate care au fost spitalizate pentru Covid a fost de 64 de ani.
  • în rândul persoanelor nevaccinate care au fost spitalizate, vârsta mediană a fost de 49 de ani.
  • varianta Delta pare să fi crescut riscul de apariție a infecțiilor la persoanele vaccinate. La începutul studiului, înainte ca Delta să devină dominantă, persoanele nevaccinate au fost infectate de 10 ori mai des decât cele vaccinate. La sfârșitul perioadei de studiu, când Delta reprezenta aproape 90% din infecții, persoanele nevaccinate aveau de cinci ori mai multe șanse de a se infecta decât persoanele vaccinate.

Cât de mare este riscul ca o persoană vaccinată să răspândească Covid-19?

În timp ce persoanele nevaccinate sunt de departe cele mai expuse riscului de a contracta și răspândi Covid-19, este de asemenea posibil ca o persoană vaccinată să se infecteze și să transmită boala altora. Un focar apărut recent în Provincetown, Massachusetts, unde mii de oameni s-au adunat în baruri și restaurante, a arătat că persoanele vaccinate pot uneori răspândi virusul.

Chiar și așa, mulți experți consideră că riscul de a fi infectat de la o persoană vaccinată este încă relativ scăzut. Specialiști din Singapore au menționat că, după un focar de infecție în rândul lucrătorilor vaccinați și nevaccinați de la aeroportul din Singapore, studiile de urmărire au sugerat că cea mai mare parte a răspândirii de către persoanele vaccinate a avut loc atunci când acestea prezentau simptome. „Răspândirea asimptomatică, pre-simptomatică, ar putea avea loc, dar nu am văzut-o în rândul persoanelor vaccinate cu o anumită frecvență„, a afirmat Dr. Jha, unul dintre acești specialiști.

Un alt studiu din Singapore a analizat persoanele vaccinate și nevaccinate infectate cu varianta Delta. Cercetătorii au constatat că, deși încărcăturile virale la lucrătorii vaccinați și nevaccinați sunt similare la debutul bolii, cantitatea de virus scade mai rapid la cei vaccinați după prima săptămână, sugerând că persoanele vaccinate sunt infecțioase pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Mai este sigur să ne adunăm nemascați cu alte persoane vaccinate?

În multe cazuri, va fi sigur, dar răspunsul depinde de o serie de variabile. Riscul este mai mic cu câțiva membri apropiați ai familiei și prieteni, decât cu un grup mare de persoane pe care nu le cunoașteți. Reuniunile în aer liber sunt mai sigure decât cele din interior. Care este rata de transmitere în comunitate? Care este ventilația din încăpere? Aveți probleme de sănătate care v-ar face vulnerabil la complicațiile cauzate de Covid-19? Are cineva dintre persoanele vaccinate febră, simptome de răceală sau tușește?

Marea întrebare este dacă cinci persoane pot sta în jurul unei mese fără să fie mascate dacă știm că sunt toate vaccinate„, a spus Dr. Jha din Singapore. „Cred că răspunsul este da. Riscul ca cineva să răspândească virusul în acest context este extrem de mic. Iar dacă cineva răspândește virusul, ceilalți oameni nu se vor îmbolnăvi foarte tare din cauza lui. „

Pentru adunările mai mari, a le cere oamenilor care vor participa să își administreze un test cu câteva zile înainte de eveniment și apoi în ziua evenimentului adaugă un nivel suplimentar de protecție. Deschiderea ferestrelor și a ușilor sau adăugarea unui filtru de aer HEPA poate fi, de asemenea, de ajutor.

Cum pot merge la școală în siguranță copiii nevaccinați?

Copiii sub 12 ani probabil nu vor fi eligibili pentru vaccinare până la sfârșitul anului. Prin urmare, cel mai bun mod de a-i proteja pe copii este să vă asigurați că toți adulții și copiii mai mari din jurul lor sunt vaccinați. Un raport recent al Centrului de Prevenire și Control al Bolilor (C.D.C.) din SUA a constatat că o învățătoare de școală primară nevaccinată care nu purta mască a transmis virusul la jumătate dintre elevii dintr-o clasă.

Studiile arată că școlile nu au fost o cauză majoră a răspândirii infectărilor, în special atunci când sunt puse în aplicare măsuri de prevenire, precum purtarea măștii în interior, ținerea elevilor la cel puțin un metru distanță în sălile de clasă, încurajarea spălării mâinilor și a testării periodice, precum și punerea în carantină când e nevoie.

În timp ce multe dintre aceste studii au avut loc înainte ca varianta Delta să devină dominantă, ele au avut loc, de asemenea, când majoritatea profesorilor, personalului și părinților nu erau vaccinați, astfel încât experții în sănătate publică speră că aceleași măsuri de precauție vor funcționa și mai bine în această toamnă, când mai mulți profesori și părinți sunt vaccinați.

Poate o persoană vaccinată să viziteze o persoană în vârstă care este vaccinată, în interior, fără mască?

În multe cazuri, va fi relativ sigur pentru persoanele vaccinate să petreacă timp, fără mască, cu o rudă mai în vârstă care este și ea vaccinată. Dar riscul depinde de condițiile locale și de măsurile de precauție pe care vizitatorul le-a luat în zilele premergătoare vizitei. În zonele în care ratele de vaccinare în comunitate sunt scăzute și ratele de transmitere comunitară sunt ridicate, se recomandă mai degrabă întâlnirea în aer liber sau purtarea unei măști.

Dacă sunteți vaccinat, dar ați mers la restaurante, la adunări mari sau ați petrecut timp cu persoane nevaccinate, este o idee bună să practicați mai multă distanțare socială în zilele premergătoare vizitei la o persoană în vârstă sau vulnerabilă. Testarea la domiciliu cu câteva zile înainte de vizită și în ziua vizitei va adăuga un nivel suplimentar de protecție.

Gregg Gonsalves, profesor asistent de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică a Universității Yale, SUA, a declarat că și-a vizitat recent mama în vârstă de 87 de ani și nu a purtat o mască. Dar acest lucru se datorează faptului că amândoi sunt vaccinați, iar el încă lucrează în mare parte de acasă, locuiește într-o zonă puternic vaccinată și are un risc scăzut de expunere. De asemenea, Gregg folosește periodic kituri de testare la domiciliu pentru a fi sigur că nu este contagios. „Dacă tocmai m-am întors de la o adunare mare și aglomerată și ar trebui să mă duc să-mi văd mama, mi-aș pune o mască„, a spus el.

Este sigur să lucrezi într-un birou?

Răspunsul depinde de măsurile de precauție luate la locul de muncă. Compania cere dovada de vaccinare pentru a intra în birou? Persoanele nevaccinate sunt testate în mod regulat? Ce procent de persoane din birou sunt nevaccinate? Ce măsuri a luat compania dumneavoastră pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior? (Modernizarea filtrelor din sistemele de ventilație și adăugarea de aparate de curățare a aerului HEPA sunt două măsuri simple care pot reduce cantitatea de particule virale din aer).

Birourile care impun vaccinarea vor fi mai sigure, dar ratele de vaccinare trebuie să depășească 90 la sută. Chiar și o rată de vaccinare de 85 la sută nu este suficientă, a declarat Dr. Jha din Singapore. „Nu va funcționa pentru că unul dintre cei 15 la sută nevaccinați va provoca, mai devreme sau mai târziu, infectarea fiecărei persoane din acea încăpere”, a spus el.

Ar trebui să fac un vaccin de rapel pentru a mă proteja împotriva Delta?

Cei care au cel mai mult de câștigat de pe urma vaccinurilor de rapel sunt persoanele în vârstă, pacienții cu transplanturi, persoanele cu un sistem imunitar compromis sau cele cu afecțiuni de bază care îi expun unui risc ridicat de complicații cauzate de Covid.  

Mulți specialiști susțin că oamenii vor avea nevoie în cele din urmă de rapeluri, dar e mai logic să aștepte unul conceput special pentru a combate o anumită variantă. „Nu știm dacă un rapel non-Delta ar îmbunătăți protecția împotriva variantei Delta”.  

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent  

Adaptare și traducere după:

  1. New York Times – By Tara Parker-Pope, 3 septembrie 2021
  2. New York Times – by David Leonhardt – 30 august 2021
  3. Sursa foto www.coe.int

Share This Post