Macrobiotică; drepturile moaşelor; între moaşă și doulă

De la Prometeu la Macrobiotica

Lucrare de specialitate realizata de doamna Alexandru Maria, asistent principal dietetica.
Motto: ” Nu exista ceva mai periculos pe lume decat ignoranta sincera si prostia constienta ” – MARTIN LUTTHER KING

Clik pentru download prezentare PPT.
macrobiotica


DREPTURILE PROFESIONALE ALE MOASELOR

SI

DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE FEMEILOR

PUSE SUB SEMNUL

ARBITRARIULUI DE CATRE UNELE MATERNITATI

In cateva maternitati de stat din Bucuresti…si poate si din tara, din dispozitia unor sefi de sectie, moaselor nu le este permis sa asiste nasterile naturale fiziologice, desi in Romania, odata cu aderarea la UE,  exista o legislatie care le confera acest drept profesional.

O incalcare flagranta a drepturilor moaselor din acesta tara – contestate in continuare in Romania prin decizii arbitrare – si  acceptata de reprezentantele acestei categorii profesionale “cu supunere umila”, fara a lua o atitudine ferma din teama de a nu-si pierde slujba sigura de la stat…

De ce aceste decizii abuzive – cu ignorarea legii – luate de sefi de sectie  ale unor spitale/maternitati  care nu vor sa recunoasca drepturile profesionale ale moaselor…???

NU AVEM UN RASPUNS…

RD – gravida Active Center (caz real – ptr  conformitate si detalii contactati Vania Limban –moasa indpendenta /Active Center)  este la a-3-a nastere si isi doreste sa nasca natural cu o moasa intr-o maternitate de stat din Bucuresti.

De ce ? Penttru ca primele doua nasteri au avut loc intr-o maternitate de stat din Bucuresti, in conditii care nici pe departe nu i-au implinit asteptarile…Multa graba, interventii medicamentioase nejustificate, etc.

La prima nastere RD  desi a ajuns la maternitate cu o dilatatie de 4-5 cm, i s-a facut imediat dupa internare declansare /stimulare artificala a travaliului cu calciu si perfuzie cu oxitocina…

La a doua nastere,  medicul care ii urmarea sarcina, i-a propus inca de la inceputl lunii a-9-a – tinand cont de data probabila a nasterii ei –  o nastere cu declansare artificiala a travaliului… in ziua cea mai apropiata de aceasta data…in care el era de garda…

Alte doua stress-uri  prin care RD  a trecut la cele doua nasteri, au fost generate de faptul ca la una din nasteri i s-a facut obligatoriu clisma la internare, cu motivatia  ca “este mai bine asa d-na, ca o sa nasteti mai repede”, si la ambele nasteri pe toata perioada in care a stat in maternitate nu I s-a permis sotului accesul.

Este ceea ce se intampla multor gravide care doresc sa nasca in maternitatile de stat din Bucuresti, in conditiile in care la cateva sute de metri distanta, in maternitatile private, cu multa generozitate  se permite accesul sotului la nastere si chiar coabiarea cu partenera si copilul pe toata perioada de stat in maternitate.

De ce “reguli de aur” atat de de diferite si pana la urma discriminatorii ptr gravidele care nasc in maternitati de stat fata de cele care nasc in maternitati private ?

De ce decizii abuzive luate de sefi de sectie sau directori de spitale/maternitati  care nu respecta drepturile elementare ale pacientului / femeii care naste ?

NU AVEM UN RASPUNS

INTREBARE: Credeti ca va fi posibil ca in Romania, intr-o zi,  sa dispara toate aceste decizii arbitare  si sa inceapa sa fie respectate atat drepturile femeilor de a decide cu cine, unde  si cum vor sa nasca , cat si ale moaselor carora va trebui sa le fie respectat dreptul  profesional legal de asista o nastere natural fiziologica… ?

NB. Deci, RD doreste sa nasca cu o moasa care sa aibe rabdare si sa-i lase travaliul sa decurga natural, fara graba, declansare medicamentoasa si alte interventii…

In acest sens, RD a contactat o maternitate din Bucuresti si i-a raspus politicos ca poate fi asistata de un medic ginecolog…dar nu de o moasa…De ce ?

NU AVEM UN RASPUNS

Credeti ca o putem ajuta pe RD sa nasca cu o moasa intr-o maternitate din Bucuresti…?

Vania Limban
Moasa Independenta


Share This Post