Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie)

Astăzi, populația lumii numără peste 7 miliarde de oameni. Dintre aceștia, aproximativ 15% (1 miliard) trăiesc cu o formă de dizabilitate. 

Persoanele cu dizabilități pot fi afectate de deficiențe vizuale (sau de percepție), afecțiuni auditive, deficiențe de vorbire articulată, dizabilități de învățare ori deficiențe locomotorii (de mobilitate).

Deficiențele locomotorii, de exemplu, pot fi cauzate de afecțiuni care pot fi temporare sau permanente, care pot afecta anumite părți ale corpului sau tot corpul. O serie de afecțiuni sunt asociate dificultăților de mobilitate. Printre ele se numără distrofia musculară, paralizia cerebrală, paralizia, hemiplegia, paraplegia, tetraplegia, poliomielita, scleroza multiplă.

Dacă e să ne referim doar la scleroza multiplă, aceasta este o tulburare a sistemului nervos care atacă creierul şi măduva spinării și provoacă deteriorarea ţesutului nervos. Acest lucru este, de obicei, asociat cu paralizie, spasme musculare, tulburări de vorbire, tremurat sau frisoane ale mâinii. Practic, la o persoană cu scleroză multiplă, o problemă a sistemului imunitar îl face să atace țesutul sănătos, în acest caz, mielina.

Mielina este o substanță grasă care înconjoară și izolează fibrele nervoase. De asemenea, ea ajută nervii să transmită semnale rapid. Dacă mielina este deteriorată sau distrusă, nervul pe care îl izola s-ar putea să nu mai primească semnalele corect. Aceasta înseamnă că semnalele care trec prin nerv pot fi întrerupte sau chiar nu pot fi transmise deloc.

Experții consideră că problemele de mobilitate provocate de scleroza multiplă provin din deteriorarea mielinei din cerebel, acea parte a creierului care ajută la coordonare și mișcare. Aceste probleme de mobilitate pot implica: încordare musculară, rigiditate sau spasme, probleme cu echilibrul, amorțeală severă în picioare, pierderea simțului poziției, care implică conștientizarea poziției picioarelor atunci când mergi, oboseală, slăbiciune musculară, probleme cu vederea, probleme cognitive, mers instabil.

O serie de cercetări din 2018 arată că 50⁠–80% dintre persoanele cu scleroză multiplă au probleme de echilibru și de mers. Acestea vor prezenta o largă varietate de modificări ale mersului, cum ar fi: o viteză mică de mers, o gamă redusă de mișcare a articulațiilor picioarelor, o lungime mai mică a pasului, stabilitate redusă, dificultate la ridicarea părții din față a piciorului, care se numește „căderea piciorului”. Problemele de mers pot crește riscul de cădere.

Conform Societății Americane de Scleroză Multiplă, terapia fizică poate ajuta la ameliorarea multor probleme de mers.

Kineto-terapeutul poate recomanda exerciții vestibulare, care induc dezechilibru, pentru a ajuta o persoană să se adapteze. Aceste exerciții pot include: mișcări ale capului sau ale ochilor sau mersul pe diferite tipuri de suprafețe. De asemenea, el poate recomanda exerciții de stretching pentru a îmbunătăți: flexibilitatea, puterea, echilibrul, coordonarea, relaxarea sau exerciții cardiovasculare.

Unele medicamente prescrise pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea mersului unei persoane prin reducerea rigidității musculare și creșterea vitezei de mers. Multe dispozitive de asistență, cum ar fi bastoanele, cârjele sau bretele, pot fi benefice pentru persoanele cu scleroză multiplă.

Oricine are probleme cu mersul pe jos ar trebui să discute cu profesioniștii din domeniul sănătății despre modalitățile de a reduce riscul de cădere. Aceasta ar putea implica: să nu poarte tocuri înalte, să evite suprafețele alunecoase, să îndepărteze obstacolele și obiectele de care s-ar putea împiedica din casă sau să asigure iluminarea zonelor de tranzit, mai ales noaptea.

Kineto-terapeuții folosesc și diverse teste pentru a verifica modul în care scleroza multiplă afectează mersul unei persoane și pentru a adapta tratamentul.

În plus, orice persoană cu scleroză multiplă care are dificultăți de mers trebuie să apeleze la asistență medicală.

Ce este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități?

Sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată în 1992, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ea își propune să promoveze drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și să crească gradul de conștientizare a situației persoanelor cu dizabilități.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. International Day of Persons with Disabilities (IDPD), 3 December 2021 | United Nations Enable (inclusive sursa foto)
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/ms-walking
  3. http://www.healthcaresales.eu/elearning/page.php?id=258&lng=ro

Share This Post