Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei (TB) – 24 martie 2022. Pandemia și războiul din Ucraina pot avea și alte urmări extrem de grave.

Timp de lectură: 3 minute

În timp ce decesele de tuberculoză au scăzut constant din 2005 până la debutul pandemiei de COVID-19, acestea au crescut din nou, odată cu ianuarie 2020. Aceasta se explică prin întreruperi în acordarea de asistență medicală pentru anumite perioade, dar și fiindcă au fost mai puține persoane diagnosticate și tratate adecvat. În 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat „COVID-19 a inversat ani de progres la nivel mondial în combaterea tuberculozei”.

În 2020, tuberculoza a provocat 1,5 milioane de morți. Practic, ea rămâne al doilea ucigaș infecțios la nivel global, pe locul doi după Covid-19.

OMS a avertizat și că tuberculoza multi-drog rezistentă (MDR-TB)  reprezintă o criză de sănătate publică și o amenințare pentru securitatea sănătății.

Pe de altă parte, potrivit estimărilor OMS, Ucraina are a patra cea mai mare rată de incidență a TB dintre cele 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS. Este țara care raportează anual aproximativ 30.000 de cazuri noi de tuberculoză și are una dintre cele mai mari rate de MDR-TB din lume.

În aceste condiții, invazia Rusiei în Ucraina poate avea un efect devastator pentru controlul tuberculozei în Europa de Est.

Într-un interviu pentru The Telegraph, Dr. Fauci, directorul medical al Statelor Unite, vorbește despre o ”potențială tragedie de sănătate publică”. „Ca specialist de sănătate publică, ca om de știință și ca expert în boli infecțioase, sunt foarte îngrijorat de efectele acestor perturbări care au avut loc deja și vor continua…Spitale care au fost mutate în pivnițe, clinici care s-au închis, lipsa hranei, apei, medicamentelor, condiții precare de locuire, toate vor avea un impact teribil asupra tuberculozei și a altor boli precum HIV sau bolile infecțioase ale copiilor. Războiul va întrerupe programele de vaccinare ale copiilor, iar aceasta va fi o situație de sănătate publică cu adevărat dramatică, pe lângă tragedia vieților pierdute în război”.

În realitate, Dr. Fauci crede că pentru comunitatea științifică devine o provocare să folosească tehnologii moderne pentru a combate această „boala străveche”. „Până acum nu am folosit tehnologie de ultimă oră. Și avem o mulțime de oameni care nu sunt interesați de domeniul TBC pentru că a existat această mentalitate oarecum nepotrivită: ”E o boală veche și avem vaccinul BCG”. Doar că acest vaccin are limitări foarte mari. El este eficient în proporție de 70-80% împotriva celor mai severe forme de TB, cum ar fi meningita TB, dar este mai puțin eficient în prevenirea formei de TB care afectează plămânii.”

Comentariile doctorului Fauci vin după ce doctorul Mike Ryan, șeful programului de urgență al OMS, a declarat că ucrainenii sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut de coronavirus. „De câte ori perturbi societatea în acest fel și pui literalmente milioane de oameni în mișcare, bolile infecțioase vor exploata asta” „Oamenii sunt strânși împreună, sunt stresați, nu mănâncă, nu dorm corespunzător. Sunt foarte sensibili la boli”.

În aceste condiții, doctorul Jarno Habicht, de la OMS, a declarat că sistemele de sănătate din țările vecine trebuie să-și îmbunătățească supravegherea bolilor infecțioase pentru a preveni focarele transfrontaliere de boli precum COVID-19, TBC, rujeola și poliomielita.

Ideea este susținută și de Dr. Fauci care crede că „Noi, comunitatea globală, trebuie să facem tot ce putem pentru a atenua ceea ce va fi o perturbare absolut profundă a asistenței medicale din zonă.”

Ce știm, așadar, despre tuberculoză?

  • În fiecare zi, peste 4100 de oameni mor din cauza tuberculozei și aproape 30000 de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză – în ciuda faptului că aceasta poate fi prevenită și tratată.
  • TBC este principala cauză de deces a persoanelor cu HIV și are o contribuție majoră la rezistența anti microbiană.
  • În 1882, pe 24 martie, Dr. Robert Koch și-a anunțat descoperirea Mycobacterium tuberculosis, bacilul care provoacă tuberculoza.
  • Această descoperire a deschis calea către diagnosticarea și tratarea acestei boli.
  • La momentul la care Koch își anunța descoperirea la Berlin, tuberculoza făcea ravagii în Europa și în America, provocând moartea a 1 din 7 oameni.
  • Ziua Mondială a TBC, marcată anual pe 24 martie are rolul de a sensibiliza populația că tuberculoza rămâne și astăzi un pericol în mare parte din lume, provocând moartea a aproape un milion și jumătate de oameni în fiecare an.

În plus, Ziua mondială a TBC aduce anul acesta provocări importante mai ales în regiunea Europei de Est.

Sunt provocări care trebuie conștientizate de autoritățile sanitare din țările vecine Ucrainei și pentru care acestea au nevoie de pregătire suplimentară pentru a evita îmbolnăviri și suferințe suplimentare celor aduse de acest război.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent  

Surse de documentare:

  1. World TB Day 2022 – Online Talk Show (who.int)
  2. World TB Day | TB | CDC
  3. Stop TB Partnership | World TB Day
  4. War in Ukraine could lead to ‘devastating’ tuberculosis problem, warns Anthony Fauci (telegraph.co.uk)
Share This Post