„Arta îngrijirilor de sănătate – Complexitatea unei profesii moderne” –tema conferinței din 2022 a filialei București

Această perioadă ne aduce, ca de obicei, două evenimente de referință pentru profesiile noastre: Ziua Internațională a Moașelor – 5 mai 2022 și Ziua Internațională a Asistenților Medicali – 12 mai 2022. În plus, de ele se leagă și cea  mai recentă conferință anuală a filialei București.

Să nu uităm că anul acesta marchează înființarea, în urmă cu 100 de ani, a Confederației Internaționale a Moașelor, care a început ca Uniunea Internațională a Moașelor din Belgia. Așadar, ce temă mai bună pentru Ziua Internațională a Moașelor 2022 decât „100 de ani de progres”.

Moașele, care au fost parte integrantă a medicinei europene de secole, sunt îngrijitorii de primă linie ai sănătății materne și a copilului. Acestea sprijină femeile pe tot parcursul sarcinii, oferă îngrijire antenatală, la naștere și postnatală și servicii de planificare familială.

Potrivit ”Raportului din 2021 privind situația profesiei de moașă la nivel mondial” realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Confederația Internațională a Moașelor, alături de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, deficitul global de moașe este de 900 000. Același raport ne spune că, dacă guvernele lumii ar investi în moașe, 4.3 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an, până în anul 2035. Acest număr include decesele materne, decesele neonatale și născuții morți. Această investiție în acest grup de profesioniști din domeniul sănătății, în principal femei, ar putea satisface 90% din nevoile de sănătate a reproducerii din lume și ar putea preveni 65% din decesele materne și ale nou-născuților.

Apoi, la 12 mai, lumea marchează Ziua Internațională a Asistenților Medicali, un omagiu pentru contribuția asistenților medicali la îngrijirea sănătății și la securitatea globală în domeniul sănătății. Deși asistentele și moașele reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă din domeniul sănătății din Regiunea Mediterană de Est a OMS, aici se înregistrează 17% din deficitul global de 5,9 milioane de asistenți medicali, conform raportului „Situația asistenților medicali în lume în 2020: investiții în educație, locuri de muncă și leadership”. Regiunea are a doua cea mai scăzută densitate de asistenți medicali dintre regiunile OMS, cu 15,6 asistenți la 10 000 de locuitori, variind de la mai puțin de 1 la 81 de asistenți la 10 000 de locuitori.

Similar cu efortul pentru protejarea mamelor și copiilor prin investiția în moașe, guvernele  noastre trebuie să acorde prioritate investiției în asistenții medicali, prin măsuri echitabile, transparente și realiste pentru a construi o forță de muncă de îngrijire medicală înalt calificată și capabilă să facă față contextelor pline de provocări, așa cum a demonstrat și pandemia COVID-19, precum și nevoilor în schimbare ale populației, și să asigure sănătatea tuturor.

Celebrate în întreaga lume, de toată comunitatea medicală, cele două evenimente reper pentru profesiile noastre au devenit temele în jurul cărora a fost modelat programul conferinței anuale a filialei noastre. Ea s-a derulat online, în perioada 18-20 mai 2022.

În cadrul celor 11 sesiuni din cadrul conferinței, lectorii și participanții au discutat despre: pandemia de COVID-19, această istorie aflată încă în plină desfășurare; promovare, prevenție și îngrijirea sănătății și despre asistentul medical care, în cadrul echipei medicale multidisciplinare, are un rol esențial pe aceste zone; leadership-ul în îngrijirea de sănătate și cum influențează acesta eficiența, eficacitatea și ce impact are asupra mediului de lucru și asupra calității îngrijirii pacientului; generarea și evaluarea celor mai bune practici bazate pe dovezi – elementele esențiale ale cercetării în îngrijirile de sănătate; sănătatea mentală și starea de bine; siguranța pacientului, siguranța personalului medical; profesia de moașă și 100 de ani de progres la nivel internațional; metode noi de diagnosticare și tratament în oncologie; calitatea în îngrijirile de sănătate – de ce este ea în centrul preocupărilor noastre; Long Covid; consilierea pacienților cu diabet zaharat.

Programul conferinței s-a dovedit o demonstrație a modului în care experiențele, provocările și oportunitățile actuale pun presiune asupra profesiilor de moașă și asistent medical și le modelează evoluția, dar și cum  au progresat și au beneficiat acestea de progresele tehnologice și de cunoaștere științifică.

Folosesc și acest prilej pentru a mulțumi reprezentanților la cel mai înalt nivel – doamnei Diana Loreta Păun, consilier Prezidențial; domnului Alexandru Rafila, ministru al Sănătății; domnului Nelu Tătaru, președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților; domnului Mircea Timofte, președinte al OAMGMAMR; doamnei Cătălina Poiană, președinte al Colegiului Medicilor București; doamnei Cassandra Butu, șef birou Organizația Mondială a Sănătății în România; domnului Viorel Hușanu, președinte al Uniunii Sindicale SANITAS București; invitaților speciali, colaboratorilor și prietenilor organizației noastre din Norvegia, Marea Britanie, Republica Cehă, tuturor vorbitorilor, moderatorilor, participanților și sponsorilor care au contribuit la reușita lucrărilor conferinței.

Nu în ultimul rând, vă invit, ca de fiecare dată, să citiți cel mai recent număr al revistei eAsistent și, împreună cu echipa editorială, vă dorim o lectură cât mai plăcută și instructivă.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post