Cum să îmbătrânim sănătos și activ – sfaturi practice pentru cei de vârsta a doua

Timp de lectură: 4 minute

Știința ne demonstrează că putem îmbătrâni păstrându-ne corpul și mintea sănătoase și trăind una dintre cele mai satisfăcătoare perioade a vieții, în care suntem mai încrezători în noi și avem mai multă răbdare și înțelepciune.

Iată câteva dintre secretele pe care ni le dezvăluie știința pentru a putea face exact acest lucru: să îmbătrânim sănătos și activ.

Mergeți periodic la controlul medical, chiar și dacă vă simțiți bine.  Aceste vizite la medic vă pot ajuta să depistați timpuriu diverse probleme medicale.

Cele mai recomandate consultații sau investigații medicale sunt următoarele:

  • Testele de tensiune arterială și colesterol;
  • Investigațiile pentru depistarea cancerului de colon sau de sân;
  • Screening de cancer de col uterin;
  • Controalele de piele;
  • Consultațiile pentru vaccinarea anti-gripală, mai ales pentru persoanele cu comorbidități care îi fac vulnerabili în cazul unor forme mai grave de gripă.

Și nu uitați de medicul dentist și de medicul oftalmolog.

Adoptați o alimentație bazata pe legume, fructe, cereale integrale, fibre, nuci și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Mâncați mai puțină carne roșie, unt, zahăr, sare și alimente procesate. Multe studii au constatat că această dietă vă poate ajuta să trăiți mai mult și vă protejează împotriva bolilor de inimă, a cancerului, a bolii Parkinson și a bolii Alzheimer. Cercetătorii cred că unul dintre modurile în care funcționează este prin schimbarea benefică pe care o asemenea dietă o aduce unor părți din cromozomii dumneavoastră, ale căror probleme sunt legate de bolile vârstei a treia.

Consumarea fibrelor este deosebit de benefică – oferă relativ rapid senzația de sațietate, reduce nivelul colesterolului și îmbunătățește diversitatea micro-florei intestinale, dovedită a fi în legătură directă cu o mai bună stare de sănătate. Astfel, consumul de fibre scade riscul îmbolnăvirii de boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer de colon. De asemenea, ne ajută să evităm constipația, care este mai frecventă la adulții în vârstă. După vârsta de 50 de ani, bărbații ar trebui să vizeze 30 de grame de fibre pe zi, iar femeile, 21 de grame pe zi.

Încercați să faceți exerciții fizice 30 de minute în fiecare zi. Exercițiile fizice regulate – mai ales dacă le faceți suficient de repede încât să rămâneți puțin fără suflare – oferă beneficii uriașe pentru sănătate. Ajută la menținerea sănătății cardio-vasculare si a celulelor creierului (cercetările sugerează că exercițiile aerobice pot întârzia apariția sau îmbunătăți simptomele bolii Alzheimer).

Rămâneți conectat social – singurătatea este dăunătoare pentru sănătate. Dacă vă simțiți singur – indiferent dacă locuiți singur sau împreună cu cineva, dacă aveți mulți prieteni sau niciunul – vă crește riscul de a suferi de demență sau depresie. Persoanele în vârstă care declară că se simt părăsite și izolate au mai multe probleme cu îndeplinirea cu succes a sarcinilor zilnice. De asemenea, acestea mor mai devreme decât persoanele care se simt mai puțin singure. Cercetătorii au descoperit că persoanele singure au niveluri mai ridicate de hormoni de stres care provoacă inflamație cronică în organism. Un alt studiu a descoperit că persoanele care se simt singure au mai mulți anticorpi la anumiți viruși herpetici, un semn de stres în sistemul lor imunitar. Așadar, rămâneți conectați social, cu familia și prietenii, faceți-vă prieteni noi, faceți muncă voluntară sau pur și simplu ajutați pe cineva la nevoie.

Evitați deshidratarea, care vă poate face să vă simțiți obosit și confuz. Apa, dar și ceaiul, cafeaua și sucurile de fructe vă vor ajuta, de asemenea, să vă mențineți hidratat, dar evitați băuturile carbogazoase cu zahăr.

Consumați alcool conform recomandărilor medicului. Prea mult alcool poate dăuna ficatului și poate provoca unele tipuri de cancer. Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două pahare pe zi; femeile nu ar trebui să bea mai mult de unul. Păstrați cel puțin două zile pe săptămână fără a consuma alcool pentru a da timp ficatului să se refacă și nu depășiți limitele zilnice recomandate.

Evitați tutunul. Acesta dăunează aproape fiecărui organ din corpul dumneavoastră. Țigările, tutunul de mestecat și alte produse cu nicotină provoacă boli de inimă, cancer, boli pulmonare și gingivale și multe alte probleme de sănătate. Nu este niciodată prea târziu pentru a renunța. Corpul dumneavoastră începe să se vindece în 20 de minute de la ultima țigară. Riscul de a face un atac de cord scade imediat. Într-un an, riscul de a dezvolta boli de inimă scade la jumătate.

Rămâneți optimist și recunoscător. Viața ne pune la încercare în multe feluri. Cei dragi mor, ne putem pierde serviciul și pot apărea probleme de sănătate. Dar o privire pozitivă asupra vieții ne poate fi un aliat puternic. Atunci când alegeți să fiți optimist și recunoscător, mintea și corpul dumneavoastră răspund la fel. Persoanele optimiste și recunoscătoare trăiesc mai mult și au mai puține atacuri de cord și depresii decât persoanele mai negative. Un studiu a constatat că gândirea pozitivă cu privire la îmbătrânire poate prelungi durata de viață cu circa 7 ani, ținând cont de factori precum sexul, bunăstarea și starea generală de sănătate.

O perspectivă optimistă vă poate ajuta să faceți mai multe exerciții fizice și să mâncați mai bine. Iar acest lucru, la rândul său, vă ajută să rămâneți plin de speranță și fericit, deoarece vă simțiți mai bine.

Puteți învăța să fiți optimist. Este nevoie doar de timp și de practică. Lucrurile pe care le puteți face includ: 1. zâmbiți, chiar și un zâmbet fals poate ajuta la scăderea stresului. 2. faceți lucruri bune pentru ceilalți. 3. înconjurați-vă de oameni care vă ridică moralul. 4. acceptați lucrurile pe care nu le puteți schimba.

Evitați insomnia. Insomnia este frecventă la adulții în vârstă. Ce ajută: să vă treziți și să dormiți în fiecare zi după un program; să vă păstrați dormitorul întunecat; să evitați cofeina sau alcoolul seara; să nu dormiți mai mult de 20 de minute în timpul zilei; să vă consultați medicul dacă vreunul dintre medicamentele pe care le luați ar putea să vă țină treaz.

Protejați-vă dinții. Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi și folosiți zilnic ața dentară.  Faceți controale regulate și, dacă purtați proteze dentare sau aveți o punte, cereți medicului dentist să verifice dacă acestea se potrivesc corect.

Aveți grijă de picioarele dumneavoastră. Puteți aplica o cremă hidratantă pentru a preveni uscarea pielii și tăindu-vă unghiile de la picioare corect. Asigurați-vă că aveți încălțăminte care se potrivește corect si este confortabilă.

Provocați-vă mintea. Activitățile precum dezlegarea de cuvinte încrucișate, Sudoku, șah sau cititul sunt toate bune pentru creierul tău. Continuați să învățați și să încercați lucruri noi pentru a vă stimula puterea creierului. Acest lucru ajută la scăderea riscului de apariție a bolii Alzheimer.

Amânarea pensionării este o altă măsură de protecție împotriva declinului cognitiv, a constatat un studiu recent realizat de o echipă de cercetători afiliați Institutului Max Planck pentru Cercetare Demografică (MPIDR) din Rostock, Germania, condusă de Angelo Lorenti, care a analizat datele din U.S. Health and Retirement Study colectate de la 20.000 de americani cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, participanți pe piața muncii în perioada 1996-2014. Participarea pe piața muncii până la vârsta de 67 de ani încetinește declinul cognitiv și oferă protecție împotriva tulburărilor cognitive, cum ar fi cele cauzate de Alzheimer. Acest efect protector pare să se mențină indiferent de sex și de nivelul de educație sau ocupațional. Aceste constatări au fost publicate recent în revista SSM Population Health.

Am investigat modul în care schimbările demografice interacționează cu dinamica socială și a pieței muncii„, spune Angelo Lorenti. “În multe țări, guvernele au adoptat politici de creștere a vârstei legale de pensionare. De aceea, este relevant să înțelegem dacă pensionarea la vârste mai înaintate poate avea consecințe asupra sănătății, în special asupra funcției cognitive. Studiul nostru sugerează că ar putea exista o consecință neintenționată a amânării pensionării„, spune Angelo Lorenti, și anume amânarea declinului cognitiv, o consecință deosebit de benefică atât pentru persoana în cauza, cât și pentru societate, în mod direct, prin contribuțiile pe care persoana le aduce în continuare, dar și indirect, prin reducerea poverii bolilor asupra societății.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Aging Well: 9 Scientific Tips for Growing Older With Healthy Body and Mind (webmd.com)
  2. How to age well: 10 tips for healthy ageing | Age UK
  3. MPIDR – Postponed Retirement Slows Cognitive Decline (mpg.de)
  4. Diet and Exercise: Choices Today for a Healthier Tomorrow | National Institute on Aging (nih.gov)
  5. How to Age Well – Well Guides – The New York Times (nytimes.com)
Share This Post