Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie

Timp de lectură: 8 minute

Cavan Images/Getty Images

Diabetul este o boală cronică care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. Există trei tipuri principale de diabet: tip 1, tip 2 și diabet gestațional.

Fiecare dintre noi ar trebui să fie atent la următoarele semne de diabet și să-și testeze glicemia dacă:

  1. Urinează des, mai ales noaptea;
  2. Îi este foarte sete;
  3. Slăbește, fără a urmări acest lucru;
  4. Îi este foarte foame;
  5. Are privirea încețoșată;
  6. Are mâinile sau picioarele amorțite, sau simte furnicături în ele;
  7. Se simte foarte obosit;
  8. Are pielea foarte uscată;
  9. Are răni care se vindecă greu;
  10. Are mai multe infecții decât de obicei.

Se consideră că diabetul de tip 1 este cauzat de o reacție autoimună (corpul se atacă singur, din greșeală). Această reacție împiedică organismul să producă insulină. Aproximativ 5-10% dintre persoanele cu diabet au acest tip 1 de boală. Simptomele diabetului de tip 1 se dezvoltă adesea rapid. Este, de obicei, o boală diagnosticată la copii, adolescenți și adulți tineri. Dacă aveți diabet de tip 1, va trebui să luați insulină în fiecare zi pentru a supraviețui. În prezent, nimeni nu știe cum să prevină diabetul de tip 1.

În cazul persoanelor care au diabet de tip 2, corpul lor nu folosește bine insulina și nu poate menține zahărul din sânge la niveluri normale. Aproximativ 90-95% dintre persoanele cu diabet zaharat au tipul 2. Acesta se dezvoltă de-a lungul multor ani și este de obicei diagnosticat la adulți (dar din ce în ce mai mult la copii, adolescenți și adulți tineri).

Este posibil să nu observăm semnele de mai sus, așa că este important să ne testăm glicemia cu periodicitate. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau amânat prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi: scăderea în greutate; alimentația sănătoasă, exercițiile fizice.

Diabetul gestațional se dezvoltă la femeile însărcinate care nu au avut niciodată diabet. Dacă mama are diabet gestațional, copilul ar putea avea un risc mai mare de probleme de sănătate. Diabetul gestațional dispare de obicei după nașterea copilului. Cu toate acestea, el crește riscul de diabet de tip 2 mai târziu în viață la mamă, iar copilul are mai multe riscuri de a dezvolta obezitate în copilărie sau ca adolescent și de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață. De obicei, diabetul gestațional nu are niciun simptom. Dacă sunteți însărcinată, medicul dumneavoastră ar trebui să vă testeze pentru diabet gestațional între săptămânile 24 și 28 de sarcină.

Pentru că este cel mai frecvent, mulți oameni se pot întreba cum să controleze diabetul de tip 2 fără medicamente. Practic, o dietă și un stil de viață sănătos ar putea ajuta oamenii să gestioneze diabetul de tip 2 și alte aspecte ale sănătății lor.

Pentru a ajuta oamenii să mențină glucoza din sânge într-un interval sănătos, Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă:

  1. să acționeze pentru un bun management al greutății;
  2. să urmeze o dietă hrănitoare;
  3. să facă exerciții fizice regulate;
  4. să renunțe la fumat;
  5. să reducă impactul stresului.

Dacă modificarea dietei și a stilului de viață nu ajută la menținerea unui nivel sănătos de zahăr din sânge, medicii pot recomanda acelei persoane o serie de medicamente. Cu toate acestea, dacă cineva primește un diagnostic de diabet la vârsta adultă și zahărul din sânge este doar ușor crescut, este posibil ca medicamentele să nu fie necesare.

În cele ce urmează veți găsi o serie de recomandări despre cum să controlăm diabetul de tip 2 fără medicamente.

Un studiu din 2020 raportează că practicile unui stil de viață sănătos ar putea aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 sau care prezintă factori de risc pentru această afecțiune. Astfel de măsuri pot întârzia sau împiedica dezvoltarea sa, pot trata sau pot pune diabetul în remisie. Această metodă de control al zahărului din sânge poate fi atât de eficientă încât autorii studiului o numesc medicament pentru stilul de viață.

Următoarele practici de stil de viață sănătos pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge: 1. Acționați pentru un bun management al greutății. La persoanele supraponderale sau cu probleme de obezitate, pierderea semnificativă în greutate poate duce la reducerea glicemiei atât la diabetici cât și la cei persoanele care nu au diabet. Practic există două moduri de a gestiona greutatea: să mănânci o dietă sănătoasă și echilibrată și să faci exerciții fizice regulate. Cheia pierderii în greutate implică consumul de mai puține calorii decât cele pe care le folosește organismul pentru activități și procese fiziologice.

2. Urmați o dietă hrănitoare. O dietă sănătoasă constă în consumul de alimente hrănitoare în porții adecvate, evitând sau limitând alimentele nenutritive. Alimentele pe care oamenii le pot mânca pot include: • cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, orez brun și pâine cu cereale integrale • fructe și legume • pește neprăjit, bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul și păstrăvul de lac • carne slabă, cum ar fi mușchiul și carnea albă de pui sau curcan • uleiuri vegetale ne tropicale, cum ar fi uleiul de măsline • nuci și semințe nesărate • leguminoase, precum fasolea și mazărea • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Alimentele și ingredientele pe care oamenii trebuie să le limiteze pot include: • alimente și băuturi dulci, cum ar fi bomboane, prăjituri, jeleu, miere, suc, ceai dulce, băuturi din fructe și sucuri concentrate de fructe • aditivi alimentari dulci, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză, dextroză, maltoză, fructoză și zaharoză • carne procesată și grasă, cum ar fi slănină, hot dog și bucăți grase de vită și porc • alimente sărate • alimente parțial hidrogenate și cu grăsimi trans, cum ar fi margarina tare, floricele de porumb la microunde, pizza congelată, deserturi • grăsimi saturate, cum ar fi alimentele care conțin ulei de palmier sau ulei de cocos.

 Asociația Americană de Diabet recomandă o dietă similară cu dieta mediteraneeană, care se concentrează pe: fructe, legume, cereale integrale, nuci, ulei de măsline, pește gras.

3. Faceți exerciții fizice regulate. Exercițiile fizice ajută la gestionarea zahărului din sânge și arde caloriile, ceea ce contribuie la pierderea în greutate. Activitatea fizică crește, de asemenea, sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută zahărul din sânge să intre în celulele din sânge. Oamenii ar trebui să-și propună să facă zilnic 30 de minute de activitate fizică moderată, însumând cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână. Experții clasifică o plimbare rapidă ca exercițiu moderat. Similar, 75 de minute pe săptămână de activitate aerobă viguroasă este la fel de benefică.

4. Renunțați la fumat. Fumătorii au un risc cu 30-40% mai mare de a dezvolta diabet decât nefumătorii. De asemenea, fumatul crește temporar glicemia, ceea ce reprezintă o provocare suplimentară în menținerea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte complicații ale diabetului, cum ar fi boli de rinichi și leziuni ale nervilor.

 5. Gestionați stresul. Studii efectuate în 2019 sugerează că, deși stresul nu provoacă diabet de tip 2, îl poate agrava. Stresul stimulează eliberarea de hormoni care interferează cu reglarea glicemiei. De asemenea, stresul face ca o persoană să se implice în practici care îngreunează gestionarea zahărului din sânge, cum ar fi supraalimentarea și fumatul. O modalitate de a reduce stresul implică ca fiecare dintre noi să ia o pauză de la electronice cel puțin 30 de minute pe zi și să petreacă timpul respectiv în natură.

O altă recomandare importantă pe care o puteți urma este restricționarea intervalului de timp în care consumați alimente, un subiect intens dezbătut de nutriționiști. Dacă fereastra în care consumați alimente este prea scurtă, să zicem 6 ore, s-ar putea să nu fie ușor să vă țineți de această rutină pentru câteva săptămâni. Dacă fereastra în care consumați alimente este prea generoasă, efectul poate fi prea mic asupra sănătății metabolice a persoanei.

Potrivit unui mic studiu (în care au intrat 14 femei în postmenopauză, supraponderale și cu diabet de tip 2 cărora li s-a cerut să-și mănânce toate mesele în timpul unei ferestre zilnice de 10 ore) cercetătorii au descoperit că acest lucru a dus la niveluri mai scăzute ale glucozei și un plus de 3 ore în intervalul glicemic sănătos, comparativ cu mesele consumate pe parcursul a 14 ore. Dincolo de dimensiunea mică a eșantionului, o limitare a acestui studiu este și faptul că încă nu este posibil să spunem dacă persoanele cu pre diabet ar vedea aceleași beneficii metabolice. Totuși, studiul demonstrează valoarea unei ferestre de 10 ore în care sunt consumate alimente mai ușor tolerabilă pentru persoanele care doresc să încerce acest model.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. What is diabetes? | CDC
  2. Diabetes Basics | CDC
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-carb-diet-may-reduce-type-2-diabetes-risk-promote-weight-loss
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/bionic-pancreas-could-provide-excellent-control-of-type-1-diabetes
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/chicken-recipes-diabetic

Share This Post