Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică, de Gabor Mate, Editura Herald, 2022

Cu peste patru decenii de experiența clinică, Mate a ajuns să recunoască predominanta înțelegere a „normalității” ca fiind una incompletă, deoarece neglijează cu totul rolul pe care atât traumele, cât și stresul, precum presiunile vieții moderne, le exercita asupra corpului și minții noastre în detrimentul stării de sănătate. Cu toata expertiza și sofisticarea tehnologică, medicina occidentală eșuează să trateze persoana ca întreg, ignorând modul în care cultura toxică din zilele noastre stresează organismul, încarcă sistemul imunitar și subminează echilibrul emoțional.

În cea mai recentă carte a sa, Gabor Mate își dirijează atenția către a deconstrui cele mai comune mituri despre ceea ce ne îmbolnăvește. El subliniază punctele comune ce apar între bolile indivizilor și declinul coeziunii sociale, oferindu-ne un ghid pentru sănătate și vindecare plin de compasiune. Scrisă alături de fiul sau Daniel Mate, Mitul normalității este cea mai ambițioasa carte a lui Gabor Mate de până acum.

Cartea este o investigație revoluționara a surselor bolilor, o critică încurajatoare a modului în care societatea poate favoriza dezvoltarea afecțiunilor cronice, dar și o cale către sănătate și vindecare. Cartea tratează: 

  1. Tensiunea dintre atașament și autenticitate exprimată prin deconectarea de sine; 
  2. Amprenta traumei și a stresului cronic în societate; 
  3. Modurile în care ideea de normalitate a culturii occidentale moderne subminează bunăstarea și dezvoltarea; 
  4. Conexiunile dintre emoții și sistemul nervos și imunitar; 
  5. Aspectele profunde ale compasiunii și calea spre reconectare.
Share This Post