Ziua Internațională de Conștientizare a HPV (4 martie)

Timp de lectură: 5 minute

Ziua Internațională de Conștientizare a virusului papiloma uman (HPV) este marcată anual pe 4 martie.

Ea a fost aleasă pentru a ajuta la creșterea conștientizării despre HPV și pentru a educa populația cu privire la importanța vaccinării și a altor măsuri preventive.

Atunci când vorbim despre aceste subiecte, oamenii reușesc să înțeleagă mai bine pericolele, semnele și simptomele HPV.

Ce se știe cu siguranță este că virusul HPV (care este un virus comun și periculos) este cauza majoră a cancerului de col uterin. Potrivit International Papillomavirus Society, boala afectează peste 700.000 de oameni în fiecare an.

Deși povara la nivel mondial este mare, ea nu este distribuită în mod egal între națiuni. Mai mult de 85% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin apar în țările cu venituri mici și medii.

Printre explicațiile la care vă invit să reflectați este dacă nu cumva lipsa educației și a folosirii metodelor de prevenție poartă responsabilitatea acestor pierderi în țările cu venituri mici și medii?

Revenind la acest virus periculos, alături de cancerul de col uterin, se mai știe că HPV provoacă și unele tipuri de cancer de piele, cancer de gât, cancer oral, cancer anal, vaginal, vulvar și de penis.

Știm despre HPV că se transmite prin contact direct cu o persoană infectată. Infecția este asimptomatică în majoritatea cazurilor și virusul poate fi eliminat de sistemul imunitar înainte ca acesta să dezvolte un efect patogen. De asemenea, poate duce la o boală virală persistentă care se poate manifesta în moduri diferite. Cum aminteam, poate duce la cancer, leziuni ale pielii și mucoaselor. Cancerele genitale, cum ar fi cancerul de col uterin, vagin, vulvă, anus și penis apar atunci când sistemul imunitar nu reușește să elimine rapid virusul din organism.

Există însă și o speranță: cancerul de col uterin este printre puținele afecțiuni maligne care ar putea fi eliminate la nivel global prin imunizarea împotriva tulpinilor oncogene ale virusului papiloma uman (HPV), agentul infecțios cu transmitere sexuală care provoacă majoritatea cancerelor cu această topografie.

Așadar, instrumente de protecție bine stabilite, cum ar fi măsurile de prevenire primară (vaccinarea) și măsurile de prevenire secundară (screening) pot fi utilizate pentru a preveni cancerele asociate cu HPV.

Ziua Internațională de Conștientizare a virusului papiloma uman (HPV)  este și o ocazie să aflăm despre țări care au programe de screening care deja și-au demonstrat eficiența. Diagrama aceasta indică exemplul SUA.

Așadar, acest eveniment are drept scop ca toată lumea de pe glob să conștientizeze pericolul HPV și să-și dorească să devină activă în a lua măsuri concrete pentru a opri răspândirea virusului.

Pasul următor este educarea publicului larg cu privire la acțiunile de urmat pentru a preveni eficient răspândirea virusului, deoarece HPV este o problemă majoră de sănătate care afectează o mulțime de oameni.

În plus, acest eveniment est dătător de speranță pentru că reprezintă  o oportunitate de a recunoaște și de a sărbători supraviețuitorii cancerelor asociate cu HPV.

Așadar, ce trebuie să știm despre HPV (și-i putem învăța și pe cei dragi)?

  1. Testele Papanicolau ajută la prevenirea cancerului: efectuarea unui test Papanicolau poate reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin cu aproximativ 70%.
  2. Nu există leac: în prezent nu există un remediu pentru HPV, dar există un vaccin.
  3. Poate fi asimptomatic: unii oameni nu dau semne de infecție, dar pot ști că au virusul doar dacă au un rezultat anormal de test Papanicolau.
  4. HPV poate dispărea de la sine, uneori, în decurs de doi ani, fără a provoca probleme de sănătate la purtător. Însă rămâne riscul de transmitere.
  5. Provoacă probleme de sănătate: negii genitali și cancerul pot fi cauzate de H.P.V.

Care sunt măsurile prin care vă puteți proteja de cancerele asociate HPV?

  1. Faceți regulat teste care pot indica un risc.
  2. Vaccinați-vă, dacă vă aflați în intervalul de vârstă eligibil pentru vaccinare (11-45 de ani), pentru a vă proteja.
  3. Dacă aveți pe cineva drag în intervalul de vârstă eligibil pentru vaccinare, ar trebui să încurajați persoana să se vaccineze împotriva HPV, pentru a fi protejată.
  4. Educați-i pe toți cei dragi despre pericolele HPV și încurajați-i să ia măsuri de prevenire.
  5. Împărtășiți ce știți pe rețelele sociale cu prietenii și cu cei dragi, pentru a lărgi cercul celor care află despre pericole și se pot proteja.

Ce este bine să știți: virusul HPV poate pune viața voastră sau a celor dragi în pericol, în timp ce vaccinarea este sigură, eficientă și cu protecție de lungă durată. Dacă alegeți să nu vă vaccinați, din diverse motive, fiți responsabili și faceți teste periodice. Vă pot salva viața. Faceți o alegere informată!

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. HPV AWARENESS DAY – March 4, 2023 – National Today
  2. HPV Awareness Day – NCI (cancer.gov) și sursa foto 1
Share This Post