Medicina de familie și asistența primară comunitară în 4 țări europene – Danemarca, Marea Britanie, Olanda și Spania. Episodul 3 – Marea Britanie

Timp de lectură: 7 minute

Sursa foto: www.iamexpat.nl

În Marea Britanie, medicii de familie sunt primul și cel mai frecvent punct de contact al pacientului cu profesioniștii din domeniul sănătății. Aici, serviciile de asistență medicală primară, care includ medicina de familie, farmacia, stomatologia și optometria, asigură marea majoritate a contactelor clinice derulate prin National Health System (NHS, sistemul național de sănătate din Marea Britanie), pentru mai puțin de o zecime din bugetul acestuia.

Cabinetul de medicină generală este, de obicei, primul punct de contact pentru simptomele fizice și psihologice la adulți și copii. Aici pacientul poate consulta un medic de familie sau o asistentă medicală. În ultimii ani, a crescut furnizarea de surse alternative de consiliere, cum ar fi NHS Direct (telefonic și online) și centrele de consultații fără programare (așa numitele “walk-in centers”). În plus, a fost promovată contribuția farmaciștilor comunitari, pentru gestionarea bolilor minore.

Medicina de familie este, de asemenea, principalul furnizor de servicii de gestionare a bolilor cronice, unde este de remarcat contribuția importantă a asistenților medicali.

Cele mai multe cazuri de diabet de tip 2, hipertensiune, astm, BPOC, anxietate și depresie sunt gestionate în întregime în cadrul asistenței medicale primare, cu trimitere la un specialist doar dacă gestionarea este problematică. Pentru afecțiuni mai neobișnuite și mai complexe, cum ar fi artrita reumatoidă și bolile intestinale inflamatorii, îngrijirea este împărțită cu un specialist. În mod similar, îngrijirea pacienților în fază terminală și gestionarea demenței severe este de obicei împărțită între medicul de familie și colegii specialiști.

Nașterile și decesele pe care le gestionau odinioară medicii de familie sunt acum, în mare parte, de competența specialiștilor.

Bolile de care se ocupă medicii de familie au devenit mai complexe și mai cronice în ultimele decenii. În prezent, aproximativ 15 milioane de britanici suferă de boli cronice, cum ar fi diabetul și demența. Medicii de familie efectuează de două ori mai multe consultații cu pacienți frecvenți (cei care vin la clinică mai des decât 90% dintre ceilalți pacienți) decât în urmă cu 20 de ani. Acești pacienți, care sunt mai în vârstă și care suferă de mai multe afecțiuni, ocupă aproximativ patru din zece consultații la o clinică.

Asistența medicală primară este și principalul furnizor de servicii de prevenție primară (vaccinarea copiilor și vaccinarea împotriva gripei) și de prevenție secundară (inclusiv depistarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și a cancerului de col uterin). Unele programe de screening, de exemplu pentru cancerul de sân și de intestin și anevrismul aortic pot fi derulate în incinta cabinetului, deși nu sunt oferite prin medicina de familie.

Medicii de familie și asistenții medicali oferă consiliere în materie de contracepție și contribuie la supravegherea sănătății copiilor, în colaborare cu vizitatorii de sănătate, care pot avea sediul în cabinet sau în altă parte în localitate.

Îngrijirea prenatală este, de obicei, condusă de moașe.  

Alte aspecte ale promovării sănătății, de exemplu, promovarea exercițiilor fizice și recomandări privind fumatul și alcoolul, sunt adesea inițiate în cadrul asistenței medicale primare, dar pot implica și servicii specializate din afara cabinetului.

Asistenții medicali pot oferi sesiuni clinice speciale pentru anumite grupuri, cum ar fi cei cu diabet sau BPOC.

Majoritatea medicilor de familie lucrează în grupuri de doi sau mai mulți medici și împart cabinetul de medicină de familie cu asistenți medicali și personal administrativ, cu care au loc întâlniri regulate față în față. Alți membri ai personalului de asistență medicală primară din cadrul NHS, cum ar fi consilierii în materie de consum de droguri, alcool și fumat, pot efectua consultații în spațiile cabinetului de medicină generală.

Medicii de familie au acces la echipamente de bază pentru a efectua un examen fizic complet și teste de diagnosticare (de exemplu, sumar de urină și măsurarea glicemiei). De obicei, spațiile includ echipamente de diagnostic mai specializate, cum ar fi ECG-uri și spirometre, iar în unele cazuri, monitoare ECG și de tensiune arterială și ecografe. Analizele de sânge și alte probe sunt de obicei prelevate în cabinet și trimise la un laborator local pentru analiză.

The Quality and Outcomes Framework este un cadru contractual care oferă cabinetelor stimulente financiare pentru a efectua controale de rutină pentru afecțiunile specificate și pentru a atinge obiectivele, de exemplu în ceea ce privește controlul tensiunii arteriale și al nivelului de colesterol. Majoritatea obiectivelor sunt legate de gestionarea bolilor cronice.

Deficitul de medici este de departe cea mai mare provocare cu care se confruntă medicina de familie. În timp ce în spitale există cu 15% mai mulți medici debutanți decât în 2019, în medicina de familie există cu 2% mai puțini medici de familie. O analiză efectuată de Health Foundation a constatat că în Anglia lipsește echivalentul a 4.200 de medici generaliști cu normă întreagă în 2022, un număr care se preconizează că se va dubla până în 2030.

Pentru a încerca să atenueze criza, Marea Britanie formează acum mai mulți medici de familie noi ca niciodată. Kamila Hawthorne, noul președinte al Colegiului Regal al Medicilor de Familie,  încearcă să promoveze medicina de familie în rândul studenților. Toate școlile de medicină din Regatul Unit au departamente academice de medicină de familie, iar aproximativ un sfert dintre absolvenții de medicină aleg să se pregătească pentru medicina de familie. Formarea este obligatorie din 1995 și constă într-un program de trei ani, din care cel puțin un an trebuie să fie petrecut în medicina de familie, urmat de o evaluare sumativă. Acest examen este organizat de Colegiul Regal al Medicilor de Familie, care este, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea profesională, educația continuă și activitățile științifice și care publică British Journal of General Practice.

Un pilon al asistenței primare care are o importanță în creștere este asistența medicală comunitară. Ea este derulată prin asistenți medicali care oferă îngrijiri de înaltă calitate în comunitate. Astfel, echipele de asistenți medicali comunitari oferă îngrijiri valoroase la domiciliul oamenilor sau în apropierea acestuia. Leadership-ul asistenților medicali comunitari, competențele clinice și cunoștințele lor le permit să ofere sprijin valoros pacienților cu boli cronice în a-și gestiona afecțiunile pe termen lung și a-și crește independența funcțională. Furnizând îngrijiri complexe și sprijinind familiile, asistenții medicali comunitari lucrează la domiciliul oamenilor, în medii de îngrijire primară, în centre de îngrijire și în clinici. De asemenea, aceștia oferă servicii de proximitate pentru cei care nu au o locuință stabilă.

Toate aceste servicii furnizate de asistenții medicali comunitari sunt esențiale pentru atingerea obiectivului NHS de a crește ponderea îngrijirilor derulate în comunitate. Pentru atingerea acestui obiectiv, un rol important îl joacă Health Education England (HEE), care promovează rolul de asistent medical în comunitate și oferă sprijin în dezvoltarea unei cariere de succes în acest domeniu.

Pentru a fi eligibil pentru posturile de asistent medical comunitar, sunt necesare o experiență de unul până la doi ani ca asistent medical calificat și o diplomă aprobată de Nursing and Midwifery Council (NMC). De asemenea, este de ajutor să fi absolvit cursuri de management sau leadership sau ca acestea să fie în derulare.

Profesioniștii care ocupă posturi de asistent medical comunitar vor lucra în schimburi extrem de variate, vizitând pacienți cu diverse afecțiuni. Aceștia vor include, de obicei, persoane în vârstă cu probleme de sănătate, persoane cu dizabilități fizice și persoane cu boli terminale. Pacienții sunt adesea trimiși la asistenții medicali comunitari pentru un tratament de urmărire după externarea dintr-un spital sau la sfatul medicului de familie.

Sarcinile zilnice ale unui asistent medical comunitar acoperă o mulțime de domenii, de la evaluarea și tratamentul rănilor, până la sprijinirea pacienților diabetici în gestionarea afecțiunii lor.

Asistentele medicale care lucrează într-un rol comunitar vor face, de obicei, următoarele lucruri:

  1. evaluează pacienții și planifică îngrijirea continuă a acestora.
  2. efectuează proceduri clinice de asistență medicală.
  3. prelevează probe de urină și de sânge, administrează medicamente, pansează rănile și instalează perfuzii.
  4. oferă sprijin emoțional pacienților și familiilor

Asistenții medicali comunitari oferă îngrijiri necesare oamenilor în propriile case, în centrele de îngrijire sau în proximitatea locuințelor acestora, în clinici și cabinete de medicină generală din fiecare sat, oraș și comună din țară. Ei sunt o parte integrantă a forței de muncă din NHS, iar succesul Planului pe termen lung al NHS depinde de o asistență medicală comunitară puternică, eficace și eficientă.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. NHS England » Community nursing
  2. Community and district nursing | Health Education England (hee.nhs.uk)
  3. Full article: Western European best practice in primary healthcare (tandfonline.com)
  4. General practitioners are a big part of Britain’s health-care crisis | The Economist
  5. Fixing Britain’s health service means fixing its family doctors | The Economist
  6. General Practitioner or Family Doctor « The International Welcome Center North – IWCN
  7. Best Ranking Healthcare Systems In Europe – St Marks Hospital

Share This Post