Gripa aviară. Ne pot ajuta vaccinurile?

Timp aproximativ de lectură: 10 minute

În iunie, Finlanda a început vaccinarea populației împotriva gripei aviare, concentrându-se pe lucrătorii cu risc ridicat din fermele de animale și de păsări, iar Comisia Europeană a achiziționat aproximativ 700 000 de doze de vaccin antigripal care protejează împotriva tulpinilor H5 ale gripei A. 

Gripa aviară H5 este acum larg răspândită la păsările sălbatice din întreaga lume și provoacă focare la păsările de curte și la vacile de lapte din SUA, cu mai multe cazuri recente la om în rândul lucrătorilor din sectorul produselor lactate și al păsărilor de curte din SUA.

Simptomele manifestate de pacienții afectați de aceste cazuri de gripă aviară au fost ușoare (inclusiv infecții oculare și simptome respiratorii).

Niciun caz nu a fost detectat în Uniunea Europeană. 

În prezent, experții spun că riscul H5N1 pentru populație este scăzut. „În starea sa actuală, acest virus nu pare să aibă caracteristicile necesare pentru a provoca o pandemie. Dar ca și în cazul virusurilor gripale, această ecuație s-ar putea schimba complet cu o singură mutație”, spune Scott Hensley, imunolog la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia.

Gripa aviară este o boală cauzată de un virus care afectează în principal păsările, dar poate afecta și mamiferele, inclusiv oamenii. Aceasta se transmite în principal de la păsările infectate la om prin contactul strâns cu păsările sau prin medii contaminate, cum ar fi fermele de păsări de curte și piețele unde sunt vândute păsări. Sacrificarea, dezmembrarea, manipularea carcaselor de păsări infectate și pregătirea păsărilor pentru consum, în special în gospodării, sunt, de asemenea, factori de risc.

Nu există dovezi care să sugereze că virusurile gripei aviare A(H5), A(H7N9) sau alte virusuri ale gripei aviare pot fi transmise la om prin intermediul păsărilor de curte sau al ouălor preparate și gătite corespunzător. Câteva cazuri umane de gripă A(H5N1) au fost legate de consumul de mâncăruri preparate cu sânge crud de pasăre contaminat. De asemenea, au fost raportate cazuri limitate de transmitere de la alte animale infectate la om.

Transmiterea virusurilor gripei aviare de la om la om ar fi putut avea loc în acele cazuri în care a existat un contact apropiat sau prelungit cu o persoană infectată. Până în prezent nu a fost identificată o transmitere susținută de la om la om (răspândire între oameni). Dintre cele 28 de cazuri umane care au fost raportate la OMS începând cu 2021, nu a fost raportată nicio transmitere de la om la om.

Simptomele la om variază de la ușoare la severe și, în unele cazuri, pot fi fatale. Simptomele respiratorii, cum ar fi tusea, scurtarea respirației sau dificultatea de a respira și durerile în gât sunt mai frecvente, dar sunt raportate și simptome ne-respiratorii, cum ar fi oboseala și durerile musculare sau corporale. Infecția asimptomatică a fost depistată și la om în cazul expunerii la animale infectate sau la mediul înconjurător al acestora.

Pacienții cu gripă trebuie tratați corespunzător pentru a preveni îmbolnăvirea gravă și decesul. Pacienții cu infecție cu virus gripal confirmată în laborator cu boală progresivă, complicată sau severă – sau cei cu boală asimptomatică sau ușoară, dar care prezintă un risc crescut de boală severă – trebuie tratați cu medicamente antivirale – Oseltamivir și Baloxavir Marboxil, care sunt eficiente împotriva virusului.

Alte măsuri eficiente de prevenire recomandate de OMS sunt: reducerea la minimum a contactului cu animalele din zonele cunoscute ca fiind afectate de virusurile gripei, inclusiv fermele și locurile în care animalele vii pot fi vândute sau sacrificate, și evitarea contactului cu orice suprafață care pare a fi contaminată cu fecale de animale. Copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cele care urmează să nască (până la 6 săptămâni) sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit nu trebuie să colecteze ouă și nici să participe la sacrificare sau la prepararea alimentelor.

Foarte importantă este și o bună igienă a mâinilor, de preferință spălarea pe mâini fie cu săpun și apă curentă (în special în cazul în care mâinile sunt murdare în mod vizibil), fie folosind alcool sanitar, cât mai des posibil – dar mai ales înainte și după contactul cu animalele și cu mediul acestora.

Specialiștii recomandă și obiceiurile adecvate legate de siguranța alimentară: separarea cărnii crude de alimentele gătite sau gata de consum, păstrarea curățeniei și spălarea pe mâini, pregătirea termică corectă a alimentelor și manipularea și depozitarea corecte ale cărnii.

Pe de altă parte, un obiectiv-cheie al eforturilor de pregătire pentru pandemie îl reprezintă vaccinurile, care ar proteja oamenii de îmbolnăvire în cazul în care virusul s-ar răspândi pe scară mai largă.

Vaccinarea oamenilor ar reduce, de asemenea, riscul ca virusul H5N1 să se amestece cu virusurile gripale sezoniere care sunt deja bine adaptate pentru a se răspândi la om.

În luna mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inițiat o analiză a vaccinurilor candidate disponibile împotriva gripei și a confirmat că acestea ar funcționa împotriva virusului H5N1 care circulă la bovine. „Deși riscul actual pentru sănătatea publică este scăzut, OMS funcționează într-o stare constantă de pregătire pentru o potențială pandemie de gripă”, spune Maria Van Kerkhove, care conduce pregătirea și prevenirea epidemiilor și pandemiilor la OMS.

De asemenea, conform unui studiu recent publicat în revista Human Vaccines & Immunotherapeutics în mai 2024, vaccinarea rămâne cea mai eficientă strategie de prevenire și control al gripei aviare la om, în ciuda eficacității variabile a vaccinului în funcție de tulpini.

Rezultatele acestei noi cercetări, efectuate de o echipă de la Universitatea din Georgia, SUA, sugerează că vaccinurile rămân încă „principala noastră apărare” împotriva răspândirii potențiale a gripei aviare, cum ar fi H5N1 și altele evaluate.

Autorul principal al studiului, Flavio Cargnin Faccin, mentorul său, Dr. Daniel Perez și echipa de la Universitatea din Georgia, SUA, au analizat situația actuală a cercetării privind vaccinurile umane pentru aceste gripe aviare. Ei au examinat studiile privind vaccinurile testate pe șoareci, dihori, primate neumane și studiile clinice privind vaccinurile împotriva gripei aviare la om și au evaluat atât platformele stabilite, cât și noile direcții promițătoare. Analiza efectuată sugerează că vaccinurile inactivate sunt o opțiune sigură și accesibilă care activează în primul rând imunitatea umorală – partea sistemului nostru imunitar care produce anticorpi.

Se știe că vaccinurile gripale vii atenuate induc un răspuns imun mai larg decât vaccinurile inactivate, activând nu numai producția de anticorpi, ci și apărarea la nivelul mucoaselor și pe cea celulară. În această analiză, autorii sugerează că acest răspuns mai larg poate oferi o protecție mai mare, deși autorii sugerează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin și a valorifica beneficiile sale potențiale atât pentru aplicații umane, cât și pentru zootehnie.

Revizuirea a examinat, de asemenea, alternative, cum ar fi vaccinurile cu particule asemănătoare virusului și vaccinurile cu ARN mesager (ARNm), care au apărut mai recent.

Vaccinurile ARNm împotriva subtipurilor de gripă aviară H5N1 și H7N9 au generat, de asemenea, un răspuns imun rapid și puternic la șoareci și dihori și, deși datele la om sunt puține, rezultatele unui studiu de fază 1 al unui vaccin ARNm H7N9 la oameni sănătoși au fost „încurajatoare”.

Vaccinurile actuale împotriva gripei aviare au fost create folosind aceeași metodă ca și vaccinurile împotriva gripei sezoniere. Experții selectează tulpina de virus, în acest caz H5N1, despre care prevăd că va circula în viitorul sezon de gripă aviară, adaptează virusul pentru a se dezvolta în ouă de găină fertilizate (ceea ce poate dura șase luni) și apoi îl inactivează pentru a-l distribui în vaccinurile antigripale. Aceasta a fost tehnica utilizată de compania producătoare de vaccinuri antigripale care a creat vaccinul în două doze care a fost folosit în Finlanda.

Un alt tip de vaccin utilizează ARNm. Proiectarea acestora necesită doar informațiile genetice ale virusului și poate fi adaptată rapid la noi tulpini. Un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania a dezvoltat un vaccin experimental cu ARNm pentru H5N1, care a dat rezultate promițătoare în prevenirea îmbolnăvirii la șoareci.

Important de știut este și că  mai multe echipe de cercetare se află în primele etape ale dezvoltării vaccinurilor pentru bovine. Studiile sugerează însă că virusul care se răspândește la bovine își găsește adăpostul în glandele mamare și în celulele epiteliale ale ugerului. Acesta ar putea fi un loc dificil pentru obținerea unui răspuns imun protector, spune Diego Diel, virusolog la Universitatea Cornell din Ithaca, New York, care dezvoltă vaccinuri candidate împotriva gripei aviare înalt patogene care utilizează virusuri ADN inofensive pentru transmiterea materialului genetic. De asemenea, una dintre îngrijorările cercetătorilor este că vaccinurile ar putea acoperi simptomele la animale care sunt încă infecțioase, ceea ce ar crește riscul pentru oameni, spune Thomas Peacock, virusolog la Imperial College din Londra.

Nu se știe dacă virușii gripei aviare, porcine și alți viruși gripali care circulă în prezent vor duce la o viitoare pandemie. Cu toate acestea, diversitatea virușilor gripali zoonotici care au provocat infecții la om necesită o supraveghere sporită, atât la populațiile animale, cât și la populațiile umane, investigații aprofundate ale fiecărei infecții zoonotice și planificarea pregătirii pentru pandemii, inclusiv prin asigurarea disponibilității unor vaccinuri eficace. După cum sugera și echipa de la Universitatea din Georgia, SUA, „explorarea și utilizarea unei game variate de platforme de vaccinare vor fi cruciale pentru îmbunătățirea pregătirii pentru pandemii și atenuarea amenințării virusurilor gripei aviare”.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. Bird flu could become a human pandemic. How are countries preparing? (nature.com)
  2. Why Finland and others are vaccinating people against bird flu (economist.com)
  3. Influenza: Avian (who.int)
  4. Millions of birds have died. How to stop humans dying, too (economist.com)
  5. Vaccination remains crucial for preventing avian influenza spread, says study (news-medical.net)
  6. Sursa foto Influenza (Avian and other zoonotic) (who.int)
Share This Post