Acest ghid este rezultatul unui proiect special al Asociației Părinților Copiilor cu Afecțiuni Oncologice (APCAO) care a oferit suport pentru îngrijirea multidisciplinară a copiilor internați în Clinica Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni.
Prin acest proiect, copii diagnosticați cu cancer au beneficiat de suport specializat pentru nutriție corectă pe perioada tratamentului, au efectuat multe ore de recuperare medicală sub supravegherea unui specialist kinetoterapeut, au beneficiat de suport psiho-emoțional, ceea ce adus la creșterea semnificativă a calității vieții pe parcursul spitalizării.
”Ca urmare a colaborării dintre medici onco-hematologi, medici de reabilitare medicală, echipa de specialiști in nutriție, în fizioterapie, psihologi, fiecare contribuind cu expertiza sa unică pentru a oferi o viziune holistică asupra îngrijirii micilor pacienți, a fost elaborat acest ghid, din dorința de a furniza o resursă cuprinzătoare care să faciliteze o abordare integrată și personalizată, esențială pentru tratamentul eficient și pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri.” – Prof. Univ. Dr. Anca Coliță, Medic primar Onco-hematologie pediatrică, Președinte Societatea Română de Onco-hematologie Pediatrică.
”Acest îndrumător este începutul unor demersuri educaționale atât pentru părinți, cât și pentru familiile acestora și chiar pentru personalul medical care poate fi interesat de atributele unei îngrijiri multidisciplinare a copilului oncologic. Ne propunem să fim ambasadorii multidisciplinarității în procesul de vindecare a copiilor care se confruntă cu acest diagnostic și vrem să susținem cu cât mai multe resurse existența în toate secțiile din țară a acestor echipe multidisciplinare.” – Amalia Năstase, Președinte Asociația Părinților Copiilor cu Afecțiuni Oncologice