Timp aproximativ de lectură: 8 minute
Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei la nivel mondial, cu toate că poate fi prevenit prin imunizare și programe de screening.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2022, aproximativ 660 000 de femei din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancer de col uterin și aproximativ 350 000 de femei au murit din cauza acestei boli.
În România există dovezi1 care spun că, aproximativ la fiecare două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin, țara fiind pe primul loc în UE în ceea ce privește rata mortalității.
Însă OMS crede că abordările eficiente de prevenire primară (vaccinarea împotriva HPV) și secundară (depistarea și tratarea leziunilor precanceroase) vor preveni majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Atunci când este diagnosticat, cancerul de col uterin este una dintre cele mai ușor de tratat forme de cancer, atâta timp cât este depistat la timp și tratat eficient. Iar printr-o abordare cuprinzătoare a prevenirii, depistării și tratării, cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică în decurs de o generație.
Ce au făcut alte țări pentru a reduce povara bolii?
Mai întâi, multe țări și-au modernizat în ultimele două decenii programele de screening cervical, în special pentru a se corela cu introducerea în 2007 a unui vaccin împotriva anumitor tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), care cauzează marea majoritate a cazurilor de cancer cervical.
În plus, recent, multe țări sau entități administrative, precum Australia sau Columbia Britanică, o provincie a Canadei, au adus noi îmbunătățiri programelor lor de screening .
De exemplu, în cazul Australiei, se așteaptă ca programul reînnoit să reducă ratele și decesele cauzate de cancerul de col uterin cu cel puțin încă 20 %, după ce incidența cancerului de col uterin și ratele de mortalitate au scăzut la jumătate în Australia de la introducerea, în 1991, a programului național de screening cervical.
Principala schimbare pe care aceste autorități de sănătate publică o au în vedere este înlocuirea testului Papanicolau ca principal instrument de screening cu un test de screening cervical care caută acum HPV, care cauzează aproape toate cancerele de col uterin, nu doar celulele anormale (cum face testul Papanicolau).
„În timp ce testele Papanicolau detectează modificările celulelor colului uterin care au fost cauzate de HPV, testul HPV poate detecta prezența tipurilor de HPV cu risc ridicat înainte ca modificările celulare să fi avut loc„, a declarat Dr. Gina Ogilvie, Tier 1 Canada research chair in global control of HPV-related diseases and prevention, University of British Columbia și cercetător afiliat, BC Cancer, din Canada.
În ciuda faptului că nu este plăcută pentru multe femei, experiența de a efectua un test Papanicolau cu speculum și stativ a rămas în mare parte neschimbată din anii 1940, când testul – numit după inventatorul său, medicul Dr. George Papanicolaou – a devenit o practică standard în Statele Unite și în restul lumii.
Introducerea testului Papanicolau a redus mortalitatea prin cancer de col uterin cu peste 70% în secolul al XX-lea, astfel încât, din această perspectivă, a spus ea, „testul Papanicolau este fără îndoială o victorie„, a declarat Dr. Knudsen de la Societatea Americană de Cancer din Statele Unite ale Americii.
În timpul unui test Papanicolau, medicul prelevează o mostră de celule din colul uterin, o întinde pe o lamelă și o trimite unui citolog, care caută celule precanceroase sau canceroase. Dacă testul se dovedește pozitiv pentru celule anormale, iar boala se află încă în stadii incipiente, medicul poate, de obicei, să îndepărteze zona afectată și să oprească evoluția bolii.
Mai recent, în multe cazuri, iar în unele țări, de exemplu, Australia, ca principală abordare de screening, probele prelevate în timpul testului Papanicolau sunt, de asemenea, testate pentru tulpinile de HPV cele mai susceptibile de a provoca cancer de col uterin. În cazul în care un test HPV se dovedește pozitiv pentru una dintre aceste tulpini, medicii vor monitoriza îndeaproape pacienta în următorii ani pentru a depista celule precanceroase (dacă sunt detectate și celule cervicale anormale, pacienta poate primi un anumit nivel de tratament). Testele Papanicolau și testele HPV sunt deosebit de eficiente în prevenirea cancerului de col uterin, deoarece boala progresează lent, în raport cu multe alte tipuri de cancer (de obicei, este nevoie de ani pentru a depăși stadiul precanceros).
O veste bună privind testarea pentru cancerul de col uterin
În plus, legat de testare, există încă o altă veste bună apărută în ultimii ani în lupta împotriva cancerului de col uterin: femeile vor putea utiliza un simplu tampon (similar cu cel folosit în testele rapide COVID) pentru a depista cancerul de col uterin. Metoda oferă o alternativă la o procedură de care multe femei se tem și promite să rezolve cel puțin parte din disparitățile în ceea ce privește accesul persoanelor la screening.
Australia, Danemarca, Țările de Jos și Suedia, care au introdus treptat în ultimii ani auto prelevarea de probe pentru depistarea cancerului de col uterin, au avut un succes important în adoptarea acestei metode, iar SUA au anunțat recent că, începând din această toamnă, femeile vor putea utiliza și aici un simplu tampon pentru depistarea cancerului de col uterin.
Tehnica a devenit posibilă datorită unei schimbări esențiale în screeningul HPV: laboratoarele sunt acum capabile să testeze folosind probe prelevate din pereții vaginali, spre deosebire de cervix.
Odată ce eșantionul este colectat, un laborator îl testează pentru tulpinile de papilomavirus uman, sau HPV, cele mai susceptibile de a provoca cancer de col uterin.
Două decenii de cercetare sugerează că această metodă este la fel de eficientă în prevenirea cancerului de col uterin ca și testele Papanicolau tradiționale pentru femeile de 25 de ani și peste.
Reprezentanții companiilor americane care produc aceste kituri de autotestare au declarat că obiectivul pe termen lung este depistarea cancerului de col uterin la domiciliu, în care un test este comandat de un furnizor de servicii medicale, o femeie colectează o probă la domiciliu și apoi o trimite la un laborator pentru depistarea HPV.
În cazul în care proba se dovedește pozitivă, furnizorul de servicii medicale o va sfătui cu privire la pașii următori. În timp ce screeningul la domiciliu este acum disponibil în alte țări, această metodă este încă în curs de examinare de către autoritatea de reglementare (FDA) în Statele Unite. Ea ar putea fi aprobată până la începutul anului viitor.
Experții speră că testele vor ajuta la angajarea în eforturile de screening a procentului deloc mic de femei eligibile care nu se supun în mod regulat unui testări, inclusiv cele care evită testele Papanicolau din cauza disconfortului sau jenei.
De ce analizează autoritățile americane această nouă variantă de recoltare?
În ciuda eficacității testului Papanicolau, scăderea numărului de decese cauzate de cancerul de col uterin s-a aplatizat în SUA începând cu anul 2008. Acolo, aproximativ 11 500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an, iar 4 000 vor muri din această cauză.
Oficialii americani din domeniul sănătății publice spun că multe dintre aceste decese pot fi prevenite – și sunt cauzate, în parte, de faptul că protocolul actual de testare nu permite accesarea a milioane de persoane care au nevoie de screening.
„Incidența a scăzut foarte mult” datorită testului Papanicolau, a declarat Dr. Kobetz, director asociat pentru sensibilizarea și implicarea comunității la Sylvester Comprehensive Cancer Center din Florida, SUA, dar acest declin „nu a fost înregistrat în mod echitabil„. Femeile care locuiesc în zone rurale și care nu au acces ușor la medici tind să nu participe la screening clasic, la fel ca femeile cu statut socioeconomic inferior. Pentru multe dintre acestea, dificultatea de a lipsi de la locul de muncă și de la responsabilitățile familiale poate reprezenta un obstacol în calea efectuării testului, la fel ca și dificultatea de a găsi un medic cu care să se simtă confortabil în timpul prelevării testului Papanicolau. În timp ce autotestarea într-o clinică medicală ar putea rezolva unele dintre aceste probleme, posibilitatea de a efectua testul la domiciliu este probabil cea care ar permite eliminarea disparităților în materie de screening, au declarat experții.
Auto depistarea elimină obstacole precum barierele culturale, istoricul traumelor, nevoia de transport, îngrijirea copiilor și nevoia de a lipsi de la serviciu care pot apărea în cazul testării tradiționale.
Programele de depistare a cancerului sunt o componentă importantă a asistenței medicale preventive și sunt destinate persoanelor care nu prezintă simptome identificabile, ele ajutând la a depista cancerul mai devreme. Acest lucru poate îmbunătăți rezultatele pentru pacienți, poate reduce solicitările asupra sistemului de sănătate și poate accelera îngrijirea pentru alții care nu pot evita îmbolnăvirile.
Experții au declarat pentru The New York Times că sunt optimiști într-un mod precaut că un screening mai larg prin auto recoltare – împreună cu o creștere a ratei de vaccinare împotriva HPV – ar putea ajuta Organizația Mondială a Sănătății să-și atingă obiectivul de eradicare cancerului de col uterin în viitorul nu foarte îndepărtat.
Iar pentru România aceste modele s-ar putea dovedi extrem de importante.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare
- Cervical cancer (who.int)
- https://www.nytimes.com/2024/08/15/well/pap-smear-cervical-cancer-test-alternative.html?campaign (inclusiv sursa foto)
- New self-screening program will help detect cervical cancer sooner (bccancer.bc.ca)
- Cervical cancer screening | Cancer Council
- Challenges in the Prevention of Cervical Cancer in Romania – PMC (nih.gov)
- Challenges in the Prevention of Cervical Cancer in Romania – PMC (nih.gov)
1. Challenges in the Prevention of Cervical Cancer in Romania – PMC (nih.gov)