Care sunt obiectivele fiecăruia dintre voi pentru protejarea propriei sănătăți în anul 2025

De obicei, în cea mai ”lungă noapte din an” sau imediat în ziua următoare, toți ne facem planuri ”mari” pentru anul ce vine: ”am de gând să slăbesc”, ”voi sta mai puțin timp pe rețelele sociale și voi interacționa mai mult cu prietenii, colegii sau familia”, ”renunț la fumat sau la alcool” și câte și mai câte. Apoi, din săptămânile care urmează, uităm de aceste planuri ambițioase.

Poate că problema principală este că alegem lucruri prea greu de făcut, sau poate că nu ne este clar ce vom obține imediat sau pe termen mediu.

Nu ne este clar, de exemplu, că ne vom simți un pic mai bine după un timp, vom fi mai sănătoși, vom avea mai multă energie. Atunci poate că exact ceva de genul acesta ar trebui să ne propunem ca plan de acțiune…iar metodele sau soluțiile pentru a obține acele lucruri vor fi mai ușor de acceptat și comportamentele necesare de schimbat.

De exemplu, a avea grijă de sănătate ar putea părea foarte complex și prea puțin definit. Ce să faci, de fapt? De unde să începi? Și cum știi când ești pe drumul cel bun?

În realitate, noi oamenii suntem toți capabili să facem progrese și schimbări. Și, probabil, unul dintre cele mai influente momente ale anului pentru transformare și pentru a pregăti terenul pentru schimbare este Anul Nou.

Doar că atunci când vine vorba de a face planuri pentru sănătate sau pentru orice alt domeniu al vieții, ne putem stabili obiective nerealiste sau foarte mari, care ne pregătesc pentru eșec încă de la început. Cheia, potrivit experților, este să începem cu pași mici și să fim cât mai specifici posibil –  prin stabilirea unui termen sau a unor rezultate măsurabile.

De exemplu, sunt opinii ale experților care ne spun că a avea grijă de sănătatea noastră înseamnă, în principal, a avea grijă de creier, de inimă și de sănătatea metabolică.

Cercetări[1] publicate anul trecut arată că îmbunătățirea sănătății noastre în aceste domenii se reduce la trei factori principali: somnul, dieta și exercițiile fizice.

Dar cum începe cineva să acționeze cu acest scop în minte? Și cum putem face schimbări ale stilului de viață în pași ușor de gestionat?

Deci, ce au descoperit cele mai semnificative studii din 2024?

Cercetătorii au descoperit că dacă cineva are somnul de mai proastă calitate în intervalele de vârstă 30-40 de ani, va avea riscul unor probleme de memorie mai târziu în viață. De asemenea, aceștia au legat lipsa unui somn de calitate de îmbătrânirea accelerată a creierului. Deci, o bună igienă a somnului[2] poate fi ținta voastră în 2025.

În ceea ce privește exercițiile fizice, oamenii de știință au descoperit că orice formă de exercițiu ar putea ajuta la întinerirea creierului, iar anumite tipuri de activitate fizică ar putea chiar prelungi durata de viață. Un alt studiu a constatat, de asemenea, creșterea riscului de insuficiență cardiacă și de deces ca urmare a sedentarismului timp de un anumit număr de ore pe zi.

Apoi, pentru a asigura o dietă sănătoasă și echilibrată, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite au publicat, de asemenea, un nou raport[3] în 2024, în care au enumerat grupurile de alimente pe care oamenii ar trebui să le consume mai mult și cele pe care ar trebui să le evite pentru o sănătate optimă. De asemenea, raportul s-a referit la numărul de carbohidrați și la tipurile de grăsimi care trebuie incluse în alimentație. Acest studiu ne spune că cele mai bune surse de carbohidrați sunt: cerealele integrale, cum ar fi grâul integral, ovăzul și secara, legumele, fructele și leguminoasele, cum ar fi mazărea, fasolea și lintea. Iar aportul zilnic de fructe și legume al unui adult ar trebui să fie de cel puțin 400 de grame.

Așadar, de fiecare dintre noi depinde să acționăm zilnic pentru a avea mintea, creierul și metabolismul cât mai sănătoase.

În plus de aceste lucruri importante pentru propria sănătate, vă încurajez să citiți articolele lunii ianuarie din revistă și vă trimit cele mai bune gânduri pentru anul nou.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București


[1] Brain health, sleep, diet: 3 health resolutions for 2025

[2] Igiena somnului – reguli de baza pentru un somn odihnitor – Sfaturimedicale.ro

[3] What makes a diet actually healthy?

Share This Post