CARE PE CARE!

CARE PE CARE!

Autor: Cristina Serban

Un Raport sumbru al Comisiei Europene arata ca noile substante psihoactive devin disponibile pe scara larga in Europa intr-un ritm fara precedent. Din 2005 incoace, s-au raportat 115 noi substante de acest tip. In 2010, au fost gasite 41 de droguri noi, fata de 24 in 2009 și 13 in 2008. Aceste substantele psihotrope imita efectele unor stupefiante ca ecstasy sau cocaina si sunt la fel de periculoase. In acest context, oficialii CE sustin necesitatea adoptarii unor masuri mai stricte in tarile UE impotriva intrarii pe piata a unor asemenea droguri.

Dintre aceste produse, cele mai utilizate si in Romania sunt:

1) Popper („aur lichid”, „rave”, „hi-tech” sau „rush”) – este numele argotic al nitritului de amil – este vândut sub forma unui lichid de culoare gălbuie, in special în comunităţile de homosexuali, pentru a imbunatatii o experienta sexuala. Substanţa provoacă euforie şi în acealaşi timp anesteziază şi relaxează muşchii (inclusiv sfincterele), ducând la creşterea plăcerii în timpul actului sexual. Aceasta descriere nu este unanima, existand situatii in care barbatii raporteaza disfunctii erectile pe termen scurt ca urmare a utilizarii acesteia.

Consum şi efecte. Popper este în mod obişnuit prizat sau inhalat din materialele textile, chiar vata. Tras pe nas, Popper provoacă vasodilataţie generală, tahicardie si hipertensiune intracraniana. Euforia este de scurtă durată dar este intensă (rush, engl.), durează maxim 2 minute şi este urmată de hipotensiune şi o senzaţie de relaxare.

Efecte secundare:

Frecventele efectele secundare ale utilizării Popper includ dureri de cap

Unii consumatori acuză simptome ca: greaţă, senzaţie de vomă, iritatii ale mucoasei nazale si dermatite de contact

Mai rar, utilizarea poppers a fost asociată cu asfixie, aritmii, insuficienta cardio-vasculara,

Pe termen lung – afectare hepato-renala datorata toxicitatii crescute, disfunctii neurologice severe,

Un supradozaj prin ingestie (mai degrabă decât prin inhalare), se manifesta prin cianoza, pierderea cunostintei, coma si chiar moarte. Albastru de metilen este un tratament pentru methemoglobinemia asociata cu utilizarea Popper.

Începând cu anul 1990, multe guverne occidentale au interzis vânzarea, importul sau utilizarea nitritului de amil (poppers), ca inhalant datorita pericolului pe care il reprezinta pentru consumatori. Cu toate acestea Popper este legal în Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi de obicei poate fi găsit în sex-shopuri.

În legislaţia României, Nitritul de amil a fost recent adăugat în tabelul III al legii 143/2000, prin Ordonanta de urgenta nr. 6/2010, ceea ce echivalează cu pedepsirea cumpărării şi posesiei cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

2. ICE (shaboo) aparţine clasei de droguri de sinteză si nu prea are nimic în comun cu „gheaţa” are doar aspect de cristale, asemanator zaharului. Se consumă mai ales în cluburile cu muzică electronică sau techno dance, dizolvată de obicei în băuturi răcoritoare, fumat sau incalzit si inhalat, Se mai numeşte si „drogul player-ilor”, deoarece de multe ori este consumat de către persoanele pasionate de jocurile video sau pe computer. Se spune despre Shaboo că este originar din Filipine şi era folosit în timpul celui de-al doilea război mondial de către piloţii kamikaze.

Este o metamfetamină care creează o puternică dependenţă. Utilizarea drogului oferă o senzaţie puternică şi de lungă durată, dar efectele secundare se instalează mult mai rapid decât în cazul celorlalte droguri din grupa metamfetaminelor.

Efecte. ICE este consumat în special pentru că reduce inhibiţiile şi creşte nivelul atenţiei. Produce euforie, scăderea poftei de mâncare,

Efecte secundare grave, asemenea amfetaminelor:

  • midriaza, tahicardie, hipertermie, tulburari de vedere,
  • ameţeală, pierderea coordonării, leşin, halucinaţii,

Consumul pe termen lung poate induce depresii, paranoia, afectari hepato-renale si pulmonare severe..

Sevrajul La încetarea consumului, se poate instala o puternică oboseala si depresie cu tendinte suicidale.

Supradoza are ca efect hipertensiunea arteriala severa, infarct şi exitus.

3. GHB (Ecstasy lichid) este folosit în practica medicală ca psihostimulant. GHB este lichid (incolor şi inodor). Se poate ingera, injecta sau intravenos.

Efecte. Pot sa apara in intervalul cuprins între zece minute şi o oră după ingestie, si dureaza aproximativ 2-3 ore Efectele administrării de GHB sunt acelea de relaxare şi eliberare de inhibiţii. Se spune de asemenea că GHB ar avea efecte afrodisiace (crescând apetitul sexual şi potenţa).

In amestec cu alcool este extrem de periculos, o singura doza putand provoca decesul.

Efecte secundare grave, greaţă, spasme musculare, incontinenţă urinară, hipertensiune, insuficienta respiratorie şi pierderea conştienţei.

Supradoza – se manifesteaza prin bradipnee urmata de pierderea conştienţei (comă) si exitus.

Utilizarea frecventa a acestui drog, poate produce dependenta fizica, cu simptome de sevraj dure.

GHB este clasificata ca substanta ilegală şi deţinerea poate duce la pedepse cu închisoarea de lungă durata (legea 143/2000).

4. COBRET este un derivat al heroinei, utilizat mai ales de către cei care consumă droguri cu efect psihostimulant. De exemplu, după o noapte de Ecstasy, Cobret îl calmează şi îl relaxează pe consumator. Este o pulbere de culoare maronie care se fumează sau se inhalează. Riscurile consumului de Cobret sunt aceleaşi cu riscurile consumului de heroină.

5. NRG-1

În urma consumului de NRG-1, consumatorul poate sta treaz şi timp de trei zile având la un moment dat simptome de paranoia şi tendinţe sinucigaşe. De ASEMENEA, EI S-AR PUTEA CONFRUNTA CU PIERDERI DE MEMORIE PERMAMENTĂ”.

Experţii au avertizat cu privire la efectele mortale ale unor medicamente noi, după o serie de decese datorate acestor noi amfetamine sintetice extrem de puternice.

6. MEFEDRONA

Compusi de sinteza derivati ai catinonei (amfetamina naturala), care este unul dintre principiile psihoactive ale plantei khat ( Cata edulis ) si este structural asociata amfetaminei.

Efecte secundare ale consumului: pierderea apetitului, anxietate, iritabilitate, insomnie, atacuri de panica, halucinatii

7. KRATOM

Kratom (Mitragyna speciosa) este un copac nativ Asiei de sud-est, din familia Rubiaceae. Face parte din aceeasi familie ca si cafeaua. Frunzele proaspete sunt de obicei mestecate, de catre cei care cauta un efect stimulant sau preparate ca infuzie. In „magazinele de vise” se vand ca si capsule.O mica parte dintre consumatori folosesc kratom-ul pentru a prelungi relatiile sexuale.

Efectele apar la aproximativ cinci, pana la cincisprezece minute dupa folosire si dureaza pentru cateva ore.

Folosirea kratom-ului in doze mari poate crea dependenta.

Efecte secundare: anorexia si pierderea greutatii, anxietate, iritabilitate, insomnie, atacuri de panica, precum si o inchidere la culoare a pielii, in special pe obraji.

8. Flatliner (Super-ecstasy),

Experţii au avertizat cu privire la efectele mortale ale unui medicament nou, cunoscut sub numele de Flatliners,

9. 4-MTA (P-Metiltioamfetamină) este un derivat nou de amfetamină identificat pentru prima data in Europa in 1997, vândut ca „ecstasy” sau „Flatliners”.

In ciuda avertismentelor specialistilor care descriu aceasta substanta cu potential de 33 de ori mai puternic decat ecstasy, este utilizata ca adjuvant in curele de slabire sau ca antideprimant. Se gaseste sub forma de tablete, cu efecte ce dureaza pana la 8 ore.

Legal : 4-MTA a fost clasificată ca droguri de clasa A si sunt supuse controlului din februarie 2001.

10. Smart Drugs (droguri „naturale”: cafeină, taurină, ginseng).

Se numesc “smart drugs”, dar in Italia sunt mai cunoscute sub denumirea de droguri-perfide. Desi sunt substante legale, foarte periculoase.

Sunt droguri low-cost, usor de achizitionat pe Internet sau in smart-shop-uri au ajuns sa fie stupefiantul preferat de tineri in discoteci si sali de sport,

În prezent sunt si un “mic ajutor” pentru cei care trebuie sa infrunte examenul de bacalaureat.

Oamenii de stiinta din domeniul neurologiei, sustin ca desi in perioada imediat urmatoare consumului, aceste substante asigura o mai mare eficienta mintala, dupa câteva zile efectele dispar, provocând dependenta si afectari grave ale memoriei.

Asa-numitii nootropi (din greaca noos = minte si tropein = a se indrepta), sunt produse in masura sa creasca capacitatile cognitive.

Stimulente ca metilfenidat, destroamfetamina si modafinil, sunt in mod normal prescrise in terapia tulburarii deficitului de atentie si a hiperactivitatii (ADHD), autismului si tulburarilor de somn se pot achizitiona si online si sunt luate in doze masive de elevi, mai ales in ajunul examenelor.

Este o practica periculoasa, deoarece pentru majoritatea unor astfel de droguri nu se cunosc efectele pe termen lung la subiectii sanatosi. Alte efecte colaterale sunt reprezentate de scaderea poftei de mincare, scadere in greutate, anxietate si iritabilitate. În ceea ce priveste problema dependentei, stimulentele metilfenidat si anfetamina amplifica actiunile dopaminei, acest lucru poate duce la dependenta”.

Share This Post